Vedätystä venäläisittäin: MMM
15.1.2011 | Kohti taloudellista riippumattomuutta
(Venäläisen MMM yhtiön logo)
Tarinat sijoitushuijauksista ovat viihdyttäviä ja opettavia. Suomalainen Wincapita on kokoluokaltaan kärpäsen kikkare verrattuna venäläiseen MMM yhtiön Ponzi huijaukseen, joka paljastui 90-luvulla. MMM:n tapaus on hyvä muistutus siitä kuinka sekaisin ja hurmokseen voi yksittäinen osake ihmiset ajaa. Huuma ei sokeuta vain satunnaisia ihmisiä. MMM:n osakkeisiin sijoittivat miljoonat ihmiset rahojaan.
Mavrodi, Mavrodi ja Melnikova
MMM:n perustivat Sergei Mavrodi, hänen veljensä Vyacheslav Mavrodi, sekä Olga Melnikova, josta tuli myöhemmin Vyacheslavin vaimo. Yhtiön nimi muodostui kolmen perustajansa sukunimien ensimmäisistä kirjaimista.
MMM syntyi vuonna 1989 ja se keskittyi toiminnassaan tietokoneiden ja toimistotarvikkeiden maahantuontiin. Yhtiön vaikeudet alkoivat vuonna 1992, kun sitä syytettiin veropetoksesta. Tämä johti puolestaan siihen, että yhtiölle muodostui ongelmaksi saada rahoitusta maahantuonnin pyörittämiseksi. Tässä vaiheessa yhtiö vaihtoi toimialakseen rahoituksen ja pyrki saamaan varoja eri tavoin. Muun muassa yksi näistä tavoista oli amerikkalaisten osakkeiden tarjoaminen venäläisille. Lukuisat epäonnistuneet yritykset kerätä varoja johtivat lopulta menestyksekkään Ponzin syntymiseen vuonna 1994.
Lupaus 1000% vuosituotosta
Vuonna 1994 oli kulunut kolme vuotta Neuvostoliiton kaatumisesta ja kapitalismi työntyi Venäjän talouselämään. Pitkään sosialistista elämää eläneet venäläiset pääsivät riemuitsemaan demokratian ja kapitalismin hedelmistä. Vapaa yrittäjyys ruokki äkkirikastumisen halua ja ilmapiiriä. Ilmasto Ponzille oli täydellinen.
MMM ryhtyi keräämään rahoitusta yksityissijoittajilta lupaamalla heille tuhannen prosentin vuosituoton. On hämärän peitossa oliko Ponzin rakentaminen Mavrodin alkuperäinen suunnitelma, sillä silloisen hyperinflaation aikana tuollaiset tuotot olisivat kenties olleet mahdollisia juuri MMM:n toimialalla eli maahantuonnissa.
MMM kasvoi voimakkaasti ja ilmoitti helmikuussa 1994 jakavansa 1000%:n osingot. Yhtiö aloitti agressiivisen TV mainonnan.
Herra Golubkov
Lyonya Golubkov oli MMM:n luoma fiktiivinen henkilö, joka omisti yhtiön osakkeita. MMM mainosti runsaasti televisiossa ja lehdissä, joten Golubkovista tuli erittäin suosittu "henkilö". Vodkaa kittaava Golubkov oli löytänyt oikotien onneen. MMM:n osakkeiden ansiosta hän kieri rahassa ja lensi muun muassa katsomaan jalkapallon MM-ottelua San Franciscoon samaan aikaan, kun hänen veljensä jäi itkemään miksei ostanut osakkeita. Golubkov oli hahmona rahvas, joten tavallinen venäläinen pystyi samaistumaan häneen helposti.
MMM:n mainonta oli ennenkuulumatonta. Se jakoi ilmaisia metrolippuja kaikille Moskovan asukkaille muutamina päivinä. Siitä tuli myös yksi ensimmäisistä tunnetuista venäläisistä yhtiöistä, jonka logon ja tunnuslauseen kansalaiset muistivat.
Kansa kävelee lankaan
MMM:n mainonta oli ennenkuulumatonta. Se jakoi ilmaisia metrolippuja kaikille Moskovan asukkaille muutamina päivinä. Siitä tuli myös yksi ensimmäisistä tunnetuista venäläisistä yhtiöistä, jonka logon ja tunnuslauseen kansalaiset muistivat.
Kansa kävelee lankaan
MMM mainosti tekevänsä osakkeenomistajista rikkaita lupaamalla jopa 3000%:n vuosituottoja. Se kuvasi itsensä keinoksi, jolla sijoittaja pääsee käsiksi rikkauksiin ja loisteliaaseen elämään. Ja sijoittajat nielaisivat syötin.
MMM:n osake ei ollut listattuna pörssissä vaan se määritteli itse osakkeen hinnan. Tämän johdosta hinta nousi tasaisesti jopa tuhansia prosentteja vuosittain. Tästä syntyi ihmisille illuusio varmasta ja luotettavasta sijoituksesta.
Parhaimmillaan yhtiö otti rahaa sijoittajilta vastaan 100 miljardin ruplan päivätahtia, mikä vastasi noin 50 miljoonaa USA:n dollaria. Rahaa lappasi sisään sitä tahtia ettei määrää voitu arvioida. Yhtiön johto alkoi puhua rahasta huonemäärinä, jotka ne täyttivät MMM:n Moskovan pääkonttorissa.
Arviolta 5-40 miljoonaa ihmistä sijoitti MMM:n osakkeisiin.
Arviolta 5-40 miljoonaa ihmistä sijoitti MMM:n osakkeisiin.
Pohjimmiltaan pyramidi
MMM oli kuitenkin puhdas pyramidi. Uusia osakkeita myytiin yhtiön määrittämään nousevaan hintaan ja koska sisääntuleva rahamäärä oli runsas pystyi yhtiö helposti lunastamaan ne muutamat osakkeet, jotka ihmiset halusivat myydä takaisin.
Kun ihmisiltä kysyttiin mitä MMM teki ei kukaan osannut vastata. Sillä ei ollut tuloja, se ei paljastanut sijoituksiaan eikä se kertonut strategiaansa. Ainut mitä ihmiset tiesivät oli, että sen osake nousi kuin raketti ja ihmiset rikastuivat.
Helmikuun ja heinäkuun 1994 välissä yhtiön osakkeen hinta nousi dollareissa mitattuna $1:sta $65:iin. Pelkästään viidessä kuukaudessa osakkeen hinta nousi 65 kertaiseksi! Ei ihme, että kansa meni sekaisin.
Sijoittajat mellakoivat
Mutta kuten aina, niin nytkin kupla puhkesi. Venäjän hallitus ryhtyi tutkimaan MMM:n toimintaa. Tutkimuksissa paljastui, ettei MMM:llä ollut minkäänlaista liiketoimintaa. Osakkeen hinta romahti kahdessa päivässä dollareina mitaten $60:sta 46 senttiin. Heinäkuun 22. päivä 1994 poliisi sulki MMM:n konttorit veropetoksen vuoksi.
Invest-Consulting, joka oli yksi MMM:n tytäryhtiöistä oli verovelkaa yli 50 miljardia ruplaa. Itse MMM oli velkaa sijoittajille 100 miljardista ruplasta 3 biljoonaan (3000 miljardia) ruplaan.
Kansa raivostui täysin. Kymmenen tuhatta venäläistä mellakoi Moskovassa MMM:n pääkonttorin edessä. He rikkoivat ikkunoita, riehuivat ja nukkuivat kadulla. Jotkut menivät nälkälakkoon.
Useat yhteisöt ryhtyivät syyttämään Mavrodia sijoittajien huijaamisesta saadakseen rahansa takaisin. Mutta Mavrodilla oli vielä muutama ässä hihassa.
Vielä kerran, toverit!
Mavrodi syytti koko romahdusta hallituksen operoimaksi. Mavrodin mukaan mitään ei olisi tapahtunut, jos yhtiön olisi annettu toimia vapaan talouden periaatteiden mukaisesti. Nyt valtio puuttui vanhaan sosialistiseen tapaan yritystoimintaan. Mavrodi lupasi, että osakkeen hinta palautuisi takaisin aiemmalle 10.000 ruplan tasolle kahdessa tai kolmessa kuukaudessa. Hän lupautui ostamaan halukkailta osakkeet pois $50:n hintaan.
"Toisin kuin valtio, me emme ole pettäneet teitä emmekä petä", Mavrodi sanoi. Lisäksi hän ilmoitti, että yhtiö oli juuri suuren läpimurron partaalla ja kohta osakkeita myytäisiin USA:ssa, Saksassa ja muissa maissa.
Iso osa ihmisistä uskoi Mavrodia vaikka he olivat kärsineet suuret tappiot. Elokuussa ihmiset jälleen jonottivat MMM:n osakkeita kadulla. Vain muutamia viikkoja romahduksen jälkeen ja siitä, kun valtio oli paljastanut MMM:n pyramidihuijaukseksi!
Kissalla on yhdeksän elämää
Elokuussa 1994 Mavrodi sai syytteen veropetoksesta. Hän keksi kuitenkin tavan välttyä tuomiolta. Venäjän laki nimittäin antaa syytesuojan parlamentin jäsenille lukuunottamatta kaikkein vakavimpia rikoksia.
Mavrodi asettui ehdolle vaalipiirissä, jossa oli paljon MMM:n osakkeenomistajia. Mavrodi pelasi jälleen tuttua mediapeliä, jonka osasi niin hyvin. Mavrodi syytti kaikesta valtiota. Mavrodi pyysi ihmisiä äänestämään häntä, jotta hän voisi pelastaa yhtiön ja käynnistää takaisinmaksuohjelman, jolla menetetyt rahat voitaisiin hyvittää hävinneille sijoittajille. Lisäksi hän lupasi rakentaa vaalipiiristä mini-Sveitsin ja lupasi antaa projektiin $10 miljoonaa omia rahojaan.
Ei niin yllättäin Mavrodi pääsi läpi parlamenttiin. Sijoittajat, jotka Mavrodi oli pettänyt pelastivat hänet jälleen kerran. Mavrodi sai syytesuojan.
Voitonjuhlassaan Mavrodi kertoi kannattajilleen ettei MMM:ää nostettaisi ikinä ylös ja käveli ulos. Ihmiset suorastaan räjähtivät raivosta ja repivät arvottomia osakkeitaan ymmärrettyään viimein ettei rahojen takaisinsaamisesta ollut mitään toivoa.
Kaikkiaan 50 MMM:ään sijoittanutta ihmistä teki itsemurhan menetettyään kaikki rahansa.
Kaikkiaan 50 MMM:ään sijoittanutta ihmistä teki itsemurhan menetettyään kaikki rahansa.
Lokakuussa 1995 duuma peruutti Mavrodin immuniteettisuojan. Vielä vuonna 1996 Mavrodi yritti pyrkiä Venäjän presidentiksi, mutta suurin osa hänen saamista äänistä hylättiin.
Mavrodi sai lopulta neljän ja puolen vuoden vankeustuomion veropetoksesta. MMM meni puolestaan konkurssiin syyskuussa 1997. Mavrodia ei kuitenkaan tavoitettu kuin vasta vuonna 2003. Vikkelänä miehenä Mavrodi ehti välissä toteuttaa jo toisen pyramidin Stock Generation Ltd yhtiön kautta. Yhtiö lupasi stockgeneration.com sivulla jopa 200%:n vuosituottoja pörssipelin muodossa. Vaikka sivulla luki ettei varoja sijoiteta oikeasti pörssiin arviolta 20.000-275.000 ihmistä hävisi siinä vähintään 5,5 miljoonaa dollaria.
Toukokuussa 2007 Mavrodi asteli vapauteen.
MMM:n mainosvideoita:
3 vastausta artikkeliin "Vedätystä venäläisittäin: MMM"
Anonyymi kirjoittaa:
Viilaan hieman pilkkua ja muita merkkejä; vanhana venäjän kielen harrastajana hieman häiritsee käyttämäsi englanninkielinen siirtokirjoitus - on kuitenkin olemassa (vaikkakin horjuva) kansallinen käytäntö venäjänkielisten nimen kirjoittamiseen. Tämä käytännön mukaisesti Vyacheslav olisi Vjatšeslav.
15.1.2011 klo 22.34.00
Anonyymi kirjoittaa:
Hauska artikkeli. Näitä on ollut iät ja ajat ja on tulevaisuudessakin. Ahnetta ja ymmärtämätöntä sijoittajaa on helppo puijata. Satojen prosenttien vuosituotot on niin houkuttelevia, että "Mitäs jos kuitenkin..." ottaa helposti vallan, varsinkin kun jotkut pyramidin alkupäässä niistä pääsee nauttimaan.
Seuraavaa vastaavaa taas odotellessa, eiköhän se pian ilmesty taas.
16.1.2011 klo 15.17.00
Anonyymi kirjoittaa:
Tyypillistä on myös se, että hardcore-uskovaiset uskovat huijaukseen vielä senkin jälkeen, kun se on paljastettu. Sama nähtiin WinCapitassa ja jo Charles Ponzin alkuperäisessä ponzi-huijauksessa.
18.1.2011 klo 10.56.00
Jätä kommentti