Kirja-arvostelu: The Only Investment Guide You'll Ever Need

16.6.2009 | Kohti taloudellista riippumattomuutta



Rohkeasti nimettyjen amerikkalaisten sijoituskirjojen lukeminen jatkuu. Tällä kertaa tulin lukeneeksi Andrew Tobiaksen The Only Investment Guide You'll Ever Need kirjan, jota suositeltiin Get Rich Slowly blogissa. J.D. Roth, joka kyseistä blogia kirjoittaa on viitannut artikkeleissaan useasti kyseiseen teokseen, minkä vuoksi mielenkiintoni tähän opukseen heräsi.

Mikään uusi kirja tämä Tobiaksen teos ei ole. Andrew kirjoitti kirjan 70 -luvun loppupuolella ja sitä on sen jälkeen päivitetty useita kertoja. Itselläni oli luvussa vuonna 2005 päivitetty kappale. Toisaalta kirjoittaja itse toteaa ettei kirjaan ole tarvinnut tehdä isompia muutoksia kaikkien näiden vuosien aikana johtuen siitä, että neuvot ovat yleisluonteisia ja pätevät periaatteessa aina. Sillä Tobias myös perustelee teoksensa nimeä.

Se mistä pidän tässä kirjassa on se, että se käy kokonaisvaltaisemmin henkilökohtaisen talouden hoitamista lävitse kuin The Smartest Investment Book You'll Ever Read kirja. Tobias antaa erilaisia vinkkejä rahan säästämiseen kuten esimerkiksi kuinka lentää halvemmalla, säästää energiaa tai minkälaisia vakuutuksia me oikeasti tarvitsemme. Se mistä kirjassa en pitänyt oli sen ajoittain syvä uppoutuminen amerikkalaiseen verojärjestelmään ja erilaisten verovähennysten tuomien hyötyjen kertominen lukijalle. Luonnollisesti tämä on rautaista ja hyödyllistä asiaa amerikkalaiselle lukijalle, mutta meille suomalaisille täysin turhaa tietoa, jota emme voi hyödyntää eroavan verotuksen vuoksi. Meillä ei ole Roth IRA:ta, 529 koulutusrahastoja, 401(k):ta, SEP:iä, 403(b):tä ja niin edelleen.

Vaikka Tobias kirjoittaa kirjansa keskimmäisessä osiossa kolmen luvun verran osakemarkkinoista, on selvästi rivien välistä luettavissa, että hän suosittaa matalariskisiä tuotteita, kuten korkoja ja valtionlainoja. Kirjan ensimmäisen osion nimi, joka käsittää kuusi lukua onkin Minimal Risk. Kolmannen ja viimeisen osion nimi on Family Planning. Tämä viimeinen osio pitää sisällään mm. vinkkejä siitä kuinka lapsille voi opettaa säästämistä ja sijoittamista.

Tobias käy kiitettävän hyvin lävitse monia eri sijoitustuotteita ja termejä. Hän kirjoittaa niin osakkeista, shorttaamisesta, futuureista, beta arvoista, margin call:sta, kuin myös metsäsijoituksista ja kiinteistöistä. Kirjan kielenkäyttö on lennokasta ja Tobias tempaa lukijansa mukaan välillä mielenkiintoisilla aiheilla, josta vaikkapa esimerkkinä vinkki kuinka Bordeaux viinillä voi päästä 177%:n vuosituottoon!

Oli tämä selvästi parempi kirja kuin The Smartest Investment Book You'll Ever Read, vaikkei aivan Sattuman kauppaa Wall Streetillä kirjan tasolle yllä. Tämän johdosta myös parempi kouluarvosana kuin edelliselle luetulle kirjalle.

Arvosana: 8

3 vastausta artikkeliin "Kirja-arvostelu: The Only Investment Guide You'll Ever Need"


Anonyymi kirjoittaa:

Moro,

Niin kiitoksia siitä ASP-tili jutusta, kävin pankissa kyselemässä asiasta ja mielenkiintoiselta kuulostaa yhä.

Tässä viime aikoina näitten kurssien huimien nousujen ja laskujen aikana olen yrittänyt muodostaa jonkinlaista mielipidettä siitä, että milloin osakkeen pitäisi myydä -- eli siis millaisen oman myyntititaktiikan voisin muodostaa. Oletko sinä tämmöisiä asioita joskus pohtinut? Tai oletko tutustunut jossain mahdollisiin "järkeviin" taktiikoihin?

Järkevintähän olisi tietenkin osata laskea "kohteen" oikea hinta ja ostaa halvalla ja myydä sitten kun osake jne. on ylittänyt x % "kelvon" arvon, mutta en ainakaan itse osaa laskea yritykselle "oikeaa" hintaa joten tuota taktiikkaa en ainakaan vielä pysty käyttämään:(

17.6.2009 klo 20.53.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Ole hyvä :)

Markkinoiden ajoittamisesta. Olen kirjoittanut asiaa sivuten esimerkiksi tässä artikkelissa: http://taloudellinenriippumattomuus.blogspot.com/2009/02/olemme-huonoja-sijoittajia.html
Lyhyt vastaus kysymykseesi milloin tietää mikä on oikea aika ostaa tai myydä on siis se ettei sitä tiedä oikeasti kukaan. Tätä asiaa tukevat myös lukuisat eri tutkimukset. Mistä tämä sitten johtuu? Siitä, että markkinat ovat oikeasti tehokkaat eli osakkeet pitävät kokoajan sisällään sen kaiken mahdollisen informaation mikä tiedossa ja myöskin odotettavissa on. Tämän johdosta oikeastaan aina on yhtä hyvä hetki niin ostaa kuin myös myydä. Kannattaa muistaa että jokaista ostoa kohden on olemassa myyjä ja päinvastoin. Siis jokaista kauppaa kohden joku on sitä mieltä että kyseisestä osakkeesta kannattaa irtaantua ja toinen osapuoli että kannattaa ostaa. Lisäksi kannattaa muistaa, että jokainen osto ja myynti aiheuttaa kuluja ja jos siinä välissä on päässyt tulemaan voittoa ottaa verottaja omansa. Niinpä ajoittaminen ei tutkitusti kannata ja sijoittajat jotka pyrkivät ajoittamaan markkinoita tekevät erittäin huonoa tulosta markkinan tuottoon nähden eli siis siihen, että olisi tekemättä mitään. Vaikeinta sijoittamisessa on olla tekemättä mitään. Meille tarjotaan informaatiota joka välistä, joka saa meidät epävarmoiksi ja tekemään kauppaa. Mutta se ei kannata.

Varmin tapa vaurastua osakkeilla on ostella niitä tasaisin väliajoin eli käyttää dollar cost averaging:ia. Tätä myös minä teen, mutta käytän osakkeiden sijaan ETF:iä joilla saan helposti samalla hajautuksen.

Sitten hieman exit strategiasta ja myynneistä. Pikakelataan aikaa noin 15 vuotta eteenpäin. Tuolloin sijoitukseni eivät ole 100% osakkeissa vaan ison osan muodostavat jo korot. Yksinkertaistetaan esimerkin vuoksi että salkusta 50% muodostavat korot ja 50% osakkeet (ETF:ät). Tällöin osakemarkkinoiden eläessä ylikuumentuneilla markkinoilla nousee vuoden aikana niiden osuus. Sanotaan vaikkapa, että vuoden päätteeksi salkun koostumus on 40% korkoja ja 60% osakkeita. Koska portfolion koostumus on muuttunut sijoitussuunnitelmasta tulee se tasapainottaa takaisin vastaamaan suunnitelmaa. Tällöin tulee myydä osakkeita ja ostaa korkoja jotta salkkuun palautuu 50%/50% tilanne. Tätä strategiaa käyttämällä tulee myyneeksi osakkeita kun ne yleensä ovat yliarvostettuja ja ostettua kun ne ovat aliarvostettuja.

Oma exit strategiani on kasvattaa niin suuri sijoitusomaisuus ettei minun tarvitse ikinä tehdä myyntejä. Näin ratkeaa myös omalla kohdallani kysymyksesi, että milloin myydä. Ei siis koskaan. Ideaalitilane olisi, että pelkillä osingoilla kykenisi elämään normaalia elämää. Esimerkiksi miljoonan euron pääomalla, josta tulisi 4% osinkoja vuosittain tekisi 40.000 euroa vuodessa. Tuo riittäisi ainakin itselle normaaliin elämään nykypäivänä, eikä myyntejä tarvitsisi tehdä laisinkaan. Samalla myös koko loppu elämä olisi turvattu ja pääoma jatkaisi kasvuaan arvonnousujen myötä.

Toivottavasti tämä vastasi kysymykseesi.

17.6.2009 klo 21.33.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Ajoittamisen ongelmaa olen sivunnut myös näissä kirjoituksissani:

http://taloudellinenriippumattomuus.blogspot.com/2009/02/jatka-sijoittamista-huonoinakin-aikoina.html

http://taloudellinenriippumattomuus.blogspot.com/2009/05/uutiskirjeilla-huonoa-tuottoa.html

17.6.2009 klo 22.02.00

Jätä kommentti

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails