Pienet titaanit

18.2.2011 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


(Tiny Titans strategian tuotot, lähde: AAII)

Tiny Titans on vähän tunnettu sijoitusstrategia. Vain harva on törmännyt kyseiseen strategiaan tai kuullut siitä, joten lienee paikallaan esitellä sitä myös suomalaisille sijoittajille.

Strategian on kehittänyt James O'Shaughnessy ja nimensä mukaisesti se keskittyy vain pienen markkina-arvon yrityksiin. O'Shaughnessy esitteli strategian vuonna 2006 kirjassaan Predicting the Markets of Tomorrow. Helsingin pörssi on pullollaan micro-cap yhtiöitä, joten olisiko tässä oivallinen sijoitusstrategia sijoittajalle, jota eivät ulkomaiset pörssit kiinnosta?

Tiny Titans strategiassa sijoittajalle seuloontuu edullisia micro-cap osakkeita, joiden momentum on hyvä. Piensijoittajan silmin strategiassa on se etu, että sen avulla seuloontuu juuri pienikokoisia yhtiöitä. Kokonsa vuoksi analyytikot eivät yleensä ole kiinnostuneita näistä yhtiöistä. Voi olla ettei yhtiötä seuraa yksikään analyytikko. Tämän johdosta osake voi olla helpommin ali- tai yliarvostettu. Institutionaaliset sijoittajat eivät näistä myös usein innostu, sillä alhaisen likviditeetin vuoksi position muodostaminen, sekä purkaminen on vaikeampaa ja voi heiluttaa kursseja. Pienissä yhtiöissä on myös se hyvä puoli, että ne eivät korreloi yhtä voimakkaasti markkinoiden kanssa kuin large-cap yhtiöiden osakkeet.

Strategian huonona puolena on sen varsin hurja volatiliteetti eli arvonheilunta. Tämän luonteenpiirteen vuoksi se siis sopii vain agressiivisille sijoittajille, jotka ovat valmiita sietämään erittäin korkeaa riskiä.

Vuodesta 1951 vuoteen 2004 strategia tuotti inflaation jälkeen (eli reaalisesti) vajaat 19% p.a. Keskihajonta oli kuitenkin 39%. 95% VaR arvoa käyttäen tämä tarkoittaa siis sitä, että vuosituotto heilui -53% ja +102% välillä. Aikamoista vuoristorataa!

Entä itse strategia? Se on varsin yksinkertainen:
  1. Yhtiön markkina-arvon tulee olla 25-250 miljoonan dollarin välillä.
  2. Osakkeen P/S tulee olla alle 1.
  3. Jäljelle jäävät osakkeet laitetaan järjestykseen relative strength:n mukaan, joka lasketaan vuoden ajalta (momentum).
  4. Näistä ostetaan portfolioon 25 osaketta, joiden momentum on kovin.
  5. Osakkeen pitoaika on yksi vuosi.
Siinä se! Euroalueella strategiaa noudattava sijoittaja voi käyttää markkina-arvona 25-250 miljoonaa euroa.

AAII sivuston mukaan strategia on tuottanut USA:ssa vuodesta 1998 lähtien 29,1% p.a. Tuotto on jakaantunut seuraavasti:
  • 1998: 38,1%
  • 1999: 53,8%
  • 2000: -6,6%
  • 2001: 84,1%
  • 2002: 51,9%
  • 2003: 154,8%
  • 2004: 45,8%
  • 2005: 7,5%
  • 2006: 35,2%
  • 2007: 2,2%
  • 2008: -56,4%
  • 2009: 71,1%
  • 2010: 21,1%
  • 2011 (YTD): 2,4%
MFIE sivusto on puolestaan tutkinut strategian toimivuutta Euroopassa ajalta 13.6.1999-13.6.2010. Heidän tutkimuksessa 30 osakkeen portfolio tuotti 313,59% eli 13,78% p.a. keskihajonnan jäädessä 15,40%:iin. Mielenkiintoisesti Euroopan osalta keskihajonta oli markkinoita pienempi.

(Tiny Titans (TinyT) strategian tuotto Euromarkkinoilla vuosina 1999-2010, lähde: MFIE)


Jälkitestasin lopuksi vielä itse miten Tiny Titans olisi toiminut Helsingin pörssissä viimeiset 11 vuotta. Tulokset olivat hieman yllättävät. Käytin hajautuksena 25 osakkeen portfoliota ja sain aikaiseksi seuraavat tulokset. Strategian 10,14% p.a. tuotto jäi selvästi laajoja Euroopan markkinoita pienemmäksi. On siis parempi haarukoida osakkeita riittävän suuresta massasta.

(Tiny Titans strategian toimivuus Helsingin pörssissä vuosina 1999-2010)


Koska Tiny Titans strategia on yksinkertainen on sille myös helppo rakentaa oma screener. Stock Screening for Tiny Titans paperissa on kerrottu ohjeet oman screenerin rakentamiseksi mm. seuraaviin palveluihin: Google Finance, Morningstar, SmartMoney ja MSN Deluxe.

Tarjolla on myös maksullisia palveluita, joissa Tiny Titans on tuettu. AAII tarjoaa screeneriä USA:n markkinoille ja MFIE:n beta vaiheessa olevalla Silverlight työkalulla onnistuu myös Tiny Titans osakkeiden screenaaminen niin Euroopan, USA:n, UK:n ja Japanin osakemarkkinoilta.

Suojaudu sähkölaskun nousulta - käytännön esimerkki hedgauksesta

6.2.2011 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


(Kuva cc Ilya Khamushkin)

Hedgaus eli suojaaminen

Hedgauksella tarkoitetaan sijoittamisessa salkun suojaamista. Yleisin tapa toteuttaa suojaus on käyttää johdannaisia. Suojaaminen johdannaisilla ei ole ilmaista. Jos tilanne mitä vastaan on suojauduttu ei toteudukaan on niiden arvo laskenut tai ne voivat jopa laueta arvottomina. Tämä on hinta, jonka suojauksesta joutuu maksamaan. Mikäli suojaus tulee tarpeeseen johdannaisten tuoma voitto voi kattaa täysin tai osittain tappion mikä olisi tapahtunut ilman niitä. Hedgaus on riskienhallintaa ja olen kirjoittanut siitä myös aiemmin.

Kuulostaa ammattilaisten touhulta ja näin pääsääntöisesti onkin. Tavat, jolla suojaus käytännössä tehdään on kuiten sovellettavissa myös sijoitussalkun ulkopuolella. Tätä moni kanssaihminen ei tule ajatelleeksi. Suojaus on ulotettavissa moniin sellaisiin asioihin jotka eivät tulisi edes helposti mieleen.

Miltä kuulostaisi jos sanon, että voit suojautua esimerkiksi bensan, sähkön, veden ja ruoan hinnan nousua vastaan? Näin kuitenkin on. Nykyiset sijoitusinstrumentit tarjoavat useita eri vaihtoehtoja niin suojaustavan kuin kohteen osalta. Ja määrä vain lisääntyy lisääntymistään. Tarjolla on myös erilaisia "koreja", jotka pitävät sisällään useita eri kohteita joita vastaan suojaamisstrategian voi muodostaa. Hedgaus voi helpottaa ihan tavallisen tallaajan elämää.


Suojaaminen käytännön elämässä

Otan käytännön elämän hedgauksesta esimerkiksi sähkön, jonka hinta on noussut jyrkästi. Erityisesti sähkölämmitteisessä talossa elävän lompakkoon tekee sähkölasku monesti tuntuvan loven. Sähkö on nykyelämässä välttämätön hyödyke, jota ilman on vaikea tulla toimeen. Se on myös nykyisillä hinnoilla kallis. Sähköä käyttää lähes jokainen ja se kirpaisee lompakossa. Siten se siis sopii esimerkiksi aivan loistavasti.

Miten siis saada sähkölasku pienemmäksi? Kun tätä kysyy ihmisiltä on noin 99%:n vastaus aina sama: "Vähentämällä kulutusta". Tämä vastaus sinänsä kuvaa varsin hyvin sitä kuinka suoraviivaisesti iso osa meistä ajattelee. Kulutuksen vähentäminen on toki hyvä tapa saada sähkönkulutusta pienemmäksi, mutta aina jossain vaiheessa tulee seinä vastaan. Kulutusta voi vähentää vain tiettyyn pisteeseen. Kun kaikki mahdolliset keinot kulutuksen vähentämiseksi on otettu käyttöön, niin mitä seuraavaksi? Tähän vain hyvin harvalla on enää antaa hyviä vinkkejä.

Sähkönkulutusta voi siis itse kukin vähentää, kunnes tulee tilanteeseen, jossa kulutuksen vähentäminen pienentää omaa asumismukavuutta. Hyödyn ja haitan kulminaatiopiste. Tästä pisteestä alaspäin kulutuksen vähentäminen ei ole enää mielekästä. Jotkut silti ryhtyvät siihen. Kenties olosuhteiden pakosta tai siksi etteivät tiedä muutakaan tapaa.

Koska kirjoitan nyt suojauksesta käytännön elämässä, niin kysymys siitä kuinka vähentää kulutusta on itse asiassa väärä. Asiaa tulee lähestyä toisenlaisesta kulmasta. Kuinka saada minimoitua sähkölaskun kohoaminen? Tai kääntää pöytä toisinpäin. Kuinka sähkön hinnan noususta voisi hyötyä? Juuri tästä hedgauksessa on kyse. Hyötynä saatu tuotto kuittaa sähkölaskun osittain tai kokonaan. Rahaa voi jäädä myös yli. Riippuen aivan siitä miten suojauksen rakentaa.

Sähkön tapauksessa käytettävissä on useita eri tapoja. Esittelen ensiksi kaikkein yksinkertaisimman näistä.


Laita sähköyhtiö maksamaan laskusi

Kaikkein yksinkertaisin tapa suojautua sähkölaskun kallistumista vastaan on perinteisestä hedgauksesta poikkeava. Poikkeava siksi, että sijoitustoiminnassa juuri tämä arvopaperilaji on salkun ydin ja suojaus tehdään johdannaisia käyttäen sitä vastaan. Kyseessä on siis aivan perinteinen osake.

Helsingin pörssistä tähän tarkoitukseen käy yksi osake: Fortum. Toki Fortum häärää myös muilla energian alueilla, mutta se on lähinnä sähköyhtiötä Helsingin pörssin vaihtoehdoista. Idea tulee tämän kautta kuitenkin selväksi.

Fortumin osinkotuotto on nykyisellä kurssilla 4,6%.  Jos sähkölaskun suuruus on 100 euroa kuukaudessa tekee se 1200 euroa vuodessa. Ostamalla Fortumin osakkeita 32.000 eurolla saisi noin 1180 euron osingot kouraan verojen jälkeen. Tässä esimerkissä tekemällä 32.000 euron sijoituksen olisi mahdollista laittaa sähköyhtiö maksamaan oma sähkölasku täysin.

Se kuittaantuuko sähkölasku myös tulevaisuudessa riippuu tietysti siitä miten yhtiö jatkossa osinkoja jakaa. Yhtiön pörssikurssin kehitys puolestaan vaikuttaa siihen saako sijoitetun pääoman takaisin pienempänä tai suurempana myöhemmin. Parhaimmassa tapauksessa sähkö tulee tällä tavalla itselle ilmaiseksi ja lisäksi saa vielä sijoitetulle pääomalle hyvän tuoton, kun osakkeet myöhemmin myy.

Samalla tavalla 10% hinnankorotusta vastaan suojautuminen tapahtuisi kymmenesosalla 32.000 euron pääomasta eli 3.200 eurolla. Tällöin sähkölaskun korotuksen osuuden pystyisi kuittaamaan osinkotuloilla. Variaatioita on monia.


Johdannaisilla suojaus edullisemmin

Perinteinen tapa suojaamiseen on käyttää johdannaisia. Johdannaisissa on se etu, että suojauksen voi toteuttaa pienemmällä rahamäärällä. Haittapuolena taas se, että niiden hinnanmuodostus on selvästi monimutkaisempi. Tämä aiheuttaa sen, että johdannaiset soveltuvat vain sellaisille henkilöille, jotka ymmärtävät niiden toiminnan. Muutoin seurauksena voi olla itkua ja harmia, kun niiden toiminta ja käyttäytyminen on ymmärretty väärin.

En ala tässä läpikäymään johdannaisten syvällisempää toimintaa, sillä aihe on kompleksinen ja vaatisi useita omia kirjoituksia, jotta mm. Black-Scholes ja muut oleellisesti johdannaisiin liittyvät asiat aukeaisivat.

Koska esimerkissä tarkoitus on suojautua sähkönhinnan nousua vastaan tulee katseet kohdata johdannaisiin, jossa tuotto tulee arvonnoususta. Yksi vaihtoehto on rakentaa tällainen strategia sellaisen yhtiön kautta, joka hinnannoususta hyötyisi. Esimerkiksi Fortumin osto-optiot ja warrantit käyvät tällaisen strategian muodostamiseksi.

Tässä tapauksessa suojautuminen on mahdollista toteuttaa myös suoremmin. Helsingin pörssissä noteerataan nimittäin Handelsbankenin liikkeellelaskema Bull Sähkö X2 sertifikaatti. Tämä sertifikaatti seuraa pohjoismaiden Nord Pool sähkönhintaa kaksinkertaisesti vivutettuna. Sertifikaatin kautta suojautuminen on suorempaa kuin yrityksen osakkeen tai option avulla, sillä niihin vaikuttavat myös muut asiat. Toisaalta sertifikaatin vipu tuo omat ongelmansa sähkön hinnanheilahteluiden kautta.


Idean ydin

Toivon, että käyttämäni esimerkki avasi silmiä siitä miten arkielämässä voi suojautua erilaisia hinnannousuja vastaan. Kyse on monesti omasta mielikuvituksesta, että mitä kaikkia asioita vastaan voi (tai ylipäänsä kannattaa) suojautua. Nykyiset finanssimarkkinat tarjoavat mahdollisuudet melkein mihin tahansa. Valinnan varaa riittää aina appelsiinimehusta karjaan asti.

Suojaamisen voi toteuttaa joko osakkeilla tai erilaisilla johdannaisilla. Johdannaisten käyttö vaatii suurempaa ymmärrystä ja niiden kautta suojaaminen maksaa mikäli suojaus osoittautuu turhaksi. Toisaalta suojaamisen voi tehdä pienemmällä panostuksella. Osakkeissa puolestaan on se hyvä puoli, että suojaaminen ei aina välttämättä aiheuta kustannuksia - vaikka suojaaminen olisi ollut tarpeetonta.

Tärkeintä tässäkin asiassa on kääntää oma ajatus pois perinteisestä "mistä leikkaan" (negatiivinen ajattelutapa) dilemmasta miettimään sitä mikä/kuka tilanteesta hyötyy ja miten sen hyödyn voi kääntää omaksi eduksi (positiivinen ajattelutapa). Asian hahmottaminen monesti helpottuu, kun miettii miten rahavirrat tapauksissa kulkevat.

Tulos tammikuu 2011 (-0,33%)

1.2.2011 | Kohti taloudellista riippumattomuutta



Tammikuu alkoi perinteiseen tapaan railakkaalla kurssinousulla. Salkkuni indeksoitu kehitys näyttikin parhaimmillaan yli viiden prosentin tuottoa. Kuukauden loppua kohden meno kuitenkin lässähti ja viimeisen niitin antoi Egyptin vallankumous, joka heilutti kursseja maailmanlaajuisesti.

Lopputuloksena tammikuulta päätyivät sijoitukseni kokonaisuutena -0,33% tappiolle. Se on kuiten vain puolittainen totuus. Salkun sisällä kehityksen ero indeksoidun ytimen ja oman strategiani välillä oli hurjempi kuin koskaan. Korkeampi riskinen indeksoitu ydin tuotti tammikuussa -2,38%:n tappion, kun oma sijoitusstrategiani puski täysin vastakkaiseen suuntaan tuottaen +4,77%. Indeksoituun ytimeen nähden oma strategiani antoi siis 7,15 prosenttiyksikön ylituoton! Se on hurja luku minä tahansa kuukautena.

Strategiani on tuottanut salkun indeksoitua ydintä paremmin koko sen ajan mitä olen tuottoja blogiin raportoinut. Tekemäni jälkitestaus myös osoitti sen olevan laskukausina turvallisempi kuin markkinat. Vaikka yhden kuukauden päinvastaisen tuoton erolla ei tilastollisesti pysty vielä mitään varmentamaan on tämä kuiten jälleen yksi empiirinen todiste siitä, että strategia näyttää toimivan hyvin myös laskevien kurssien aikana.

Salkun rakenne on yhä sama kuin vuoden vaihteessa. Indeksoinnin purkamisen aloitan nyt helmikuussa ja uuteen strategiaan siirryn täysin maaliskuun loppupuolella. Tulen merkitsemään indeksoinnin purun ja uuden strategian mukaisen salkun valmistumisen Sijoitusten tuotto sivulla olevaan indeksoituun tuottograafiin.

Purkamisen tulen aloittamaan todennäköisimmin Kiina ETF:stä (iShares FTSE/Xinhua China 25 Index). Kiina ETF:n myyntinappi on syyhyttänyt minua jo jonkin aikaa. Nykyinen arvostustaso ei jätä paljoakaan varaa yllätyksille. Kiinan tulevaisuus näyttää toki hyvältä, mutta selviä ylilyöntejä on nähtävissä. En pitäisi mahdottomana, että ongelmat lähtisivät vyörymään kiinteistökuplan puhkeamisen muodossa. Kiinaan on rakennettu kokonaisia tyhjiä kaupunkeja.

Kaikkein levollisin mielin istun tällä hetkellä indeksoidusta ytimestä Venäjä (Market Vector Russia) ja Suomi (Seligson OMXH25) ETF:ien päällä. Näistä Venäjä ETF on selvästi maltillisimmin arvostettu enkä yllättyisi vaikka tämä ETF nousisi tänä vuonna vielä reippaasti.

Nyt tapahtunut kurssien nytkähdys alaspäin on minusta otollinen tilaisuus sijoittajalle hankkia osakkeita väliaikaisesta "alennusmyynnistä". Mitään syytä suurempaan paniikkiin ei oman arvioni mukaan ole. Oman salkun indeksoidun ytimen purkamisen ainakin aloitan vasta kurssien toivuttua. Mielummin myyn nouseviin kursseihin ja ostan laskeviin kuin päinvastoin. Uskoisin väliaikaisen alennusmyynnin päättyvän jo helmikuun aikana ja pääseväni siten purkamaan ydintä tämän kuun aikana.

Yhden yleisen sanonnan mukaan tammikuun kurssikehitys näyttää koko vuoden suunnan. Jos tähän sanontaan on uskominen tulee vuodesta 2011 lattea tai hieman tappiollinen. Henkilökohtaisesti uskon vuoden tuovan markkinoilla maltillisen tuoton. Ei niin hyvää kuin viime vuonna, mutta ei myöskään tappiota.

Hyvää alkanutta sijoitusvuotta!

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails