Tulos elokuu 2011 (-11,45%)
2.9.2011 | Kohti taloudellista riippumattomuutta
(Salkun tuotot elokuussa 2011)
Elokuu oli osakesijoittajille synkkä ympäri maailman. Oman salkkuni kehitys ei tästä poikennut vaan lasketteli myös alaspäin kovaa tahtia. Turpiin tuli kuukauden aikana -11,45%, mikä on ennätyksellisen paljon. Käyttämäni vertailuindeksi STOXX Europe 600 Gross Index laski puolestaan -10,26%, joten alituottoa tuli -1,19%-yksikköä. Sen sijaan kotimaan OMXH25 indeksi lasketteli vain -6,94%. Oman salkkuni ja STOXX Europe 600 GI:n tuottoihin verrattuna tosin OMXH25:n kehitys on silti selvästi alempi.
(Salkun kehitys verrattuna markkinatuottoihin vuoden alusta)
STOXX Europe 600 Gross Index on pärjännyt omaa salkkuani paremmin vuoden alusta 3,04 prosenttiyksikköä. OMXH25:n tuotto on puolestaan 8,29 prosenttiyksikköä jäljessä omaa salkkuani ja STOXX Europe 600 GI:tä 15,47 prosenttiyksikköä. OMXH25:ssä ei tosin ole osinkoja huomioitu, joten sitä kautta tulee muutama prosentti tasoitusta.
Elokuu paljasti monelle kokemattomalle sijoittajalle karvaasti sen millaisia riskejä sijoittamiseen kuuluu. Nousevien kurssien aikana tulee helposti sellainen olo, että oma riskinsietokyky on hyvä ja sitä kasvatetaan, mutta isommat tiputukset alas paljastavat todellisen riskinsietokyvyn. Jos viime aikoina on tuntunut siltä, että osakepainoa tulisi laskea on oma riskinsietokyky tullut arvioitua jo alunperin väärin. Tyypillisesti piensijoittaja toimii juuri väärin päin. Laskee riskiä, kun pörssit ovat tulleet alas ja nostaa riskiä, kun on tultu ylös.
Oman oikean riskinsietokyvyn paljastuminen on sinänsä hyvä asia. Jos se on tullut arvioitua väärin on oikein muuttaa sitä vastaamaan oikeaa riskinsietokykyä, mutta sen jälkeen siinä tulee myös pidättäytyä. Osakepainon jatkuva säätäminen vain johtaa suurimmalla osalla huonompiin tuottoihin.
Oman oikean riskinsietokyvyn paljastuminen on sinänsä hyvä asia. Jos se on tullut arvioitua väärin on oikein muuttaa sitä vastaamaan oikeaa riskinsietokykyä, mutta sen jälkeen siinä tulee myös pidättäytyä. Osakepainon jatkuva säätäminen vain johtaa suurimmalla osalla huonompiin tuottoihin.
Viime aikojen heilunta markkinoilla toi mieleeni Benjamin Grahamin sanat:
In the short term, the stock market behaves like a voting machine, but in the long term it acts like a weighing machine.
Juuri tällä hetkellä markkinat tuntuvat tosiaan toimivan kuten "voting machine". Osakkeiden hinnat ovat erkaantuneet fundamenteistä monin paikoin. Suuriakin lasteja tunnutaan paniikissa viskottavan suoraan laitaan. Pitkällä aikavälillä markkinat kuiten toimivat kuten vaaka (weighing machine), joten uskon tilanteen korjaantuvan ennen pitkää.
Jotkut tykkäävät puhua samasta asiasta nimellä mean reversion eli keskiarvoistuminen. Markkinoilla on tapana korjata ylilyönnit kumpaankin suuntaan. Niinpä tavoistani poiketen aloitin osto-ohjelman, joka tällä hetkellä näytti ajoittuvan juuri keskelle pohjia (puhdasta tuuria!). Ostoja olen tehnyt railakkaimpina laskupäivinä joita tosin osto-ohjelman aloittamisen jälkeen ei enää ole montaa ollut. Tuleva kehitys näyttää kuinka pitkään vielä ohjelma kestää - kehitys on varmasti vielä pomppuista, joten eiköhän uusia ostomahdollisuuksia avaudu.
Sijoitusstrategiani riskienhallintaan kuuluu stop-lossit. Mm. stop-lossien laukeamisien myötä oma salkkuni putosi STOXX Europe 600:aa terävämmin kiivaimman laskun aikana. Kun aikoinaan strategiaa hioin päädyin backtestaustulosten perusteella käyttämään stop-lossilla varustettua strategiaa. Siitä huolimatta, että stop-lossien käyttö laski strategian tuottoja.
Syy stop-lossilla valittuun strategiaan löytyy omasta riskinsietokyvystäni. Testauksen perusteella stop-lossilla varustettuna sama strategia omaa vähemmän riskiä kuin stop-lossiton. Testien perusteella osakkeet, joissa stop-loss laukesi korjasivat myöhemmin vuoden aikana tuoton paremmaksi kuin mitä se stop-lossin triggeröintihetkellä oli.
Strategian valittu riskitaso tuntuu itselleni oikealta. Viime aikojen kovasta tiputuksesta huolimatta olen pitäytynyt valitussa strategiassa eikä se ole tuntunut vaikealta. Helpottaa kummasti, kun tietää miten strategia on toiminut aiemmin isojen droppien (mm. finanssikriisin ensimmäinen aalto ja teknokupla) kohdalla ja miten se on korjannut sen jälkeen.
Jos markkinoiden kovasta tiputuksesta haluaa etsimällä etsiä hyviä puolia, niin stop-lossien myötä realisoituneiden tappioiden ansiosta strategian vaihto indeksisijoittamisesta nykyiseen puolipassiiviseen arvosijoitusstrategiaan näyttää tapahtuvan hyvin pienin veroseuraamuksin. Alkuvuonna myymistäni ETF:stä olisi muuten tullut maksettavaksi huomattavia pääomatuloja. Nyt ne ovat leikkaantuneet selvästi.
Euroopassa ja USA:ssa voimakas tiputus on saanut aikaan hullunkurisia toimenpiteitä. Osakkeiden lyhyeksi myymiseen eli shorttaamiseen on asetettu rajoitteita mm. eräiden pankkien osakkeiden kohdalla. Tämä on mielestäni naurettavaa! Shorttikieltojen astuttua voimaan kiellon omaavien yhtiöiden kurssit sukelsivat selvästi lisää. Eikä ihme. Tällainen manipulaatio on vielä vahvempi osoitus siitä, että yhtiöillä ei todennäköisesti ole puhtaita jauhoja pussissa.
Henkilökohtaisesti arvostan shorttausta tekeviä tahoja suuresti. Eivät kaikki hedge rahastotkaan toki ole puhtaita kuin pulmuset, mutta shorttaus jos mikä vaatii sen, että riskienhallinta pitää olla hallussa. Shorttaukseen liittyen suosittelen asiasta kiinnostuneita muuten lukemaan Greenlight Capitalin johtajan David Einhornin kirjoittaman kirjan Fooling Some of the People All of the Time, A Long Short Story, joka kertoo Allied Capitalin (sanoista muuten muodostuu myös sopivasti All Lied Capital, joka kuvaa yhtiötä paremmin) tarinan.
Työskentelen ja olen osakkaana MobileSpot Oy nimisessä start-up yhtiössä. Valehtelisin, jos väittäisin start-up yrittämisen olevan tylsää. Olemme yhtiössä laittamassa uutta vaihdetta silmään. Kasvun myötä nykyiset toimitilat käyvät meille pieneksi ja etsimmekin tällä hetkellä isompia toimitiloja. Olemme kesän jälkeen tehneet rekrytointeja ja todennäköisesti palkkaamme vielä yhden henkilön lisää ennen vuoden vaihdetta.
Itse olen ollut suurimmaksi osaksi kiinni projektissa, jonka julkaisu pitäisi tapahtua ensi viikolla. Uskoisin tästä olevan juttua eri lehdissä sen jälkeen. Kyseessä on kuitenkin tuote, jolle uskomme olevan kysyntää. Tuotteen kehityssuunta näyttää hyvältä ja meillä on suuria suunnitelmia sen tulevaisuutta ajatellen. Jostain on kuitenkin aina aloitettava. Ja se alku paljastuu hyvin pian. Kerron blogissa asiasta lisää, kun tieto on julkista.
Sitä odotellessa - Hyvää alkanutta syksyä!
Yhteenveto (tuotot indeksoituna)
Kuukauden tuotto: -11,45%
Tuotto vuoden alusta: -14,35%
9 vastausta artikkeliin "Tulos elokuu 2011 (-11,45%)"
Laiska sijoittaja kirjoittaa:
Jep, näinä aikoina sijoittajan veri punnitaan. Itseäni ei pahasti hirvitä, vaan seuraan markkinoita entistä suuremmalla mielenkiinnolla ja etsin oston paikkoja.
Ja onnea uudelle yritykselle :)
2.9.2011 klo 18.44.00
Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:
Eiköhän niitä ostopaikkoja vielä tulee kunhan malttaa vain odottaa sitä "fat pitchiä" kuten Warren Buffett sanoo.
Nyt jos koska on sijoittajalle apua kirjallisesta sijoitussuunnitelmasta johon tukeutua. Sehän pitäisi löytyä jokaisen sijoittajan kassakaapista ;)
3.9.2011 klo 10.22.00
Anonyymi kirjoittaa:
Stop-lossit tarkoittanevat ilmeisesti sitä, että olet tällä hetkellä ainakin osittain cäshinä (villi arvaus 70/30 osakkeissa)?
Tuletko odottamaan strategiasi mukaan ensi kevääseen, jolloin valitset osakkeet uudestaan vuodeksi vai oletko tässä hienosäätänyt pietroskia siten että ostoja voidaan tehdä milloin tahansa?
3.9.2011 klo 20.03.00
Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:
Käyttämäni strategia ei ole Piotroskin menetelmä.
3.9.2011 klo 20.11.00
Anonyymi kirjoittaa:
Laitoit sitten talon myyntiin? Haluatko avata syitä tähän?
5.9.2011 klo 12.45.00
Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:
Vihjeitä löydät heinäkuun kuukausikatsauksesta. Kyseessä on monen eri asian summa. Meillä on tosiaan hevostalli tyhjenemässä ja autotallin vuokralainen jo lähtikin. Vaimon hevonen jouduttaneen viemään "makkaratehtaalle", joten tuottavassa käytössä olleet neliöt jäävät tyhjiksi. Kuten heinäkuun katsauksessa kerroin puntaroimme erilaisia vaihtoehtoja ja mm. tämä on niistä yksi.
Kiinnostuneita vuokralaisia on jo ilmaantunut, mutta nyt tilojen tyhjentyessä on helppo katsoa tällainen vaihtoehto läpi. Mikäli kiinnostusta kiinteistöä kohtaan ei ilmene jatkuvat asiat entiseen tapaan. Talleihin uudet vuokralaiset ja "suruajan" jälkeen vaimokin ostanee uuden hevosen (hevoskärpäsen purema on parantumaton).
Perheen kasvua ajatellen talon koko voi tulevaisuudessa jäädä pieneksi. Tämä seikka on tosin helppo korjata rakentamalla myöhemmin taloon lisää neliöitä.
Mielessä on siis pyörinyt talon vaihto isompaan, mutta hevostallista ja muista rakennuksista mahdollisesti vapautuvien varojen ansiosta edullisempaan taloon.
5.9.2011 klo 13.56.00
Anonyymi kirjoittaa:
Moi! Millaista stop-lossia olet käyttänyt? Myyt, kun arvo laskenut 30% ostoarvosta?
6.9.2011 klo 21.14.00
Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:
Käytän -20% stop-lossia mikä on ehkä hieman liian herkkä nykyisen volatiliteetin aikana.
6.9.2011 klo 21.17.00
jadfh kirjoittaa:
Elokuu oli osakesijoittajille synkkä ympäri maailman.
Tuskinpa. Myin sijoitukseni heinäkuun alussa ja vuodessa oli tasan yksi kuukausi tappiollinen. Elokuussakin olisin ollut plussalla. Kuten myös itävaltalaisella metodillakin.
Sanoisin, että kannattaa yhdistää lainsäädännöllisen moatin ja itävaltalaisen metodin yhdistelmää.
Tuottaa ns. vaikeinakin aikoina, tai siis itävaltalaisen näkökulmasta hyvänä aikana.
7.9.2011 klo 20.51.00
Jätä kommentti