Jos metsään haluat mennä nyt

8.3.2011 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


(Kuva: cc debabrata)

"...sä takuulla yllätyt." 

Näin laulaa Kipparikvartetti kappaleessa Teddy-karhujen huviretki. Laulun alkusanat pitävät hyvin paikkansa myös sijoittajan osalta. Yksi unohdetuimmista sijoittajan allokaation osista on juuri metsä. Se puuttuu hyvin monen sijoittajan salkusta. Metsän tuotot korreloivat heikosti muiden sijoitusten kanssa, joten sen mukana olo on perusteltua portfolioteoriankin kautta. Lisäksi metsäsijoitus antaa suhteellisen tasaista tuottoa. Sillä on tasapainottava vaikutus.

Pitkällä aikavälillä metsästä on tutkimusten mukaan saatu 3-4%:n reaalituottoja. Tuotoltaan metsä tarjoaa siis valtionobligaatioiden tasoista tuottoa. Puhtaan tuoton lisäksi metsästä on iloa virkistyskäytössä. Omassa metsässä voi metsästää, marjastaa tai vaikka samoilla. Kun harvennustyöt tekee itse säästyy myös rahaa ja pysyy kunto hyvänä. Metsästä on konkreettisena sijoitusmuotona siis myös toisenlaista iloa kuin pelkästä arvopaperista.

Hyvän metsätilan löytäminen ja hankkiminen on kuitenkin perinteistä osakesijoittamista selvästi työläämpää. Metsätilan hintaan vaikuttaa muun muassa se kuinka nuori metsä on ja mikä on puuston arvo.

Suora metsätilan omistaminen ei nykyisin ole ainut mahdollinen tapa päästä siihen käsiksi. Kaikkein helpoin tapa omistaa metsää on rahaston tai ETF:n kautta. Esimerkiksi PictetFunds ja Phaunos tarjoavat metsään keskittyviä rahastoja. ETF sijoittajalle on tarjolla mm. Guggenheim Timber ETF (CUT) ja iShares S&P Global Timber & Forestry Index Fund (WOOD). Huonona puolena näissä arvopaperimuotoisissa sijoituksissa on se, että mukana tulee muutakin alaan liittyviä sijoituksia kuin pelkkiä metsäpalstoja. Sijoittajasta riippuen tämä voi tosin olla ihan toivottavaakin. Joka tapauksessa ne tekevät metsäsijoittamisesta monimutkaisempaa, kun mukana on useampia eri tekijöitä, jotka vaikuttavat sijoittajan saamaan tuottoon.

Toinen vaihtoehto metsästä kiinnostuneelle on yhteismetsä. Yhteismetsälakia on uudistettu viime vuosina ja viimeisten muutosten myötä se onkin monelle sijoittajalle parempi vaihtoehto suoran metsän omistamisen sijaan. Yhteismetsän osakkaaksi ryhtyminen on edullisempaa kuin metsäpalstan ostaminen. Osakas välttyy esimerkiksi maksamasta varainsiirto- ja luovutusvoittoveron.

Yhteismetsä tulee myös muutoin verotuksessa edullisemmaksi. Puunmyynnistä saatavia tuloja verotetaan 26%:n verolla, kun yksityinen metsänomistaja joutuu maksamaan tulosta veroja 28%. Lisäksi yhteismetsän jakama vuotuinen ylijäämä osakkaille on täysin verovapaata.

Metsäkeskuksen, Maanmittauslaitoksen ja Tapion laatima yhteismetsäesite tiivistää yhteismetsän ja yksityisen metsänomistuksen erot seuraavasti:

  • Yhteismetsä on erillinen verovelvollinen. Yhteismetsän ylijäämästä jaettavat jako-osuudet ovat osakkaille verotonta tuloa eli osakkaiden ei tarvitse maksaa veroa yhteismetsästä saamistaan tuloista.
  • Pääomatuloa verotetaan 26%:n verokannalla.
  • Verotuksessa ovat käytössä ennakot ja kuukausittaiset alv-tilitykset.
  • Yhteismetsällä on kirjanpito- ja tilintarkastusvelvollisuus.
  • Osuudet ovat osakkaiden vapaasti myytävissä tai pantattavissa, mutta osakaskunnalla voi olla yhteismetsän ohjesäännössä etuosto-oikeus.
  • Osuuksilla on tavallisesti ohjesäännössä luovutusrajoitus, joka estää liian pienien yhteismetsäosuuksien muodostumisen.
  • Osakaskunnan äänestyspäätöksissä on äänileikkuri, jolla turvataan pienosakkaiden vaikutusmahdollisuuksia päätöksenteossa.


Yhteismetsää käyttäen sijoittajan on siis mahdollista päästä verotussyistä johtuen parempiin tuottoihin suoran metsänomistuksen sijaan. Jo kaksi metsänomistajaa voivat yhdessä perustaa yhteismetsän.

Lopuksi suosittelen metsästä enemmän kiinnostuneille luettavaksi isäni vaimon Pirjo Havian kirjoittamaa kahta kirjaa. Pirjo toimii metsätalouden kehittämiskeskus Tapiossa neuvonnan ja markkinoinnin asiantuntijana.

Yhteismetsän perustaminen ja hallinto, 2008 (Matti Kiviniemi, Jukka Matilainen, Pirjo Havia)
Perintömetsä - sukupolven vaihdos ja yhteisomistus, 2010 (Matti Kiviniemi, Pirjo Havia)

Blogin kirjoittaja omistaa metsää.

9 vastausta artikkeliin "Jos metsään haluat mennä nyt"


Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Kas, näytti tänään ilmestyneessä Nordean Ajassa asiakaslehdessä olevan myös juttua yhteismetsästä. Hassu sattuma.

8.3.2011 klo 14.17.00

Anonyymi kirjoittaa:

Plum Creek Timber Co., Inc. - ETF on tutustumisen arvoinen jos näihin halajaa rahojaan laittaa. Pieni siivu kyllä mielestäni kuuluu laajempaan kokonaisuuteen myös tätä alaa.

9.3.2011 klo 13.14.00

Essi kirjoittaa:

Voisin vielä lisätä, että jos sattuu perimään metsää, niin kannattaa kyllä pistää yhteismetsä pystyyn sen sijaan, että metsätila pilkotaan perinnönsaajien kesken tai pidetään perikunnan omistuksessa.
Metsätilojen keskimääräinen koko Suomessa alkaa olla ihan liian pieni (varsinkin tässä Oulun seudulla on niitä pitkiä ja todella kapeita metsäkaistaleita, joissa ei nyt suoraan sanottuna ole mitään tolkkua) ja yhteismetsäksi muutettua perintömetsää on helppo myydä yhteismetsäosuuksina jos homma ei satu kiinnostamana pätkääkään.

9.3.2011 klo 13.25.00

Anonyymi kirjoittaa:

Mitä mieltä olet osakemarkkinoiden tulevaisuudesta pitkällä aikavälillä 20v+?

Asia alkoi vaivaamaan luettuani Saiturin blogissa olleesta linkistä kirjoituksia, jotka liittyvät öljyn loppumiseen, linkki kaikenhuippu.wordpress.com.

Eli näetkö, että osakemarkkinat kestävät tämänkin kriisin, vai pitääkö vaan ostaa Sorosmaisesti kultaa?

-JK

24.3.2011 klo 14.18.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Kriisejä tulee ja menee. Öljykriisi ei ole edes ensimmäinen laatuaan. Historiaan peilaten osakemarkkinat ovat aina toipuneet kriiseistä. Uskon, että osakemarkkinoiden tulevaisuus on hyvä mainitsemallasi pitkällä aikavälillä.

Ns. perma-bear ihmisiä, jotka julistavat "maailmanloppua" on ollut maailman sivu. Ja tulee olemaan jatkossakin. Jos oma riskinsietokyky ei riitä markkinoilla olemiseen ovat osakkeet väärä omaisuuslaji. Omaa vahvaa näkemystä esim. öljyn hinnannoususta voi myös hyödyntää, jos noin kovasti johonkin asiaan uskoo.

Henkilökohtaisesti pidän kultaa erittäin huonona sijoituksena. Näen siinä selvän arvostuskuplan.

24.3.2011 klo 23.14.00

Anonyymi kirjoittaa:

En tässä itsekään maailmanloppuun usko vaan ajatuksena oli, että kuinka kovasti sijoittajat pelästyvät öljyn loppumista/kallistumista.

Vaikutushan on valtava yhtiöihin, jotka tarvitsevat öljyä tuotteidensa tekemiseen tai kuljettamiseen. Esim en näe isojen markettien pärjäävän tulevaisuudessa (wal-mart, tesco jne). Myös kulutustuotteiden valmistajat kärsivät tästä. Mikä on Nestlen tai Kraft foodsin tulevaisuus??

Oletko omassa sijoitusstrategiassasi ottanut huomioon maailman öljyn riittävyyttä?

26.3.2011 klo 11.02.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Oletko omassa sijoitusstrategiassasi ottanut huomioon maailman öljyn riittävyyttä?

Sijoitusstrategiassani on osakkeen pitoaika yksi vuosi (mahdollisesti pidempi, jos vuoden kuluttua jälleen täyttää kriteerit). Valintakriteerit perustuvat fundamentteihin.

26.3.2011 klo 11.14.00

Sami kirjoittaa:

Tarkoitat, etta vuotuoinen jaettu raha osakkaalle eli osinko on verovapaa?

Oletetaan, etta osingon suuruus on yli 100ke. Onko talloin osinko myos verovapaa?

27.3.2011 klo 15.26.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Käsittääkseni mitään ylärajaa ylijäämän jakamiselle ei ole.

27.3.2011 klo 16.30.00

Jätä kommentti

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails