Rahoitusalan pätevyyttä

2.9.2009 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


Kuten vanhemmat lukijat tietävätkin, minulla ei ole ammatillista pätevyyttä asioista joista kirjoitan. Nyt tilanne tulee muuttumaan. Aloitan tänä syksynä yliopistossa taloustieteiden puolella lukemaan sivuaineena rahoitusta. Miten tähän päädyin? Asian valoittamiseksi, joudun jälleen paljastamaan hieman omaa historiaani.

Olen työskennellyt päätoimisesti IT-alalla vuodesta 2001. Tällä hetkellä toimin vaativassa asiantuntijatehtävässä suuressa monikansallisessa yrityksessä. Hakeutuessani alalle vuonna 2001 ei minulla ollut alan koulutusta, mutta alla yli 10 vuoden harrastuneisuus. Alan käytännön pätevyys siis ilman virallista todistusta osaamisesta. Niinpä hakeuduin lukemaan tietojenkäsittelytieteitä yliopistoon vuonna 2002 ja pääsinkin sisään suoraan pääsykoepisteillä. Tuossa vaiheessa opiskeleminen työn ohella tuntui järkevältä. Mitä useampi vuosi kuitenkin kului, sitä vähemmän näin tarkoituksenmukaiseksi suorittaa opintoja. Nyt noin 9 vuoden alalla työskentelyn jälkeen ei valmistuminen toisi mitään hyötyä, sillä työkokemus painaa vuosi vuodelta yhä enemmän ja tutkinto yhä vähemmän. Niinpä en ole enää vuosiin suorittanut yliopistolla opintoja.

Edellisestä hammastarkastuksestani on nyt kulunut kolme vuotta. Niinpä ilmoittauduin tänä syksynä läsnäolevaksi yliopistolle, jotta voin hyödyntää YTHS:n hammaslääkäripalveluita. Onhan muutaman euron hintainen tarkastus ja sen jälkeen mahdollinen korjailu huomattavasti edullisempaa kuin yksityisellä. Samalla huomasin tiedekuntamme kotisivulla ilmoituksen ajankohtaisesta sivuainehakemuksesta taloustieteiden puolelle. Koska talousasiat ovat kiinnostaneet minua lähes yhtä kauan kuin tietokoneet katsoin mitä sivuainekokonaisuuksia oli tarjolla. Rahoitus oli selvästi itselleni mielenkiintoisin, joten ajattelin hyödyntää maksetun ylioppilaskunnan jäsenmaksun ja hain sivuaineoikeutta taloustieteiden puolelle rahoitusta lukemaan. Tänään huomasin, että minut on hyväksytty lukemaan hakemaani ainetta - rahoitusta. Sivuaineen opinto-oikeus on voimassa yhden vuoden.

Opinto-opas sanoo rahoituksen opinnoista seuraavaa:
Rahoituksen perusopintojen tavoitteena on antaa opiskelijalle perustiedot yritysrahoituksen, varainhoidon ja rahoitusriskien hallinnan keskeisistä kysymyksistä. Perusopinnot suoritettuaan opiskelijan tulee hallita investointilaskennan ja investointien rahoituksen perusteet, varainhoidon kannalta keskeiset investointiteorian perusmallit sekä johdannaisarvopaperien käyttöperiaatteet rahoitusriskien hallinnassa.
Rahoituksen aineopintojen tavoitteena on syventää perusopintojen aikana omaksuttuja tietoja ja taitoja yritysrahoituksen, varainhoidon ja rahoitusriskien hallinnan alueilla. Aineopintojen suorittamisen jälkeen opiskelijoilla tulee olla valmiudet syventää tietojaan alan tutkimuskirjallisuuteen perehtymällä sekä hahmottaa rahoituksen empiirisiä tutkimuskysymyksiä.
Rahoituksen syventävien opintojen tavoitteena on antaa valmiudet soveltaa käytännössä yritysrahoituksen, varainhoidon ja rahoitusriskien hallinnan menetelmiä. Lisäksi opiskelijan tulee kyetä rahoituksen alueen empiirisen tutkimustehtävän itsenäiseen suorittamiseen.

Sivuaineen voin suorittaa joko ns. lyhyenä tai pitkänä. Lyhyt sivuaine koostuu pelkistä perusopinnoista ja pitkä perusopintojen lisäksi aineopinnoista.

Perusopintojen kurssit ovat seuraavat:
  • Investointi ja rahoitussuunnittelu (Fundamentals of Corporate Finance)
  • Sijoittajan investointiteoria (Investments)
  • Rahoitusriskien hallinta (Financial Risk Management)
  • Arvopaperianalyysi (Security Analysis)
Aineopintojen kurssit ovat:
  • Emperical Research in Finance
  • Derivative Securities
  • Equity Markets
  • Theory of Corporate Finance
  • Corporate Analysis
Lähestulkoon kaikki kurssit ovat sellaisia, jotka minua kiinnostavat suuresti. Katsotaanpa seuraavaksi mitkä asiat tällä hetkellä vievät aikaani:
  • Ansiotyö
  • Sivutoiminen yrittäminen (näitä on useampia mm. metsätalous, vuokratoiminta ja internetbisnes)
  • Bloggaaminen
  • Talouden seuranta
  • Harrastukset
On aivan selvää, etten mitenkään kykene suorittamaan kuin pelkät perusopinnot eli lyhyen sivuaineen. Niidenkin suorittaminen tulee aiheuttamaan väkisinkin ajankäytön pienentämistä jostakin nykyisistä aikaa vievistä asioista. Todennäköisesti joudun pienentämään talouden seuraamista, sekä harventamaan blogiin kirjoittamista. Toisaalta opinnot tulevat näkymään tulevaisuudessa tämän blogin sisällössä. Tulen varmasti käsittelemään asioita, joista luen samaan aikaan - onhan se myös oman oppimisen kannalta hyvä. Kolmas asia, josta joudun ajankäytön suhteen tinkimään on myös nämä rahoituksen opinnot. En mitenkään ehdi käymään kuin osalla luennoista, joten ajattelin samanlaista lähestymistapaa kuin tietojenkäsittelytieteiden opintojenkin suorittamisen kanssa. Koska oman tuntemuksen perusteella perusosaaminen on suhteellisen vahva aion tukeutua prujujen lukemiseen ja tenteissä käymiseen puolikylmiltään.

Tästä muuten sivuhuomautus sellaisille lukijoille, jotka vastaavat henkilöiden rekrytoinneista. Älkää koskaan antako kovin suurta painoa todistusarvosanoille! Arvosanat omien kokemusten perusteella hyvin harvoin osoittavat todellista osaamista. Ja se oikea osaaminen on mielestäni ainut asia, joka työelämässä on tärkeää. Esimerkkinä käyköön erään ohjelmointikielen kurssin suorittaminen, jonka tein tietojenkäsittelytieteiden laitoksella. Ohjelmoin tuolloin työkseni kyseisellä kielellä täysipäiväisesti, joten menin kylmiltään tenttiin lukematta laisinkaan. Pääsin tentistä läpi, mutta arvosanaksi tuli vain 1. Olin raivoissani, sillä tiesin hallitsevani kyseisen aihealueen erittäin hyvin. Tämän takia päätin uusia tentin, joka ei olisi tietenkään ollut pakollista, mutta työylpeys ei antanut periksi, että arvosanani olisi ollut 1. Nyt osasin odottaa minkä tyyppinen tentti oli tiedossa. Sain uusinnasta täydet pisteet ja siten arvosanaksi 5. En kuitenkaan tosiasiallisesti osannut aihealueesta yhtään sen enempää uusinnassa kuin ensimmäiselläkään kerralla.

Tunnen nyt olevani vähän samanlaisessa tilanteessa kuin vuonna 2002 aloittaessani tietojenkäsittelytieteiden opinnot. Tuolloin minulla oli alasta kertynyt kokemusta harrastepohjalta yli 10 vuoden ajalta ja työskentelin jo ammatissa, johon aloittamani koulutus veisi. Nyt aloittaessani rahoituksen opinnot on minulle kertynyt harrastepohjalta usean vuoden kokemus, niin omakohtaisesti sijoittamalla kuin taloutta seuraamalla. Sijoitusuranihan alkoi vuonna 1998 vaikka toki väliin mahtui vuosia jolloin en ollut laisinkaan markkinoilla. Talousasiat kiinnostivat jo paljon ennen kuin tein ensimmäiset sijoitukseni. Käytännön kokemusta on myös tuonut yritystoiminta, jota harjoitan sivutoimisesti. Omat vaikutteensa ovat nuoruudesta tuoneet myös isäni pyörittämät yritykset.

