Dogs of the Dow

23.1.2011 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


Dogs of the Dow on yksi kaikkein yksinkertaisimmista olemassaolevista sijoitusstrategioista. Siitä huolimatta se on tuottanut pitkällä aikavälillä markkinoita paremmin.

Strategian kehitti Michael O'Higgins vuonna 1991. Idea on hyvin yksinkertainen. Dow Jones Industrial Average (DJIA) indeksiin kuuluu 30 yhtiötä. Näistä strategiaa noudattava ostaa kymmentä, joiden osinkotuotto on paras. Osakkeita pidetään vuoden ajan, kunnes jälleen on aika katsoa minkä yhtiöiden osakkeiden osinkotuotto on kärkikymmenikössä. Listalta ulos tippuneet menevät myyntiin ja tilalle nousseet ostetaan salkkuun.

Strategian ytimessä on hyvä osinkotuotto. Perinteisesti juuri suomalaiset ovat mieltyneet korkeaa osinkoa maksaviin yhtiöihin.  Monet ovatkin "koiraihmisiä" tietämättään.

Dogs of the Dow strategiaa on tutkittu hyvin pitkiltä ajoilta ja useiden eri toimijoiden taholta. Dogs of the Dow sivun mukaan tosin strategia ei ole antanut enää ylituottoja viime vuosina. Viimeisen 10 vuoden tuotto strategialla on 4,6% p.a., kun DJIA tuotti 4,8% p.a. Kun vertailujakso venytetään 19 vuoteen tuotti Dogs of the Dow 10,5% p.a. ja DJIA-indeksi 11,0% p.a.

(Dogs of the Dow strategian tuotot, lähde: dogsofthedow.com)


James P. O'Shaughnessy tutki Dogs of the Dow strategiaa kirjassa What Works on Wall Street. Kirjassa O'Shaughnessy tarjoaa tilastodataa pidemmältä ajalta kuin Dogs of the Dow sivusto. Sen lisäksi hän tarjoaa myös strategian riskimittarit. Tosin mielestäni parempi vertailuindeksi olisi S&P 500:n sijaan DJIA.

(Dogs of the Dow strategian tunnusluvut vuosilta 1929-2003, lähde: What Works on Wall Street)


(Dogs of the Dow strategian huonoimmat tuotot vuosilta 1929-2003, lähde: What Works on Wall Street)


(Dogs of the Dow:n tuotot eri vuosikymmeninä, lähde: What Works on Wall Street)

(Dogs of the Dow strategian tuotot vuosina 2004-2010, lähde: dogsofthedow.com)

Pitkällä aikajänteellä strategia siis näyttää toimivan jonkin verran paremmin kuin DJIA-indeksi. Tätä pidetään myös strategian vahvuutena. Se toimii erittäin pitkäjänteiselle sijoittajalle, mutta väliin saattaa mahtua jopa vuosikymmenten mittaisia jaksoja jolloin strategia häviää markkinoiden tuotolle.

O'Shaughnessy tarjoaa kirjan kotisivulla tarkasteltavaksi kirjassa esiteltyjen sijoitusstrategioiden tuotot vuosilta 1952-2004. Tilastoihin käsiksi pääsy vaatii vain ilmaisen rekisteröinnin sähköpostiosoitteella.

(Dogs of the Dow vs. blue chipit 1952-1977, lähde: whatworksonwallstreet.com)

(Dogs of the Dow vs. blue chipit 1978-2004, lähde: whatworksonwallstreet.com)


Dogs of the Dow strategiasta löytyy runsain mitoin tietoa Yhdysvaltain markkinoilta. Sen sijaan Eurooppa ja muu maailma on eriarvoisessa asemassa. Muilta markkinoilta ei löydy yhtä paljon tutkimustietoa.

Suomalaisia sijoittajia luonnollisesti kiinnostaa eniten miten vastaava strategia toimisi Suomessa. Tästä onneksi löytyy tuore tutkimus. Eemeli Rinne ja Sami Vähämaa julkaisivat viime vuonna tutkimuksen nimeltä The 'Dogs of the Dow' Strategy Revisited: Finnish Evidence. Tutkimuksessa Rinne ja Vähämaa tulivat tulokseen, että Helsingin osakemarkkinoilla Dogs of the Dow strategiaa käyttämällä pystyi pääsemään vuosina 1988-2008 keskimäärin 4,5%:n ylituottoon. Samoin kuin O'Shaughnessyn tutkimus, niin myös tässä parempi tuotto tuli pienemmällä riskillä.

Dogs of the Dow strategia on siis hyvin yksinkertainen, eikä sen toteuttaminen vaadi kummoisia taitoja. Internetistä löytyy lukuisia palveluita, joissa osakkeita voi laittaa järjestykseen osinkotuoton perusteella. Yksi näistä on indexArb, jonka listan mukaan strategiaa toteuttavan kannattaisi poimia USA:n markkinoilta salkkuunsa seuraavat kymmenen osaketta.

(Dogs of the Dow strategian mukaiset osakkeet USA:ssa 22.1.2011, lähde: indexArb)


IndexArb sivustoa monipuolisempi on TopYields. TopYields tarjoaa parhaimmat osingonmaksajat myös muilta markkina-alueilta, kuten Euroopasta, Afrikasta ja Aasiasta.

(Dogs of the Dow strategian mukaiset osakkeet Euroopassa 22.1.2011, lähde: TopYields)

(Dogs of the Dow strategian mukaiset osakkeet pohjoismaissa 22.1.2011, lähde: TopYields)

(Dogs of the Dow strategian mukaiset osakkeet Helsingin pörssissä 22.1.2011, lähde: TopYields)


Henkilökohtaisesti en pidä Dogs of the Dow sijoitusstrategiaa kovinkaan mielenkiintoisena. Se kyllä antaa paperilla hieman markkinoita paremman tuoton. Ongelmaksi muodostuu Suomen verotus. Kun strategian tuotossa huomioi kaupankäyntikustannukset ja pääomaverot ei strategian antama ylituotto ole riittävä päihittääkseen passiivisen indeksituotteen. Asia muuttuu mikäli sijoituksia pystyy pyörittämään esimerkiksi vakuutuskuoren tai PS-tilin sisällä verovapaasti. Tällöinkin on syytä ottaa kokonaiskustannukset huomioon.

Mielestäni tässä tapauksessa helpoimmalla pääsee ostamalla puhtaasti indeksiä.

Vedätystä venäläisittäin: MMM

15.1.2011 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


(Venäläisen MMM yhtiön logo)

Tarinat sijoitushuijauksista ovat viihdyttäviä ja opettavia. Suomalainen Wincapita on kokoluokaltaan kärpäsen kikkare verrattuna venäläiseen MMM yhtiön Ponzi huijaukseen, joka paljastui 90-luvulla. MMM:n tapaus on hyvä muistutus siitä kuinka sekaisin ja hurmokseen voi yksittäinen osake ihmiset ajaa. Huuma ei sokeuta vain satunnaisia ihmisiä. MMM:n osakkeisiin sijoittivat miljoonat ihmiset rahojaan.


Mavrodi, Mavrodi ja Melnikova

MMM:n perustivat Sergei Mavrodi, hänen veljensä Vyacheslav Mavrodi, sekä Olga Melnikova, josta tuli myöhemmin Vyacheslavin vaimo. Yhtiön nimi muodostui kolmen perustajansa sukunimien ensimmäisistä kirjaimista.

MMM syntyi vuonna 1989 ja se keskittyi toiminnassaan tietokoneiden ja toimistotarvikkeiden maahantuontiin. Yhtiön vaikeudet alkoivat vuonna 1992, kun sitä syytettiin veropetoksesta. Tämä johti puolestaan siihen, että yhtiölle muodostui ongelmaksi saada rahoitusta maahantuonnin pyörittämiseksi. Tässä vaiheessa yhtiö vaihtoi toimialakseen rahoituksen ja pyrki saamaan varoja eri tavoin. Muun muassa yksi näistä tavoista oli amerikkalaisten osakkeiden tarjoaminen venäläisille. Lukuisat epäonnistuneet yritykset kerätä varoja johtivat lopulta menestyksekkään Ponzin syntymiseen vuonna 1994.


Lupaus 1000% vuosituotosta

Vuonna 1994 oli kulunut kolme vuotta Neuvostoliiton kaatumisesta ja kapitalismi työntyi Venäjän talouselämään. Pitkään sosialistista elämää eläneet venäläiset pääsivät riemuitsemaan demokratian ja kapitalismin hedelmistä. Vapaa yrittäjyys ruokki äkkirikastumisen halua ja ilmapiiriä. Ilmasto Ponzille oli täydellinen.

MMM ryhtyi keräämään rahoitusta yksityissijoittajilta lupaamalla heille tuhannen prosentin vuosituoton. On hämärän peitossa oliko Ponzin rakentaminen Mavrodin alkuperäinen suunnitelma, sillä silloisen hyperinflaation aikana tuollaiset tuotot olisivat kenties olleet mahdollisia juuri MMM:n toimialalla eli maahantuonnissa.

MMM kasvoi voimakkaasti ja ilmoitti helmikuussa 1994 jakavansa 1000%:n osingot. Yhtiö aloitti agressiivisen TV mainonnan.


Herra Golubkov

Lyonya Golubkov oli MMM:n luoma fiktiivinen henkilö, joka omisti yhtiön osakkeita. MMM mainosti runsaasti televisiossa ja lehdissä, joten Golubkovista tuli erittäin suosittu "henkilö". Vodkaa kittaava Golubkov oli löytänyt oikotien onneen. MMM:n osakkeiden ansiosta hän kieri rahassa ja lensi muun muassa katsomaan jalkapallon MM-ottelua San Franciscoon samaan aikaan, kun hänen veljensä jäi itkemään miksei ostanut osakkeita. Golubkov oli hahmona rahvas, joten tavallinen venäläinen pystyi samaistumaan häneen helposti.

MMM:n mainonta oli ennenkuulumatonta. Se jakoi ilmaisia metrolippuja kaikille Moskovan asukkaille muutamina päivinä. Siitä tuli myös yksi ensimmäisistä tunnetuista venäläisistä yhtiöistä, jonka logon ja tunnuslauseen kansalaiset muistivat.


Kansa kävelee lankaan

MMM mainosti tekevänsä osakkeenomistajista rikkaita lupaamalla jopa 3000%:n vuosituottoja. Se kuvasi itsensä keinoksi, jolla sijoittaja pääsee käsiksi rikkauksiin ja loisteliaaseen elämään. Ja sijoittajat nielaisivat syötin.

MMM:n osake ei ollut listattuna pörssissä vaan se määritteli itse osakkeen hinnan. Tämän johdosta hinta nousi tasaisesti jopa tuhansia prosentteja vuosittain. Tästä syntyi ihmisille illuusio varmasta ja luotettavasta sijoituksesta.

Parhaimmillaan yhtiö otti rahaa sijoittajilta vastaan 100 miljardin ruplan päivätahtia, mikä vastasi noin 50 miljoonaa USA:n dollaria. Rahaa lappasi sisään sitä tahtia ettei määrää voitu arvioida. Yhtiön johto alkoi puhua rahasta huonemäärinä, jotka ne täyttivät MMM:n Moskovan pääkonttorissa.

Arviolta 5-40 miljoonaa ihmistä sijoitti MMM:n osakkeisiin.


Pohjimmiltaan pyramidi

MMM oli kuitenkin puhdas pyramidi. Uusia osakkeita myytiin yhtiön määrittämään nousevaan hintaan ja koska sisääntuleva rahamäärä oli runsas pystyi yhtiö helposti lunastamaan ne muutamat osakkeet, jotka ihmiset halusivat myydä takaisin.

Kun ihmisiltä kysyttiin mitä MMM teki ei kukaan osannut vastata. Sillä ei ollut tuloja, se ei paljastanut sijoituksiaan eikä se kertonut strategiaansa. Ainut mitä ihmiset tiesivät oli, että sen osake nousi kuin raketti ja ihmiset rikastuivat.

Helmikuun ja heinäkuun 1994 välissä yhtiön osakkeen hinta nousi dollareissa mitattuna $1:sta $65:iin. Pelkästään viidessä kuukaudessa osakkeen hinta nousi 65 kertaiseksi! Ei ihme, että kansa meni sekaisin.


Sijoittajat mellakoivat

Mutta kuten aina, niin nytkin kupla puhkesi. Venäjän hallitus ryhtyi tutkimaan MMM:n toimintaa. Tutkimuksissa paljastui, ettei MMM:llä ollut minkäänlaista liiketoimintaa. Osakkeen hinta romahti kahdessa päivässä dollareina mitaten $60:sta 46 senttiin. Heinäkuun 22. päivä 1994 poliisi sulki MMM:n konttorit veropetoksen vuoksi.

Invest-Consulting, joka oli yksi MMM:n tytäryhtiöistä oli verovelkaa yli 50 miljardia ruplaa. Itse MMM oli velkaa sijoittajille 100 miljardista ruplasta 3 biljoonaan (3000 miljardia) ruplaan.

Kansa raivostui täysin. Kymmenen tuhatta venäläistä mellakoi Moskovassa MMM:n pääkonttorin edessä. He rikkoivat ikkunoita, riehuivat ja nukkuivat kadulla. Jotkut menivät nälkälakkoon.

Useat yhteisöt ryhtyivät syyttämään Mavrodia sijoittajien huijaamisesta saadakseen rahansa takaisin. Mutta Mavrodilla oli vielä muutama ässä hihassa.


Vielä kerran, toverit!

Mavrodi syytti koko romahdusta hallituksen operoimaksi. Mavrodin mukaan mitään ei olisi tapahtunut, jos yhtiön olisi annettu toimia vapaan talouden periaatteiden mukaisesti. Nyt valtio puuttui vanhaan sosialistiseen tapaan yritystoimintaan. Mavrodi lupasi, että osakkeen hinta palautuisi takaisin aiemmalle 10.000 ruplan tasolle kahdessa tai kolmessa kuukaudessa. Hän lupautui ostamaan halukkailta osakkeet pois $50:n hintaan.

"Toisin kuin valtio, me emme ole pettäneet teitä emmekä petä", Mavrodi sanoi. Lisäksi hän ilmoitti, että yhtiö oli juuri suuren läpimurron partaalla ja kohta osakkeita myytäisiin USA:ssa, Saksassa ja muissa maissa.

Iso osa ihmisistä uskoi Mavrodia vaikka he olivat kärsineet suuret tappiot. Elokuussa ihmiset jälleen jonottivat MMM:n osakkeita kadulla. Vain muutamia viikkoja romahduksen jälkeen ja siitä, kun valtio oli paljastanut MMM:n pyramidihuijaukseksi!


Kissalla on yhdeksän elämää

Elokuussa 1994 Mavrodi sai syytteen veropetoksesta. Hän keksi kuitenkin tavan välttyä tuomiolta. Venäjän laki nimittäin antaa syytesuojan parlamentin jäsenille lukuunottamatta kaikkein vakavimpia rikoksia.

Mavrodi asettui ehdolle vaalipiirissä, jossa oli paljon MMM:n osakkeenomistajia. Mavrodi pelasi jälleen tuttua mediapeliä, jonka osasi niin hyvin. Mavrodi syytti kaikesta valtiota. Mavrodi pyysi ihmisiä äänestämään häntä, jotta hän voisi pelastaa yhtiön ja käynnistää takaisinmaksuohjelman, jolla menetetyt rahat voitaisiin hyvittää hävinneille sijoittajille. Lisäksi hän lupasi rakentaa vaalipiiristä mini-Sveitsin ja lupasi antaa projektiin $10 miljoonaa omia rahojaan.

Ei niin yllättäin Mavrodi pääsi läpi parlamenttiin. Sijoittajat, jotka Mavrodi oli pettänyt pelastivat hänet jälleen kerran. Mavrodi sai syytesuojan.

Voitonjuhlassaan Mavrodi kertoi kannattajilleen ettei MMM:ää nostettaisi ikinä ylös ja käveli ulos. Ihmiset suorastaan räjähtivät raivosta ja repivät arvottomia osakkeitaan ymmärrettyään viimein ettei rahojen takaisinsaamisesta ollut mitään toivoa.

Kaikkiaan 50 MMM:ään sijoittanutta ihmistä teki itsemurhan menetettyään kaikki rahansa.

Lokakuussa 1995 duuma peruutti Mavrodin immuniteettisuojan. Vielä vuonna 1996 Mavrodi yritti pyrkiä Venäjän presidentiksi, mutta suurin osa hänen saamista äänistä hylättiin.

Mavrodi sai lopulta neljän ja puolen vuoden vankeustuomion veropetoksesta. MMM meni puolestaan konkurssiin syyskuussa 1997. Mavrodia ei kuitenkaan tavoitettu kuin vasta vuonna 2003. Vikkelänä miehenä Mavrodi ehti välissä toteuttaa jo toisen pyramidin Stock Generation Ltd yhtiön kautta. Yhtiö lupasi stockgeneration.com sivulla jopa 200%:n vuosituottoja pörssipelin muodossa. Vaikka sivulla luki ettei varoja sijoiteta oikeasti pörssiin arviolta 20.000-275.000 ihmistä hävisi siinä vähintään 5,5 miljoonaa dollaria.

Toukokuussa 2007 Mavrodi asteli vapauteen.


MMM:n mainosvideoita:












Mitä on taloudellinen riippumattomuus?

8.1.2011 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


(Kuva CC Rosh PR)

Taloudellinen riippumattomuus. Asia, joka tuo jokaiselle mielikuvan. Erilaisen sellaisen. Se nostattaa tunteita. Silti poikkeuksetta mielikuva on positiivinen.

Jokaiselle meistä taloudellinen riippumattomuus tarkoittaa eri asioita. Jollakin voi olla mielikuva, että taloudellisesti riippumaton elämä on yhtä juhlimista. Yksityiskoneella lentämistä paratiisisaarelta toiselle, kukkien terälehtiä ja shampanjaa. Jollekin toiselle se voi tarkoittaa muista ihmisistä eristäytymistä erämaahan luonnon armoille ja omavaraista toimeentuloa. Periaatteessa molemmat tapaukset voivat olla yhtä oikein. Molemmat niistä voivat tarkoittaa taloudellista riippumattomuutta. Mistä oikein on kyse?

Kaikessa yksinkertaisuudessaan taloudellisessa riippumattomuudessa on kyse siitä, että omat varat riittävät haluttuun elämäntapaan. Mikä se kullakin meistä sitten on. Me olemme kaikki erilaisia. Me haluamme eri asioita. Toiset meistä eivät tunne elävänsä merkityksellisesti ilman riittävää materiaa. Joku toinen painottaa omassa elämässään hengellisiä asioita ja tyytyy askeettiseen elämäntapaan.

Miten minä koen taloudellisen riippumattomuuden? Millaisena sen näen? Mitä minä siitä ajattelen?

Ensinnäkään en näe taloudellista riippumattomuutta joutenolona. En usko ihmisen kykenevän elämään merkityksellistä elämää olemalla jouten. Jokainen meistä tarvitsee mielekästä tekemistä tunteakseen olonsa hyväksi ja elämänsä tarkoituksenmukaiseksi. Joillakin meillä on työ niin mielenkiintoista ja kehittävää, että tarkoituksenmukaisuus tulee sieltä. Uskon sen ryhmän olevan kuitenkin vähemmistö. Hyvin harva meistä on sellaisessa työtehtävässä, jossa voi kehittää itseään ihmisenä laaja-alaisesti. Monesti työ kehittää vain jotain hyvin pientä spesifistä osaamisen aluetta meissä. Se harvemmin kehittää kokonaisvaltaisesti. Toisaalta jollekin se voi riittää vallan mainiosti. Taloudellisesti riippumaton tällainen henkilö on silloin, kun hän voi taloudellisen tilanteensa nojalla olla tekemättä kyseistä töitä, mutta tietoisesti valitsee sen.

Vaikka taloudellinen riippumattomuus monesti liitetään maallisiin asioihin koen sen itse enemmän henkisenä. Taloudellinen riippumattomuus tarjoaa meille ponnahduslaudan kehittyä ihmisenä. Tämä on se mitä minä haen taloudellisesti riippumattomalla elämällä.

Kuten monen eläkeläisen, niin myös taloudellista riippumattomuutta lähestyvän on hyvä pohtia mitä elämällään aikoo tehdä sitten, kun aikaa on käytettävissä runsaasti. Muutoin tuloksena on katastrofi ja pettymyksiä. Oman suunnitelmani suhteen tulen tänä vuonna pääsemään tavoittelemani alarajan puolivälin tienoille. Hyvässä tapauksessa taloudellinen riippumattomuus on enää muutamien vuosien päässä. Mitä sitten aion tehdä, kun lopulta saavutan tavoitteen?

Kuten niin monella arjen kanssa kamppailevan ihmisen tavoin, niin myös minun suurin ongelmani on aika. En niinkään hamua maallista glamouria vaan nimenomaan aikaa. Ja nimenomaan aika on se, mitä taloudellinen riippumattomuus voi minulle parhaimmillaan tarjota. Aikaa, mutta mihin?

Minua on aina kiehtonut itseni kehittäminen. Kun kiinnostun jostakin asiasta, niin haluan uppoutua siihen syvällisesti. Pidän koko elämää yhtenä pitkänä oppimisen matkana. Taloudellisesti riippumattomana voisin opiskella periaatteessa aina mitä haluan. Sen tiedän jo nyt, että ainakin opiskelisin rahoitusta pidemmälle. Todennäköisesti myös filosofiaa ja psykologiaa, jotka ovat kiehtoneet minua lukioajoilta asti.

Periaatteessa mikään ei estä minua opiskelemasta jo nyt. Sitä olen myös kokeillut. Päivätyö, lapsiperheen arki, sivutyöt ja opiskelu on vaikea yhtälö. Liian vaikea ja raskas minulle. Taloudellisesti riippumattomana nyt työhön kuluvan ajan voisi helposti käyttää opiskeluun täysin tai osittain. Välittämättä aikataulupaineista. Ei painetta valmistua tai saada jotain työselostusta valmiiksi määräaikaan mennessä. Tärkeintähän on oppia itse, eikä opiskella muita varten. Sekä tietysti nauttia siinä sivussa omasta kehittymisestä.

Haluaisin myös oppia sukeltamaan ja soittamaan kitaraa. Näillekään ei periaatteessa ole estettä olemassa. Ne eivät ole niin kamalan kalliita harrastuksia etteikö minulla olisi niihin varaa. Kyse on jälleen ajasta.

Näiden lisäksi yksi unelma on olla oman poikani käytettävissä aina, kun hänellä on siihen tarve. Onko surullisempaa kuin lapsi, joka tarvitsisi isänsä tukea, mutta joka on aina töissä? Pidän tarpeettomana koko laatuaika käsitteen keksimistä. Mitä ihmettä tämä "laatu" siinä on? Se käsitetään turboahdetuksi perheen aktiviteetiksi. Ei lapsi yleensä tarvitse tällaista "laatua". Se mitä lapsi tarvitsee on aikaa vanhemmiltaan. Sitä, että he ovat käytettävissä, kun on kysyttävää, jokin ongelma tai askarruttava asia. Sitä, että aikuinen on lähellä.

Kaikki hyvin yksinkertaisia asioita. Taloudellinen riippumattomuus tarkoittaa minulle sitä, että pystyn antamaan enemmän aikaa muille ja kehittämään itseäni. Huolehtimatta omasta toimeentulostani. Sellainen olisi minun taloudellisesti riippumaton elämä.

Mitä taloudellinen riippumattomuus tarkoittaa sinulle? Millaista taloudellisesti riippumaton elämäsi olisi?

Mennyt vuosi 2010 ja tulevaisuus

1.1.2011 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


Näin vuoden vaihduttua uuteen on hyvä muistella mennyttä ajanjaksoa kuten perinteisiin kuuluu ja samalla katsoa mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Kokonaisuutena vuosi 2010 oli hyvä ja siitä jäi itselle monta lämmintä muistoa. Olen ohessa palastellut menneen vuoden kolmeen itselleni olennaiseen kokonaisuuteen: sijoitukset, blogi ja oma elämä. Niiden lisäksi katson mitä vuosi 2011 minulle näillä näkymin tuo.


Sijoitukset

(Sijoitussalkku vuoden 2010 lopussa)

Vaikka monet sijoitusammattilaiset arvailivat vuoden 2010 tuovan tupladipin ja kurssien korjaavan alaspäin kovan vuoden 2009 nousun jälkeen, niin toisin kävi. Vuosi 2010 toi kaikesta huolimatta keskimäärin hyvän tuoton osakesijoittajalle. Oma sijoitussalkkuni lihoi vuoden aikana 34.491 eurosta 60.274 euroon eli kokonaista 25.783 euroa.


(Sijoituspääoman määrän kehitys kuukausitasolla joulukuusta 2008 alkaen)

Pääoma kehittyi vuoden aikana varsin stabiilisti. Matkan varrelle sattui vain muutama notkahdus milloin uusi lisätty pääoma ei riittänyt paikkaamaan hetkellistä kurssinotkahdusta. Näistä notkahduksista toipuminen oli ripeää ja seuraavana kuukautena pääoma olikin aina jo tippumista edeltävää kuukautta korkeammalla.

Uutta pääomaa ehdin vuoden aikana lisätä yhteensä 15.515,51 euron edestä. Se tekee keskimäärin 1.292,96 euroa kuukaudessa, mikä on selvästi alkuperäistä 500 euron kuukausitavoitetta enemmän. Melkein kolme kertaa tavoittelemaani paremmin!


(Sijoitusten toteutuneet vuosituotot)

Sijoitukset tuottivat tänä vuonna 20,53%. Tuoton olen laskenut yksinkertaisesti lisäämällä edellisen vuoden saldoon tänä vuonna tekemäni pääoman lisäykset ja jakamalla vuoden lopun pääoman kyseisellä summalla. Tuotonlaskennassa olen huomioinut kaikki kulut (välityskulut, hallinnointipalkkiot jne).

Satelliittisijoitukset toivat salkkuun hakemaani alphaa ja vielä erittäin runsaasti. Satelliittisijoitukset tuottivat kaikkien kulujen jälkeen 24,35%, mikä on selvästi indeksoitua ydintä paremmin. Kun lisäksi vielä huomioi, että keskimääräisen satelliittisijoituksen ikä on noin neljä kuukautta on ylituotto dramaattinen!

Osinkoa tuli tänä vuonna 835,17€ eli noin 1,4% sijoitetusta pääomasta. Koska paino on ollut enimmäkseen kehittyvien maiden ETF:ssä on osinkotuotto ollut kehno. Toisaalta en ole sijoituksillani myöskään hakenut korkeaa osinkotuottoa.

Kaupankäyntikuluja kertyi yhteensä 185,91€. Indeksoidun ytimen osuus tästä on 66,10€ ja satelliittisijoitusten 119,81€. Kaupankäyntikulut ovat siis hyvin kurissa.


(Sijoitussuunnitelmani mukainen ennustettu ja toteutunut pääoman kehitys)

Toteutuneen kehityksen suhteen olen nyt selvästi laatimaani sijoitussuunnitelmaa edellä. Pääoman määrän suhteen liikun nyt vuoden 2014 tavoitteen puolivälin tienoilla. Olen siis suunnitelmasta 3,5 vuotta edellä. Tämä on hyvä asia! Suurempi panostus alkupäässä tuo suurimmat hyödyt myöhemmin, kun korkoa korolle ilmiö alkaa tosissaan jauhamaan tuottoa.


(Best-case skenarion summat)

Ilahduttavaa on, että olen myös edellä laatimaani best-case skenariota, josta kerroin Taloudellisesti riippumaton 5,5 vuodessa? -kirjoituksessa. Se mitä nyt myös tulevaisuudestani tiedän, niin tämä skenario on muuttumassa kaikkein realistisimmaksi vaihtoehdoksi johtuen ensi vuonna tulevasta suhteellisen suuresta "pääomaruiskeesta".


Blogi

(Blogin lukijamäärän kehitys kuukausitasolla vuonna 2010)

Ensimmäistä kertaa paljastan nyt myös hieman tarkempia tietoja blogista. Harhaiset jorinani näyttävät kiinnostavan ainakin satunnaisia sivulle eksyneitä ihmisiä, sillä lukijamäärä on kehittynyt tasaisesti koko blogin olemassaolon ajan. Viime vuonna lukijamäärät jatkoivat kasvua ja tällä hetkellä blogilla on noin 25.000 lukijaa kuukaudessa. Vuoden aikana blogissa oli hieman yli 200.000 kävijää. Blogi sai myös näkyvyyttä ensimmäistä kertaa perinteisessä talousmediassa, kun Talouselämä-lehti teki minusta puolentoista sivun kokoisen haastattelun.

Viisi luetuinta juttua vuoden aikana oli:

Mies blogin takana (7206 lukukertaa)
Tämä on itselleni pienoinen yllätys, että eniten blogin lukijoita kiinnostaa oma taustani. En ole julkisuuden henkilö eikä se ole tavoite, joten tieto on hieman hämmentävä. Toivon, että myös lukijat muistavat saman asian.

Toukokuussa tapahtuneen flash crashin yhteydessä onnistuin ostamaan iShares Russell 3000 ETF:ää 1000 kappaletta kahden dollarin hintaan. Kyseistä ETF:ää noteerattiin tuohon aikaan vajaan 70 dollarin hinnalla. Ilo jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi, kun SEC päätti perua kaikki kaupat, jossa hinta erosi yli 60% romahdusta edeltävältä tasolta. 60% raja oli täysin hatusta vedetty eivätkä myöhemmin tehdyt tutkimukset paljastaneet tapahtumalle mitään yksittäistä syytä eikä järjestelmistä vikaa. Tapahtuma johti rapakon toisella puolella circuit breakereiden käyttöönottoon, joilla kaupankäynti nykyisin keskeytetään hetkeksi, kun hinnoissa tapahtuu lyhyen ajan sisällä suuria muutoksia. Tapahtuma oli minulle hyvä muistutus siitä etteivät markkinat ole niin rationaalisia kuin monet haluaisivat uskoa.

Ajankohtainen osakevälittäjien vertailu (6158 lukukertaa)
Nordnetin keväinen ilmoitus välityshintojen roimasta korotuksesta sai minut vertailemaan muita mahdollisia välittäjiä. Sen tuloksena laadin vertailun auttamaan muita piensijoittajia, jotka tuskailivat saman ongelman parissa. Pidin tuolloin itselleni parhaimpana vaihtoehtona E*TRADE:a, mutta päädyin myöhemmin kuitenkin Lynxin ja Nordnetdirekt:n (entinen Aktiedirekt) asiakkaaksi.

Nordnet muuttaa hinnoitteluaan (4824 lukukertaa)
Tyrmistyneenä Nordnetin 125%:n hinnankorotuksesta purin hämmästystäni tähän kirjoitukseen. Se ei kuitenkaan muuttanut asiaa. Hinnat ovat pysyneet samana. Harmi.

Johdatus ETF:iin Osa 1: Perusteet (4716 lukukertaa)
Tämä oli iloinen yllätys! Pidän ETF:iä ja indeksirahastoja parhaimpana sijoitusmuotona yhdeksälle sijoittajalle kymmenestä. Kiinnostus näitä tuotteita kohtaan on yksi syy miksi tämä blogi alunperin syntyi. Mitä suurempi joukko löytää itsensä näiden sijoitusmuotojen pariin sen parempi. Kirjoitus itsessään on vuodelta 2009.

Mietin myös yhdessä vaiheessa koko blogin lopettamista ja pidinkin noin kuukauden mittaisen tauon. "Turnausväsymystä" on ilmennyt myös sen jälkeen, joten aion myös tulevaisuudessa ottaa kirjoittamisen suhteen rauhallisemmin. Sisimmässäni kuitenkin tunnen, että minulla on yhä paljon mistä haluaisin muille kertoa ja kirjoittaa - asioita, joita ei ole liiemmälti muualla käsitelty, eikä varsinkaan selvällä suomen kielellä. En ole vielä antanut kaikkea itsestäni. En lähellekään.


Oma elämä

Muilla elämänalueilla vuosi 2010 oli myös mielenkiintoinen ja tapahtumarikas. Kaikkein suurin muutos itselleni tapahtui luonnollisesti heinäkuussa, kun sain lapsen. Lapsi tuo aina tullessaan elämänmuutoksen ja niin myös tässä tapauksessa. Muutos on vielä kesken ja mahtaneeko tuo koskaan päättyäkään. Jotkut taitavat kutsua sitä elämäksi ;)

Keväällä astelin pitkäaikaisen tyttöystäväni kanssa avioliittoon ja teimme häämatkan Pariisiin. Mihinkään kaukokohteeseen emme halunneet lähteä, sillä raskaus oli tässä vaiheessa jo loppusuoralla. Mikään hätäinen päätös avioliittoon meno ei ollut. Sitä pohjusti yli 10 vuoden mittainen kihlaus. Harkinta-aika oli siis vähintään riittävä.

Lapsi toi mukanaan uusia rahareikiä - jo ennen syntymää. Perheeseen hankittiin toinen auto, jotta vaimo pääsee asioille lapsen kanssa minun ollessa töissä. Asumme haja-asutusalueella, eikä julkisia kulkuvälineitä ole. Lasta varten piti myös hankkia jos jonkinmoista härveliä: lastenvaunut, sitteri, leluja, kirjoja, sairasvakuutus, pinnasänky, kylpyamme, rasvoja, pyyhkeitä, vaatteita ja niin edelleen. Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka. Syksyllä vuorostaan innostuimme sisustamaan olohuonetta uusiksi. Kaikista kuluista huolimatta pystyin säästämään sijoituksiin enemmän kuin edellisenä vuonna (15515€ vs. 13151€). Pidän tätä siksi erittäin hyvänä suorituksena!

Kesän aikana perustimme kiinteistön ympärille muutama sata neliötä lisää nurmikkoa. Asia, joka on itselleni muistelun arvoinen.

Aloittamieni rahoituksen opintojen suhteen tuli yksi virstanpylväs saavutettua, kun sain sivuainekokonaisuuden opiskeltua kasaan. Näillä näkymin en opintoja tästä jatka, sillä lapsen tulon myötä käytettävissä oleva aika on yhä niukemmassa. Jo pelkästään sivutoiminen opiskelu normaalin työpäivän päälle ilman ylimääräisiä aikareikiä on kohtuullisen kuluttavaa. Pidän myös kyseenalaisena sitä saisinko opintojen jatkamisesta riittävää lisäarvoa.

Sivuansioissa tapahtui huomattava parannus vuoden loppupuolella, kun sain pienillä muutoksilla yhden kehittämäni internetpalvelun mainostulot selvään nousuun. Uskomatonta kuinka pienillä muutoksilla voi olla niin suuria vaikutuksia. Palvelun tulevaisuus näyttää nyt selvästi paremmalta kuin vielä esimerkiksi vuosi sitten. Myös muiden ansaintalogiikoiden käyttö näyttää palvelun kohdalla paremmalta. En puhu tässä yhteydessä tästä blogista, jonka tulot ovat merkityksettömät.

Saiturin kanssa saimme keväällä Suomen tietokirjailijat ry:n taiteilija-apurahat esikoistietokirjan kirjoittamiseksi. Kirjaprojekti etenee omalla painollaan ja näillä näkymin tästä on uutta kerrottavaa alkuvuodesta. Ihan positiivista sellaista.

Loppuvuonna keskityin blogin ulkopuolella käyttämäni satelliittisijoitusstrategian tuotteistamiseen. Kontaktoin muutamia tahoja ja yhden kanssa pääsimme neuvotteluissa niin pitkälle, että minulle tarjottiin mahdollisuutta tuotteistaa se. Liikkeelle olisi kuitenkin tarvinnut lähteä täysin nollasta ja tehdä paljon työtä markkinoinnin, myynnin jne. suhteen. Koska tuotteesta ei aluksi olisi elättämään pitäisi työ tehdä sivutoimisesti. Teimme muutamia laskelmia kauanko strategian "jaloilleen pääseminen" veisi. Lopuksi tein itselleni hyvin vaikean päätöksen ja kieltäydyin tarjotusta mahdollisuudesta. Olisin saavuttanut yhden unelman, mutta hinta olisi mahdollisesti ollut liian suuri. Iso osa vapaa-ajastani olisi palanut tämän läpiviemiseen useaksi vuodeksi. Laitoin perheen ja vapaa-ajan unelman edelle. Ehkä toteutan tämän vielä myöhemmin. Juuri nyt aika ja tarjottu mahdollisuuden kokonaisuus eivät kohdanneet. Siinä sivussa opin kuitenkin paljon miten ammattilaiset asioita hoitavat. Samalla vahvistui myös usko itseensä ja osaamiseen.


Vuosi 2011

Vuosi 2011 on suurten muutosten vuosi. Tein joulukuussa päätöksen, jolla on vielä kauaskantoisia vaikutuksia. Otin harkitun riskin. Parhaimmillaan tämä tarkoittaa merkittävää positiivista vaikutusta käytettävissä olevien sijoituspääomien suhteen. Huonoimmillaan sitä, että joudun tulevina vuosina "syömään kuormasta". Joka tapauksessa tämä tulee tarkoittamaan sitä, että kevättalvella tulen saamaan merkittävän kokoisen rahallisen suoritteen, josta ison osan siirrän suoraan sijoituksiin. Se tarkoittaa myös sitä, että tänä vuonna hallinnoimani sijoitusten arvo heilahtaa kuusinumeroiseksi ellei suuria yllätyksiä ilmene.

Kuten aiemmin kuukausikatsausten yhteydessä kerroin olen poistanut sijoitussalkkuni euromääräisen seurannan vuoden vaihduttua. Yläpalkissa ollut Portfolio-linkki on nyt historiaa ja sen sijaan sinne on ilmestynyt uusi Sijoitusten tuotto-linkki. Sijoitusten tuotto sivulla on graafi, joka seuraa sijoitusteni kehittymistä. Graafi päivittyy automaattisesti joka arkipäivä ja tuoton laskennassa käytän TWR:ää (Time Weighted Return). Euromääräinen seuranta ei enää palvele itseäni vaikka se konkreettisempana onkin parempi tsemppausmotivaattori monelle lukijalle. Salkun paisuminen merkittävämpiin määriin aiheuttaa kuitenkin sellaisia sivuvaikutuksia, että haluan tässä vaiheessa siirtyä pois julkisesta euromääräisestä salkun levittelystä.

Iso muutos sijoituksiin on helmi-maaliskuulle ajoittuva sijoitusstrategiani uudistaminen. Siirryn kokonaan pois nykyisestä ydin-satelliitti mallista. Puran salkun indeksoinnin ja siirrän painopisteen kokonaan nykyiseen satelliittistrategiaan. Se antaa testauksen perusteella paremmat tuotot, mutta tekee sen kuitenkin pienemmällä riskillä. Aina sekään ei tuota paremmin kuin markkinat, mutta näyttäisi kykenevän siihen isomman osan ajasta. Väliin voi mahtua useita alituottoisia vuosia. Olen tutkinut menetelmää syvällisesti ja ymmärrän sen hyvät ja huonot puolet. Täydellinen sekään ei ole ja siksi tulee ymmärtää miksi se toimii kuten toimii.

Henkilökohtaisesti oma tutkimustyö ylituottojen hakemisen suhteen on viemässä mielenkiintoisille poluille. Olen saanut vahvistusta sille näkemykselle, että tätä peliä (jos näin voi sanoa) ei voiteta pelaamalla isojen poikien säännöillä. Se voitetaan analysoimalla heidän säännöt ja käyttämällä juuri niitä hyväksi. Sääntöjä, jotka he ovat itse kirjoittaneet. Tämä siis näin piensijoittajan näkövinkkelistä. Instituutiot ja ammattisijoittajat muodostavat suurimman osan pörssin kaupoista. Kun heitä rajoittavat pelisäännöt tietää on niitä helppo käyttää hyödyksi. Pitää vain tietää mistä paikoista tonkia. Ne eivät ole niitä tyypillisimpiä paikkoja ja siksi ne eivät sovi kovinkaan monelle. Mutta niitä on vuosittain lukuisia ja ne ovat tuottavia. Ja siitä kakusta riittää jaettavaa monelle. Avoimeksi itselleni jää tulenko vuoden aikana vielä näitä strategioita kokeilemaan, mutta nykyinen omaehtoinen tutkimustyö vie kuitenkin sinne. Ensin minun tulee ymmärtää niitä riittävän hyvin ja kyetä itse mallintamaan teoria riittävällä tarkkuudella.

Kirjaprojektin suhteen on näillä näkymin uutta kerrottavaa ihan lähikuukausina.

Yksi asia on myös vuodesta 2011 varma. Pihamaalle tulee grillikota :)

Näihin ajatuksiin. Tervetuloa vuoteen 2011!

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails