12.2.2009

Salkun sisältö tarkemmassa syynissä

Salkussa on samat ETF:t kuin vuoden 2008 lopulla. Tulen salkun kehityksestä kirjoittamaan kuukausittain. Sen tiheämpi tahti ei ole tarpeen, sillä ostojakin tulee yleensä vain yksi per kuukausi. Katsotaan tarkemmin mitä papereita salkku on syönyt.

Salkusta löytyy kolmen eri liikkeellelaskijan ETF:iä. iShares ETF:t ovat Barclays Global Investorsin liikkelle laskemia, Market Vectors ETF:t Van Eck Globalin ja harvinaisesti Seligson toimii omalla nimellään.


iShares MSCI Brazil Index (EWZ)
The investment seeks to provide investment results that correspond generally to the price and yield performance of publicly traded securities in the Brazilian market, as measured by the MSCI Brazil index. The fund normally invests at least 95% of assets in the securities of its underlying index and in ADRs based on the securities in its underlying index. It uses a representative sampling strategy to try to track the index. The index consists of stocks traded primarily on the Bolsa de Valores de So Paulo. It is nondiversified.

ETF siis sijoittaa Brasiliaan ja seuraa MSCI Brazil indeksiä. Kun verrataan tätä ETF:ää Sao Paolo Bovespa indeksiin niin huomataan että se eroaa siitä jonkun verran.
EWZ:n hallinnointikulu on 0,63%. EWZ:n vaihto on vilkasta ja spreadi pieni, yleensä sentin luokkaa. EWZ on varsin energiapainotteinen, suurimmat omistukset ovat Petrobras (energiayhtiö - 25,38%) sekä Vale (kaivosyhtiö - 10,14%). EWZ pitää sisällään 69 eri arvopaperia.


iShares Russell 3000 Index (IWV)

The investment seeks investment results that correspond generally to the price and yield performance of the Russell 3000 index. The fund invests at least 90% of assets in the securities of the underlying index. It uses a replication strategy in order to track the Russell 3000 index, which measures the performance of the broad U.S. equity market. The fund invests in the largest capitalization-weighted public companies domiciled in the U.S. and its territories.

IWV sijoittaa USA:an ja seuraa Russell 3000 indeksiä, johon lukeutuu 3000 USA:n suurinta yritystä. Se on siis erittäin hyvin hajautettu. Hallinnointikulutkin on pienet 0,21%. Kun verrataan IWV:tä indeksiinsä (kuvassa sininen ^RUA) sekä paremmin tunnettuun S&P500 indeksiin (kuvassa vihreä ^GSPC) huomataan että se seuraa indeksiään erittäin hyvin ja on antanut paremmat tuotot S&P 500:n verrattuna. Koska IWV on laajemmin hajautettu voidaan sanoa että tuotto on tullut myös pienemmällä riskillä.


Market Vectors Russia ETF Trust (RSX)
The investment seeks to track the price and yield performance, before fees and expenses, of the DAXglobal Russia+ index. The fund will invest at least 80% of assets in stocks and Depositary Receipts of publicly traded companies domiciled in Russia. It will invest at least 95% of assets in securities that comprise the index. The index includes approximately 30 securities. The fund is nondiversified.

Tämä ETF sijoittaa siis Venäjälle noin kolmeenkymmeneen eri arvopaperiin ja seuraa DAXglobal Russia+ indeksiä. Passiivisena sijoittajana Venäjän kanssa ongelma on se ettei kunnolla hajautettua ETF:ää ole olemassa.

RSX:n hallinnointipalkkio on 0,69%. Myös sen vaihto on vilkasta ja spreadi pieni.


iShares FTSE/Xinhua China 25 Index (FXI)

The investment seeks investment results that correspond generally to the price and yield performance, before fees and expenses, of the FTSE/Xinhua China 25 index. The fund generally invests at least 90% of assets in securities of the Underlying index and in depositary receipts representing securities of the Underlying index. The Underlying index consists of 25 of the largest and most liquid Chinese companies. It may invest the remainder of assets in securities not included in its Underlying index but which BGFA believes will help the fund track the Underlying index. The fund is nondiversified.

FXI sijoittaa Kiinan markkinoille ja seuraa FTSE/Xinhua 25 indeksiä, johon lukeutuu 25 suurinta ja vaihdetuinta kiinalaista yhtiötä. FXI:n hallinnointikulu on 0,74%. ETF:n suurimmat omistukset ovat China Mobile (telekommunikaatio - 9,08%) ja China Life Insurance (rahoitus - 8,33%). Verratessa Kiinan CSI 300 Indeksiin huomataan että korrelaatio on heikko.
Tässäkin näkyy hyvin että hajautus voisi olla parempi. FXI:n vaihto on myös vilkasta ja spreadi pieni.


Seligson OMXH25 Index (SLG OMXH25)
OMXH 25-indeksiosuusrahaston sijoitustoiminnan tavoitteena on seurata OMX Helsinki 25 –osakeindeksin tuottoa, sekä siten tarjota yksinkertaisella ja kustannustehokkaalla tavalla mahdollisuus sijoittaa hajautettuun osakesalkkuun, joka edustaa vaihdetuimpien osakkeiden kurssikehitystä Helsingin pörssissä.

Tämä ETF sijoittaa kotimaamme Suomen pörssiin. ETF:n suurimmat sijoitukset ovat Fortum (teollisuus - 9,64%), Sampo (rahoitus - 9,64%) ja Nokia (teknologia - 9,19%). ETF on erittäin kustannustehokas, sen hallinnointipalkkio vaihtelee rahaston koon mukaan välillä 0,11-0,18 % vuodessa. Tätä kirjoittaessa hallinnointipalkkio on 0,17%. Harvinaisesti Seligson ilmoittaa nettisivuillaan myös ETF:n TKA:n (totalkostnad) joka on 0,23%. TKA pitää sisällään kaikki kustannukset ja tässä tapauksessa se saadaan kun lasketaan yhteen hallinointikulu 0,17% ja kaupankäyntikulut 0,06% (0,17+0,06=0,23). Niinpä tämä ETF seuraakin orjallisen hyvin indeksiään.
Tämän ETF:n vaihto on aivan eri luokkaa kuin ylempänä käsiteltyjen. Se on niihin verrattuna erittäin pientä ja spreadikin on kymmeniä senttejä. Tämä johtuu luonnollisesti oman markkinamme pienestä koosta.

9 kommenttia:

  1. Moi,

    Onko sinulla joku syy miksi olet valinnut juuri iSharesin kiina ETF:n? Deutsche Bank tarjoaa käsittääkseni vastaavaa ETF:ää 0,6 % palkkiolla.

    VastaaPoista
  2. Hei,

    olen suosinut NYSEstä löytyviä ETF:iä sen vuoksi, että niiden vaihto on huomattavasti suurempi ja spreadi pienempi Saksassa noteerattaviin ETF:iin verrattuna.

    Totta on, että tuon db x-trackersin TER on pienempi kuin FXI:n. Tällä hetkellä Nordnet näyttää että tuon Saksassa noteerattavan spread on yhden prosentin luokkaa (0,11e) joten jo pienempi spread tekee itse asiassa FXI:stä edullisemman.

    VastaaPoista
  3. Hups, spreadihän on tietysti noin puoli prosenttia eikä prosentin. Mutta FXI tulee kuitenkin edullisemmaksi, sillä kulujen ero näissä ETF:ssä on vain 0,14%.

    VastaaPoista
  4. Ok,

    Kiitokset tiedosta. Arvelinkin syyn löytyvän jostain tuolta. Pitää vielä itse perehtyä tarkemmin spreadiin.

    Ja kiitokset hyvästä blogista. Olen itse aloitellut indeksisijoittamista Seligsonin OMXH 25:llä ja nyt olisi tarkoitus laajentaa/hajauttaa sijoituksia enemmän. Tällä hetkellä kiinnostavia ETF:iä ovat China 25 Index, SD3PEX.DE ja joku jenkkeihin hajautetusti sijoittava.

    VastaaPoista
  5. Laajasti jenkkeihin sijoittavista on ainakin käyttämäni iShares Russell 3000 (IWV) ja Vanguard Total Stock Market (VTI) suosittuja. Nämä molemmat hajauttavat laajasti noin 3000 eri osakkeeseen, joten mukana on niin isoja kuin pieniä yrityksiä. Näistä Vanguardin ETF on kuluiltaan ylivoimainen, vain 0,09%.

    VastaaPoista
  6. Hei,

    Voinko kysyä, miksi alunperin päädyit valitsemaan iShares:in ETF:iä esimerkiksi Vanguardin ETF:ien sijaan?

    ps. Kiitos mielenkiintoisesta ja asiantuntevasta blogista! Löysin blogin vasta muutama kuukausi sitten ja kahlailen sitä nyt läpi.

    VastaaPoista
  7. Vanguardilta ei löydy ETF:iä ylläoleviin maihin joihin halusin sijoittaa.

    VastaaPoista
  8. Mistä löytää Nordnetistä tuon SD3PEX:n?

    VastaaPoista
  9. Hae Saksasta tikkerillä IQQA. Pitäisi löytyä.

    VastaaPoista