Olen hiljalleen alkanut lämmetä ajatukselle alan vaihdosta. Pidän IT-alasta, sekä koen olevani hyvä siinä mitä teen. Toinen suuri intohimoni on talous ja erityisesti sijoittaminen. Mielenkiinnon kohteiden ja osaamisen yhdistämisen luulisi tuovan hyviä tuloksia. Ehkä rahoituksen opiskelu toimii elämässäni katalyyttinä tälle muutokselle?

7 vastausta artikkeliin "Rahoitusalan pätevyyttä"


Anonyymi kirjoittaa:

heheh, minäkin aloitin omassa yliopistossa rahoituksen lukemisen, tosin kun on jo yksi tutkinto alla niin en niin opintopiste/viikko ajattelulla vaan mielenkiinnosta (työnohessa tosin). Siirryin suoraan aineopintoihin ja nappasin mielenkiintoisen kurssin : Financial analysis and firm valuation jännitetään nyt että saako käytetylle ajalle vastinetta.
- tuoki

3.9.2009 klo 0.14.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Myös itselläni on jo yksi tutkinto alla. Tuolta tietojenkäsittelylaitokselta tuskin koskaan tulen valmistumaaankaan, joten siinä mielessä voisin myös poimia suoraan aineopintoja. Toisaalta jos nyt ehtisi nuo perusopinnot suorittaa alta, niin ensi vuonna irtoaisi uusi sivuaineoikeus rahoitukselle taloustieteiden puolelle varmasti helpommin.

Katsotaan siis. Aineopintojen puolelta eniten kiinnostaisivat derivative Securities ja equity markets. Loppujen lopuksi kaikki on kiinni siitä miten omaa aikaa riittää. Tahtoo olla liian monta rautaa tulessa, aina ;)

3.9.2009 klo 8.05.00

Osinko77 kirjoittaa:

Itse myös vähän miettinyt jos pitäisi jonkinlainen kaupallinen koulutus hommata rinnalle - niillä kun tuntuu pääsevän semmoisiin johtotehtäviin, joista jäisi vähän tilillekin :) Tosin juuri tuo työn ohessa opiskelu hieman mietityttää, voisi helposti jäädä. Ja jos arpaonni osuisi kohdalle YT:ssä (nähnyt jo liikaa, en luota tuohon "ei koske meidän osastoa") niin silloin tuo koulupaikka on huono: ansiosidonnaista ei tipu, vaan opintotuella mennään.

5.9.2009 klo 0.07.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Olen ollut yliopistolla kirjoilla vuodesta 2002 ja siihen väliin on mahtunut jo useammat YT:t ja 2 työpaikan vaihtoa omalla kohdalla. Niinpä olen myös tuota opiskelua ja ansiosidonnaista joutunut selvittelemään. Vuodesta 2001 lähtien olen työskennellyt IT-alalla täysipäiväisesti.

Ansiosidonnaisuus ei ole täysin poissuljettu juttu. Jos opiskelu katsotaan sivutoimiseksi, niin siihen on oikeutettu. Se taasen riippuu täysin siitä miten opinnot ovat edistyneet työn ohella ja päätöksen tekee joku boardi olikohan se Kelan tai työvoimatoimiston päässä. Joka tapauksessa päätös on virkamiesten käsissä. Aivan poissuljettua ansiosidonnaisuus ei siis ole, mutta koska tulkinnanvaraa on niin paljon ei sen varaan voi ainakaan laskea :)

5.9.2009 klo 8.17.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Ai niin, yksi vaihtoehto taata ansiosidonnaisuus on YT kortin tullessa kohdalle irtisanoutua oppilaitoksesta työpaikan irtisanomisajalla. Tällöin eivät käsittääkseni voi laskea opiskelijaksi mitenkään.

5.9.2009 klo 8.40.00

Anonyymi kirjoittaa:

Kappas, Oulun yliopiston kursseja. Lienetköhän tullut käytävillä koskaan vastaan?

28.9.2009 klo 22.14.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Anonyymi: Oulun yliopistonhan ne. Jos käyt tällä hetkellä investointi- ja rahoitussuunnittelun kurssilla olet voinut minua nähdä. Ansiotyöni takia en muutoin oikein yliopistolla ehdi käymään.

Kauniimpaa osapuoltani olet voinut nähdä taasen opettamassa ;)

28.9.2009 klo 22.30.00

Jätä kommentti

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails