Tulot ja menot

18.7.2009 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


Oman budjetin tekeminen ja sen seuraaminen on hyvä tapa nähdä mihin omat rahat menevät. Jos lukeudut sellaisiin ihmisiin, joka seuraavan tilipäivän lähestyessä ihmettelee minne se edellinen palkka oikein katosi, suosittelen omien menojen kirjaamista ylös. Mikäli menojen kirjaaminen hirvittää tulisi hälytyskellojen soida, todennäköisesti kuluttaminen ei enää ole hallittua ja todellisuuden näkeminen pelottaa. Tällöin omien menojen kirjaaminen ja budjetin laadinta on itse asiassa vieläkin tärkeämpää, jotta tilanteen voi korjata. Kun tiedostaa minne omat rahat kuluvat on omien kulutustottumusten sääteleminen helpompaa.

Ohessa on omien keskimääräisten kuukausitulojeni ja menojeni piirakat. Painotan sanaa keskimääräinen, sillä kuukausittaisiin tuloihin vaikuttaa esimerkiksi se sattuuko bonusten maksu kyseiselle kuukaudelle. Kyseessä on tosiaan omat tuloni ja menoni, sinun tuloista ja menoista muodostuva piirakka voi olla hyvin eri näköinen.


Tulot (netto)

Kuten suurimmalla osalla työtä tekevällä kansalla, myös minulla suurin osa tuloista tulee palkkatulona päätoimesta. Jonkun verran on myös vuokratuloja, mutta koska kyseessä ei ole asuinhuoneisto on sen osuus pienehkö. Sivutoimesta tulevat ansiot ovat lähestulkoon olemattomat. Olen tämän suhteen kuitenkin jo onneksi siinä vaiheessa, että olen saanut panostamani pääomat takaisin ja loppu alkaa olla puhdasta voittoa. Toivottavaa on, että tämän osuus kasvaisi tulevaisuudessa. Tällä hetkellä sivutoimeen panostettu työn määrä ei vastaa laisinkaan siitä kertyviä tuloja. Muutamia kertoja olen myös miettinyt luopuvani tästä, mutta toistaiseksi olen jatkanut. ETF:stä tulevia osinkoja en ole laskenut tuloihin, sillä sijoitan ne uudelleen.


Menot

Tuloista muodostuva menojen piirakka on mielenkiintoisin. Olen eritellyt omat menoni oikeastaan kahteen eri osaan. Toisen muodostavat lähestulkoon pakolliset menot, joita ilman on mahdotonta tai vähintään hankalaa tulla toimeen ja toisen muodostaa "ylimääräinen" raha. Tämä raha on sellaista, joka on käytettävissä näiden menojen jälkeen ja ääritilanteessa sen kaiken pystyy säästämään sivuun. Pakolliset menot muodostavat 36% menoistani.

Tarkkaavaisimmat lukijat ovat tässä vaiheessa jo varmasti huomanneetkin, että menojen kohdalta puuttuu muutama sellainen kulu, joita suurimmalla osalla muita on. Autosta en ole kirjannut kuin polttoainekulut, sillä minulla on työsuhdeauto ja siitä koituvat muut kulut kuten huolto, pesu ja vakuutukset eivät tule suoraan itselleni maksettavaksi. Työsuhdeauto pienentää nettopalkkaani, vaikka työnantaja sen kustannuksiin osallistuukin. Minulla on myös matkapuhelinetu, joten siitä ei myöskään tule suoria kustannuksia. Nämä molemmat verotettavat etuudet pienentävät nettopalkkaani.

Nykyisten matalien korkojen aikana asuntolaina muodostaa menoistani 18% osuuden. Tätä voi mielestäni pitää kohtuu pienenä, enkä näe asuntolainan muodostavan omalla kohdalla isoa riskiä vaikka korot tuntuvasti nousisivatkin.

Muiden pakollisten menojen osalta olen pyrkinyt pitämään ne niin matalalla kuin mahdollista. Olen muun muassa kilpailuttanut sähkön ja vakuutukset. Monelle saattaa osua silmään pieni veden osuus, joka johtuu jätevesimaksun puuttumisesta. Ilman jätevesimaksua vesi on edullista.

"Ylimääräisen" rahan osuudesta huomattavasti suurin osa ohjautuu sijoitettavaksi sijoitussuunnitelmani mukaisesti. Muita kuluja joita lasken kuuluvan tähän osioon ovat esimerkiksi impulssiostokset kaupoissa ("tuo näyttää kivalta"), viihde (ulkona syöminen, elokuvat jne), matkailu, elektroniikka ja harrastukset. Koska tämä on pakollisten menojen jälkeen jäänyttä ylimääräistä rahaa joustaa se kuukausittaisten tilanteiden mukaan.

Tältä näyttivät omat tuloni ja menoni. Meidän jokaisen tulot ja menot näyttävät erilaisilta johtuen meidän erilaisista elämäntilanteista ja tavoitteista. Minulla ei esimerkiksi ole menoja lapsista. Joku toinen saattaa puolestaan käyttää huomattavasti enemmän rahaa asumiseen, mutta nauttii siitä täysillä. Niinpä näitä piirakoita ei voi käyttää vertailuun sellaisenaan, sillä jokainen meistä on erilainen.

PS: Tästä linkistä voit katsoa mihin keskiverto jenkillä rahat hupenevat.

3 vastausta artikkeliin "Tulot ja menot"


Anonyymi kirjoittaa:

Moi.
Itse aloin pitämään kirjaa menoista ja tuloista kun olin armeijassa vuonna 2002. Siitä tuli sitten tapa ja minulla on siitä lähtien tallessa joka vuoden kirjanpito.

Pidän itseäni melko pihinä jätkänä mutta silti rahaa kuluu huomaamatta jonkin verran. Välillä tuntuu että mitä järkeä tässä on koko ajan elää säästöliekillä, antaisi vain olla ja ostaisi sen mitä mieli tekee. Mutta omatuntoni ei salli sitä vaan säästän ahkerasti. Tavoitteena on maksaa autolaina pois ja ostaa asunto. Ykköskriteerinä on asunnon osto. Autolainaa ei hirveästi enää ole ja sen korkokustannus kuukautta kohti on aika minimaalinen. Muuten kyllä auto on aivan järkyttävä rahasyöppö. Ei, minulla ei ole mitään eksoottista urheiluautoa vaan ihan tavallinen dieselauto jossa tuntuu vaan koko ajan olevan jotain korjattavaa.

Itsellä jää säästöön nettotuloista tällä hetkellä n.25%. Suurimmat menoerät ovat asuminen ja auto jotka molemmat nappaavat n. 25-30% nettoansioista. Huom auton kuluihin lasken myös lainan lyhennyksen arvon alenemana.

Suosittelen kyllä menojen ja tulojen tarkkailemista kaikille. Pienistä puroista syntyy iso virta. Esimerkiksi tupakka,kahvi ja muut pienet herkutteluostokset voivat viedä kuukaudessa mojovan prosentin nettopalkasta.

Olisi kiinnostava kuulla muiden ihmisten asioita menojen/tulojen kirjaamisesta ja miten heillä menot jakautuvat.

19.7.2009 klo 13.32.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Auto on kyllä uskomaton kuluerä oli sitten kyseessä vanha tai uusi auto.

Säästämisen ja rahan käyttämisen kanssa tulisi löytää sopiva tasapaino, jotta elämästä nauttisi parhaimmalla mahdollisella tavalla. Olen myös itse valahtanut liian säästäväiselle puolelle ja saanut kauniimmalta osapuolelta kuulla viime aikoina olevani pihi :) Pitääkin yrittää opettaa itseään pois ajatustavasta, jossa kaikki rahan käyttäminen syyllistää itseä. Rahastakaan ei loppujen lopuksi ole mitään iloa ellei sitä käytä. Siinä missä liiallinen tuhlaaminen voi viedä umpikujaan voi äärimmilleen viety säästäminenkin viedä elämänilon. Random Walker on the $treet kirjoitti hiljan Balanced Money Formulasta (http://randomwalker.blogit.kauppalehti.fi/2009/07/06/the-balanced-money-formula/) joka käsittelee juuri tätä asiaa.

Taidankin laittaa tänään elämän risaiseksi ja mennä illaksi elokuviin katsomaan Brüno:n :)

19.7.2009 klo 15.12.00

Anonyymi kirjoittaa:

Voin todeta että autoa ei ole, eikä tule. Ei ole edes HKL:n kuukausilippua. Yli 90% matkoista sujuu kätevästi kävellen tai pyöräillen. Säästyy sekä rahaa, että turhat salimaksut.

15.5.2010 klo 10.46.00

Jätä kommentti

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails