(Kuva: cdn.trendhunterstatic.com)
Luin Mark Linin kirjoittaman mielenkiintoisen jutun GuruFocus sivustolla siitä miksi arvosijoittaminen sopii paremmin introvertille luonnetyypille. Markin innoittajana toimi Susan Cainin kirjoittama kirja Quiet: The Power of Introverts in a World That Can't Stop Talking.
Aihe kiinnostaa minua kahdesta syystä. Ensinnäkin olen luonteeltani introvertti. Viihdyn paremmin yksin kuin seurassa ja uppoudun helposti hyvin syvälle omaan pääkoppaani erinäisissä ajatussessioissani. Tykkään miettiä asioita. Toinen syy on se, että pidän itseäni arvosijoittajana. Pyrin löytämään aliarvostettuja yhtiöitä ja hyödyntämään samassa yhteydessä ihmisten käyttäytymiseen perustuvia sudenkuoppia strategiani kautta.
Perinteinen arvosijoittaminen vaatii, että sijoittaja toimii toisin kuin muiden sijoittajien lauma. Ei siis ole ihme, että introverteille tämä on helpompaa sillä laumasta irroittautuminen on muutoinkin luontaisempaa.
Artikkelissaan Mark nostaa esille kolme asiaa, joiden johdosta arvosijoittaminen sopii introverteille paremmin. Ne ovat seuraavat.
1. Ekstrovertit ovat herkkiä palkkioille ja ottavat suurempia riskejä
Palkkiot motivoivat ekstroverttejä suuresti. Palkkion hakeminen puolestaan ajaa suurempaan riskin ottamiseen. Arvosijoittamisessa puolestaan on enemmän kyse riskin tunnistamisesta ja sen välttämisestä. Ekstrovertti henkilö toimii enemmän ulkoisten impulssien ohjaamana ja tekee sen myötä sellaisia vetoja, joissa todennäköisyys ei ole hyvä.
Cornellin yliopiston neurobiologi Richard Depuen tutkimuksen mukaan ekstrovertit reagoivat introverttejä voimakkaammin annettuun amfetamiiniin. Amfetamiini vaikuttaa hyvänolon tunnetta säätelevään dopamiiniin. Tutkimuksessa introvertit saivat ekstroverttejä pienemmät "kiksit". Ekstrovertit ovat siis alttiimpia palkkioille ja voivat siten helpommin maksaa ylihintaa osakkeesta.
2. Introvertit ovat parempia lykkäämään mielihyvää ja omaavat pidemmän sijoitushorisontin
Arvosijoittaminen vaatii kärsivällisyyttä. Ekstroverttien "minulle kaikki heti" asenne on avaintekijä huonoihin tuottoihin. Ekstrovertit luopuvat introverttejä nopeammin ostetuista osakkeista. Kun ekstrovertille tarjotaan mahdollisuutta saada 20% tuotto muutamassa päivässä tai kuukaudessa valitsee hän sen useammin moninkertaisen tuoton sijaan, joka tulisi vasta vuosien päästä.
3. Introvertit eivät ole älykkäämpiä, he ovat vain sitkeämpiä
Introverttien ja ekstroverttien välillä ei ole eroa älykkyydessä. Ekstrovertit ovat sen sijaan parempia ns. multitaskauksessa eli usean asian tekemisessä yhtäaikaa. Introverteillä on puolestaan luontainen kyky uppoutua syvällisesti asioihin ja yksityiskohtiin. Ekstrovertit käyttävät ajattelussa oikopolkuja ja nopeutta tarkkuuden kustannuksella. Siinä missä ekstrovertillä ei tahdo riittää sinnikkyys keskittyä monimutkaisten ja vaikeiden tehtävien ratkaisemiseen on introvertti kotonaan. Ja tämä on juuri se iso ero introvertti ja ekstrovertti sijoittajien välillä.
Olen yhä suuremmassa määrin sitä mieltä, että tärkeintä mitä sijoittaja voi tehdä on etsiä itselleen parhaiten toimiva tapa sijoittaa. Markkinoilla on olemassa lukuisia eri tapoja saada ylituottoa aikaiseksi. Jokainen niistä vaatii erilaisia asioita. Se mikä toimii yhdelle sijoittajalle ei toimi toiselle. Siinä missä esimerkiksi arvosijoittaminen sopii helpommin introvertille luonteelle on jokin aktiivisempaa markkinoiden tarkkailua vaativa strategia kenties toimivampi ekstrovertille. Mielestäni on hyvä, että jokaiselle on löydettävissä oma strategia. Se tekee myös markkinoista juuri niin mielenkiintoiset kuin ne ovat.
Hyvä juttu, kiitos. Guilty as charged! Kannattaisi siis yhdistää yksi introvertti ja yksi ekstrovertti tiimiin, niin johan alkaa syntymään. Tosin ekstrovertin pitää osata kunnioittaa introvertin erilaisuutta.... terv, Ekstrovertti
VastaaPoistaNiin se taitaa olla. Tuossa heitti päivällä yksi kaveri seuraavan kirjavinkin, joka käsittelee aihetta: High Performing Investment Teams: How to Achieve Best Practices of Top Firms
VastaaPoistaEn ole tuota lukenut, mutta eiköhän sieltä samankaltaisia teesejä löytyne.
Kiinnostava juttu!
VastaaPoistaEn ole kovin yllättynyt tuosta tuloksesta. Itse olen myös introvertti.