Musta joutsen
5.5.2009 | Kohti taloudellista riippumattomuutta
Musta joutsen -teoria on saanut nimensä Australiassa elävistä mustista joutsenista. Ennen Australian löytämistä ihmiset olivat vakuuttuneet, että kaikki joutsenet olivat valkoisia. Uskomus oli kiistaton, sillä kaikki tavatut joutsenet siihen asti olivat valkoisia. Tämä kuvastaa havaintoihin ja kokemukseen perustuvan oppimisemme rajoitusta ja tietomme haurautta. Yksi ainut havainto voi kumota koko yleisen väitteen, joka perustuu miljoonia valkoisia joutsenia käsittävään vahvistavien havaintojen sarjaan. Tarvitaan vain yksi musta lintu.
Musta joutsen on vieras havainto, joka on tavanomaisten odotusten ulkopuolella. Mikään menneisyydestä ei viittaa sen mahdollisuuteen vakuuttavasti. Sillä on äärimmäinen vaikutus ja huolimatta sen vieraan havainnon asemasta ihmisluonto pakottaa meidät kyhäämään selityksiä sen ilmaantumiselle jälkikäteen, tekemään siitä selitettävän ja ennustettavan. Jälkikäteen selitettynä finanssikriisi oli välttämätön. Silti se tuli yllätyksenä ja sen voimakkuus yllätti kaikki.
Mustan joutsenen logiikka tekee siitä mitä et tiedä paljon olennaisempaa kuin se mitä tiedät. Mustat joutsenet voivat johtua ja pahentua siitä, että ne ovat ennakoimattomia. Mikäli joulukuun 2004 Tyynenmeren tsunami olisi ennakoitu, sen vahingot olisivat jääneet pienemmiksi. Se minkä tietää ei oikeastaan aiheuta vahinkoa.
Kyvyttömyydestä ennustaa vieraat havainnot seuraa kyvyttömyys ennustaa historian kulkua. Toimimme kuitenkin kuten osaisimme ennustaa tapahtumia. Laadimme kolmenkymmenen vuoden ennusteita sosiaaliturvan alijäämistä ja öljyn hinnoista, vaikkemme osaa ennustaa näitä edes ensi kesäksi. Kyvyttömyytemme ennustaa mustien joutsenien vaikutusta alaan kuuluvissa ympäristöissä kytkettynä yleiseen tietämättömyyteen tästä asiantilasta tarkoittaa, että tietyt itseään asiantuntijoina pitävät ammattilaiset eivät itse asiassa olekaan sitä. Heidän toteutuneen toimintansa perusteella he eivät tiedä asiantuntemuksensa alasta sen enempää kuin väestö yleensä, mutta he ovat paljon parempia tarinan kertojia - tai mikä pahempaa, muiden sumuttajia monimutkaisilla matemaattisilla malleilla. On myös melko todennäköistä, että heillä on solmio.
Koska mustat joutsenet ovat luonteeltaan ennustamattomia, joudumme mukautumaan niiden olemassaoloon. Mutta voimme myös altistaa itsemme laadultaan myönteisille mustille joutsenille. Esimerkiksi riskipääoman sijoittamisessa tuntemattomasta saa suhteettoman palkkion, koska tyypillisesti harvinaisessa tapahtumassa on vähän menetettävänä ja paljon voitettavana. Harva merkittävä teknologia on syntynyt suunnittelun ja harkinnan pohjalta - ne ovat vain mustia joutsenia.
Mustien joutsenien vuoksi pörssiin syntyy tulevaisuudessakin uusia kuplia, ja yhtä varmasti niitä puhkeaa.
Entinen optiomeklari Nassim Nicholas Taleb on kirjoittanut musta joutsen -teoriasta kirjan "Musta Joutsen - Erittäin Epätodennäköisen Vaikutus". Vaikka kirja omasta mielestäni on hieman kuivahkoa luettavaa suosittelen sitä aiheesta enemmän kiinnostuneille.
Globalization creates interlocking fragility, while reducing volatility and giving the appearance of stability. In other words it creates devastating Black Swans. We have never lived before under the threat of a global collapse. Financial Institutions have been merging into a smaller number of very large banks. Almost all banks are interrelated. So the financial ecology is swelling into gigantic, incestuous, bureaucratic banks – when one fails, they all fall. The increased concentration among banks seems to have the effect of making financial crisis less likely, but when they happen they are more global in scale and hit us very hard. We have moved from a diversified ecology of small banks, with varied lending policies, to a more homogeneous framework of firms that all resemble one another. True, we now have fewer failures, but when they occur ....I shiver at the thought.
The government-sponsored institution Fannie Mae, when I look at its risks, seems to be sitting on a barrel of dynamite, vulnerable to the slightest hiccup. But not to worry: their large staff of scientists deem these events "unlikely".
(Black Swan, 2007)
10 vastausta artikkeliin "Musta joutsen"
Juhani kirjoittaa:
Kannattaa lukaista myös Talebin "Fooled by Randomness", joka löytyy myös suomennettuna nimellä "Satunnaisuuden hämäämä" (http://www.terracognita.fi/kirjat/9789525697049.html)
Mikäli kiinnostaa, kannattaa Talebin esiintymisiin eri forumeissa: http://fora.tv/2008/02/04/Nassim_Nicholas_Taleb_A_Crazier_Future http://fora.tv/2009/01/27/Nassim_Taleb_and_Daniel_Kahneman_Reflection_on_a_Crisis
13.10.2009 klo 0.10.00
Markus kirjoittaa:
Olet ilmeisesti lukenut kyseisen opuksen? Minulle tämän kirjan lukeminen oli todella silmiä avaava kokemus. Näen nyt näkeväni vähemmän. Pienen ajoittaisen pitkäpiimäisyyden, käytännössä epähavainnollisen tekstin, arvoinen se oli.
Indeksoiminen, suuriin yrityksiin ja menneen toistumiseen luottava sijoittaminen näyttääkin kirjan valossa valossa, ei niin hyvältä idealta pitkällä aikavälillä.
Musta joutsen-ilmiö vaikuttaa olevan taloudessa ja sijoittamisessa niin merkittävä ilmiö, että sen huomioimatta jättäminen olisi hyvin suuri riski. Taleb itse näyttää suosittelevan strukturoituja, jonka tapaisia tietääkseni myös paljon puhutut hedge-rahastot usein ovat.
Omassa päässäni nousee myös ajatus siitä, että osakemarkkinoiden hinnoittelu kokonaisuutena ei muodostu lainkaan "kollektiivisten odotusten" perustella, vaan yksinomaan siitä kuinka paljon toimijat PÄÄTTÄVÄT sijoittaa osakemarkkinoille. Kuvittele skenaario jossa suuret massat ympäri maailmaa alkaisivat kymmenien prosenttien osakesäästöasteisin. Mitä tapahtuu hinnoille. Yksikään yksittäinen toimija tuskin ajattelee nostavansa markkinoiden yleistä hintatasoa. Jos tässä arvauksessa sattuu olemaan todellisuuspohjaa, voivat osakemarkkinat itsessään olla eräänlainen kupla.
Salkkusi perusteella olet, kuten minäkin, huonosti varautunut näiden punanokkaisten lintujen varalle. Portfoliosi on indeksoitu eli optimoitu nimenomaan gaussilaisen matematiikan mukaan. Oletko ajatellut asiaa?
5.8.2010 klo 20.17.00
Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:
Kyllä olen lukenut teoksen. Tai itse asiassa sen suomenkielisen painoksen. En tiedä oliko vika suomennoksessa vai missä, mutta mielestäni kirja oli varsin vaikea luettava. Hyvä talouden, matematiikan ja tilastotieteiden käsitteiden tuntemus on ainakin avuksi sitä tavatessa. Humanisti todennäköisesti luovuttaa viimeistään ensimmäisten lukujen jälkeen.
En allekirjoita ajatustasi, että indeksoiminen olisi huono ajatus. Eihän indeksin sisältö muodostu Gaussin käyrän mukaan vaan idea on enempikin siinä, että se sisältää kaikki markkinan osakkeet. Tällöin portfolio on altistuneena mustalle joutsenelle, niin hyvässä kuin huonossa.
Jos puolestaan tarkoitit sitä, että markkinat olisivat täydellisen rationaalisia, niin sitä mieltä en itse ole.
Olen Talebin kanssa samaa mieltä matematiikan käytöstä taloustieteissä. Taloutta yritetään ahtaa matemaattisiin raameihin väkisin. Siitä pyritään tekemään eksaktia tiedettä, kuten vaikkapa fysiikka. Kuitenkin kaiken alla on ihmiset ja se perustuu enemmän käyttäytymistieteisiin, joka on luonteeltaan dynaamista. Kun staattisia malleja yritetään ahtaa dynaamiseen ympäristöön, niin ei ole ihme, ettei yhtälö toimi aivan kuten ajateltu. Tämä on mielestäni taloustieteiden suurin synti tällä hetkellä. Se pyrkii tekemään kaikesta liian matemaattista.
Mielenkiintoisesti olen pystynyt itsekin hyödyntämään mustaa joutsenta. Lue tämä kirjoitus. Voiko tähän siis todeta muuta kuin, että näemmä musta joutsen löytää myös indeksimiehen luokse ;)
5.8.2010 klo 21.04.00
Anonyymi kirjoittaa:
Ei voi kun sanoa, että aivan loistava blogi! On ollut pakko alkaa lukea alusta asti! Iso kiitos tästä!
5.8.2010 klo 21.58.00
Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:
Mukavaa, että olet pitänyt raapustuksistani! :)
5.8.2010 klo 22.14.00
Markus kirjoittaa:
Kirjan kieliasu todellakin on hirveä. Ja markkinoiden rationaalisuus on vain taloustieteellinen oletus, tapa tarkastella asiaa. ;)
En tarkoittanut, että indeksoiminen olisi välttämättä huono ajatus. Omaankin suunnitelmaan indeksirahastot kuuluvat pienten kustannusten vuoksi. Menneisyydessä ne ovat menestyneet hyvin (kuten osakkeet yleensäkin) ja tulevaisuudesta emme tiedä.
Viittauksella gaussilaisella matematiikkaan tarkoitin sitä indeksointiin liittyvää ajatusta, että riski on tuoton vaihtelua ja indeksiportfoliossa saavutetaan paras tuoton ja riskin suhde. Käytännössä indeksien kehitys pitkällä aikavälillä riippunee yleisestä talouskasvusta. (Malkiel purkaa tuoton selkeästi osinkoon, kasvuun ja arvostuksen muutokseen. ) Osakkeiden nykyhinnoittelu näyttää odottavan entiseen tahtiin jatkuvaa kasvua. Siksi näkisin indeksoinnin ikään kuin vetona entisen kasvun jatkumisen puolesta. En kyllä osaa parempaakaan vaihtoehtoa nimetä. Ehkä sijoitusten kohdentamien muutamiin maa- ja toimialaindekseihin koko markkinoiden sijasta voisi olla mustajoutsen ystävällisempää.
En tarkoittanut kommenttiani kritiikiksi. Halusin vain tökkiä kepillä jäätä ja laittaa sinut perustelemaan omat ratkaisusi. ;) Ja alusta asti olen minäkin tätä blogia seuraillut.
8.8.2010 klo 21.23.00
Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:
Tässä tulee kuitenkin sellainen ongelma, että Markowitzin teorian mukainen markkinaportfolio sisältää kaikki maailman osakkeet. Selvää on ettei kukaan kykene sijoittamaan sen mukaisesti.
Toinen ongelma on se, että markkinaportfoliossa on kaikilla sijoittajilla sama riskiaversio.
Indeksisijoittaminen on eri asia kuin markkinaportfolion mukaan sijoittaminen. Yksittäinen indeksi kun on vain osa kokonaismarkkinaa. Toki indeksisijoittamisen perusajatus on ostaa koko markkina, mutta se ei ole mahdollista. On mahdollista ostaa yksittäisiä markkinoita ja erilaisia sen yhdistelmiä, mutta koko markkinaa sen oikeilla painotuksilla on mahdotonta hankkia.
Koska koko markkinaan ei pysty sijoittamaan vaikka haluaisisi, niin jokainen indeksisijoittaja tulee poimineeksi itselleen sopivia palasia kokonaisuudesta.
Henkilökohtaisesti en näe jatkuvaa kasvua ongelmana. Siirrymme yhä suuremmassa määrin materialistisesta kuluttamisesta immateriaalisiin hyödykkeisiin (digitaalinen musiikki, elokuvat, kirjat, ohjelmistot jne). Jatkuva kasvu ei tarkoita pallomme resurssien käyttämistä yhä kasvavalla tahdilla.
8.8.2010 klo 22.09.00
Anonyymi kirjoittaa:
Suosittelen ehdottomasti lukemaan kyseiset kirjat (Fooled by Randomness ja Black Swan) englanninkielisinä. Talebin ajatukset on paljon helpompi ymmärtää englanninkielisinä, kuin jäykkinä suomikäännöksinä. Luettuani kirjan englanninkielisen version selailin kirjastossa suomenkielistä...olisin nukahtanut ensimmäisen osan aikana. Sen sijaan englanninkielisenä kirjat olivat erittäin viihdyttäviä ja ahmin molemmat muutamassa päivässä.
Varoituksen sana: nämä kirjat saattavat muuttaa ajattelutapaasi. :)
2.9.2011 klo 20.28.00
Anonyymi kirjoittaa:
Ihanaa, että eksyin blogillesi! Hienoa, että kirjoitat tätä! Työniloa!!!! terv. marja
13.3.2012 klo 17.16.00
Myy-muori kirjoittaa:
tämä toinen Marja-muori on 70v mummeli ja ehdottomasti humanisti, jonka on perin vaikea ymmärtää sitä että kaikki yritetään nykyisin tunkea matemaattiseen muotoon ja kaavaa...ihminen kun on kuitenkin perustoimija, ja perin usein vailla mitään suunnitelmaa tai kaavaa... Ymmärrän mustan joutsenen merkityksen ja ajatuksen täysin, mutta en voi ymmärtää monia muita ajatuksia: esim jatkuvan kasvun vaatimus ja odotus tulee kohtaamaan jossain vaiheessa sen narun loppupään, joka vetävälle yleensä käteen jää... kana ei muni vaikka kuinka käskisit eikä talous voi kasvaa jatkuvasti tai sitten se on sitä hölmöläisten peitonjatkamista eli otetaan pohjalta ja laitetaan päälimmäiseksi ja kuvitellaan että pinosta näin tulee korkeampi kuin aiemmin...
En myöskään näe virtuaalitodellisuuden laajentamisessa mitään järkeä, miksi pitäisi toimia epätodellisuudessa kun tämä todellisuuskin on olemassa ja odottaa järkeviä toimijoita???
Muuten oikein kivaa luettavaa ja pohdintoja, Muori kiittää...
24.7.2014 klo 19.25.00
Jätä kommentti