Tulos Q3/2012 +15,92%
1.10.2012 | Kohti taloudellista riippumattomuutta
(Salkun tuotto verrattuna markkinatuottoihin vuoden alusta)
Vuoden kolmas kvartaali on saatu päätökseen. Oman salkkuni osalta kvartaalin tulos on enemmän kuin tyydyttävä. Kolmen kuukauden aikana portfolio tuotti kaikkien kulujen jälkeen +15,92%, mihin olen oikein tyytyväinen. Samana aikana STOXX Europe 600 Gross Index tuotti +7,50% ja kotimaan OMXH25 indeksi +8,79%. Varsin mukavia tuottoja nekin, mutta oman salkun tuplatuotto näihin indekseihin nähden tuo kyllä hymyä huulille.
Kokonaistuotto vuoden alusta on nyt myös komeaa luettavaa. Portfolioni kehitystä kuvaa ylläolevassa graafissa sininen käyrä, STOXX Europe 600 GI indeksiä punainen ja OMXH25 indeksiä sininen käyrä. Ylituotto indekseihin nähden on merkittävä. Salkkuni on tuottanut kulut vähennettynä vuoden alusta komeat +30,54%. OMXH25 indeksin tuotto tälle vuodelle on varsin vaatimaton +4,85% ja STOXX Europe 600 GI:n +13,79%.
Vertasin huvikseni salkun tuottoa myös kaikkiin Morningstarin sivuilta löytyviin rahastoihin. Morningstarin palvelu löytää kaiken kaikkiaan 10.053 rahastoa. Vuoden alun tuoton perusteella järjestetyllä listalla salkkuni menee sijalle 83 lyöden yli 99% kaikista rahastoista. Se on hyvä saavutus varsinkin kun huomioi, että yleensä rahastojen tuotot ilmoitetaan ennen kuluja ja itse mittaan kehitystä kulut huomioituna.
Nykyinen suoriin osakesijoituksiin perustuva sijoitusstrategiani on myös lyönyt vertailuindeksit koko siltä ajalta mitä salkku on ollut olemassa. Tämä tarkoittaa yli kahden vuoden aikajännettä. Mitä pidempi vertailussa oleva aika on sitä vaikeampaa indeksien peittoaminen ainakin teoriassa pitäisi olla. Ainakin siis toistaiseksi alkuperäinen siirtymiseni pois indeksisijoittamisesta on kannattanut. Se onko näin myös tulevaisuudessa jää nähtäväksi. Voihan kaikki olla myös hyvää tuuria. Sijoittamiseen liittyvä satunnaisuus poistuu vasta hyvin pitkällä aikavälillä ja siten salkunhoitajan todelliset kyvyt on mahdollista varmentaa vain pitkän ajan kanssa. Tästä huolimatta uskon käyttämäni sijoitusstrategian toimivuuteen myös tulevaisuudessa. Strategialla on omat alituoton kautensa, jotka voivat olla pitkiäkin, mutta niin kauan kuin ihmiset eivät toimi täysin rationaalisesti uskon myös strategian kykenevän tuomaan ylituottoa pitkällä aikavälillä.
Viime vuoden verotuspäätös kolahti postiluukusta viime viikolla. Tämä toi pienen yllätyksen. Verottajalle tekemäni veroehdotuksen korjaus oli korjattu väärin verottajan toimesta. Kaikki Lynxin kautta tulleet osingot on verotuspäätökseen kirjattu Iso-Britanniasta tulleiksi eikä suinkaan niihin maihin joista osingot ovat oikeasti tulleet ja minne ennakonpidätykset maksettu. Käykäähän muutkin Lynxin (ja IB:n) asiakkaat verotuspäätöksenne läpi ja tarkistakaa, että verottaja on korjannut ilmoituksenne oikein.
Tuottoisaa syksyä jokaiselle sijoittajalle!
PS: Karo Hämäläisen uusi kirja Kolmikulma on ilmestynyt. Jollet ole vielä lukenut tätä mahtavaa finanssimaailmaan sijoittuvaa trilleriä niin käyhän kipin kapin kirjakaupassa hakemassa omasi tai lainaa kirjastosta!
Yhteenveto (tuotot indeksoituna)
Kvartaalin tuotto: +15,92%
Tuotto vuoden alusta: +30,54%
Yhteenveto (tuotot indeksoituna)
Kvartaalin tuotto: +15,92%
Tuotto vuoden alusta: +30,54%
10 vastausta artikkeliin "Tulos Q3/2012 +15,92%"
laakari kirjoittaa:
Minusta olisi niin mukava tietää tämän succeen taustalla oleva sijoitusstrategia... :) epäilemättä sillä on jotain tekemistä du Toitin ja Vanstraceelen value investingin kanssa ollen jokin sen johdannainen.
Kun oman salkkuni tuottojen kanssa tuherran, niin minulla on alkanut tuntua vahvasti indeksipohjainen sijoittaminen mukavammalta, joten taidan liikkua päinvastaiseen suuntaan. Kotiläksyt on opittu; näillä taidoilla ei kannata ainakaan yliarvioida itseään sijoittajana :D
1.10.2012 klo 23.13.00
Anonyymi kirjoittaa:
On tosiaan tullut siirryttyä indeksien suuntaan viime vuoden aikana. Ehkä tämä hajautus auttaa vuosien kuluessa.
2.10.2012 klo 8.48.00
Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:
Indeksisijoittaminen on tosiaan suurimmalle osalle sijoittajista paras vaihtoehto.
@laakari: Kyseessä on kvanttistrategia. Sen tarkempia tietoja ei tällä hetkellä tipu :)
2.10.2012 klo 16.46.00
Warren Fyffet kirjoittaa:
Onnittelut loistavasta menestyksestä, blogisi perusteella voi sanoa sinun perehtyneen asioihin perusteellisesti ja menestys varmasti ansaittua. Perusteellinen työnteko kannattaa myösd sijoitusmarkknoilla.
Strategian muutos on jäänyt minulla huomaamatta.
5.10.2012 klo 7.26.00
Warren Fyffet kirjoittaa:
Minua alkoi myöäs kiinnostamaan, miksi luovuit Piotroskin strategiasta? Vai luovuitko? Sisäsltääkö Kvanttistrategia sen? (Kerrot halutessasi)
5.10.2012 klo 7.30.00
Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:
Kiitos! Mielellään sitä pitää hyvää tuottoa omien taitojen saavutuksena, mutta kuten kaikki tiedämme on myös sattumalla sijoittamisessa suuri merkitys. Vasta useiden vuosien jälkeen on mahdollista osoittaa, että kyseessä on tosiaan ollut taito eikä tuuri.
Piotroski on osa käyttämääni strategiaa. Se on yksi parametri muiden mukana.
5.10.2012 klo 17.10.00
Anonyymi kirjoittaa:
Mitä se haittaa vaikka Lynxin kautta maksetut osingot on kirjattu maksetuksi Iso-Britanniasta?
Vai eikö verottaja lue hyväksi maksettuja ennakonpidätyksiä?
13.10.2012 klo 21.01.00
Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:
Sorry hitaasta vastauksesta. Olin viimeiset 9 päivää Espanjassa.
Suomella on erilaiset verosopimukset eri maiden kanssa, joten sitä kautta sillä on merkitystä. Myös eri maat tekevät erikokoisia ennakonpidätyksiä.
20.10.2012 klo 22.15.00
Anonyymi kirjoittaa:
KTR
Tiedän, että et enää sijoita ETF:iin mutta olit aikanaan niiden kannattaja ja muistan, että olit vahvasti sijoittanut nouseviin talouksiin? Itse olin sijoittanut myös ETF:iin kunnes olen myynyt ne tänä vuonna (tiedän ei saisi myydä, mutta sain hyvän voiton). Lainaten Lääkäriä itselläni ei myöskään riitä kapasiteetti korvien välistä yksittäisten osakkeiden ostoon;)
Nyt ajattelin aloittaa ostot jälleen laskeviin kursseihin. Eli tarkoituksena on ostaa seuraavia ETF:iä
VWO
FXI
RSX
EWZ
EZA
Näihin rahoista 80%.
Aloitan ostot niistä jotka ovat mielestäni aliarvostettuja tällä hetkellä (FXI, RSX) ja jatkan niiden kohdalta jotka tulevaisuudessa laskevat.
Satelliiteiksi ostan hieman länsimaista kolaa ja mäkkäriä jossakin vaiheessa. Pienenä mausteena salkkuun uraanikaivoksia, jotka ovat lähes ilmaisia Fukushiman jälkeen.
Kysymykseni siis on mitä mieltä olet strategiasta ja yleismaailmallinen kysymys onko Buy&hold-strategia kuollut, kun olet itsekin siirtynyt stock pickingkiin?
-JK
27.10.2012 klo 9.43.00
Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:
Olen edelleen ETF:ien kannattaja. Se, että käytän omassa sijoitustoiminnassani nykyään suoria osakesijoituksia ei tarkoita sitä että pitäisin ETF:iä tai indeksisijoittamista huonona. Se on mielestäni paras vaihtoehto suurimmalle osalle sijoittajista tuottomielessä - kenties myös itselleni pitkässä juoksussa.
En pidä buy & holdia kuolleena. Aiempi kirjoitukseni Sijoittajan kadotettu vuosikymmen - vaiko sittenkään? antaa tähän hieman näkökulmaa. Viime vuodet ovat olleet holdareille kieltämättä tavanomaista kehnompia, mutta jokaiseen tuntemaani sijoitusstrategiaan kuuluu jaksoja jolloin tuotto jää alhaiseksi.
Käyttämääsi strategiaan en pysty ottamaan kantaa. Tämä johtuu siitä että mielestäni yksi tärkeimmistä asioista on jokaisen löytää itselleen sopiva sijoitusstrategia. Se onko käyttämäsi itsellesi parhaiten sopiva niin riskin, tuoton kuin muidenkin aspektien osalta tiedät vain itse. En tunne sinua. Dollar cost averaging tapainen lähestymistapa laskeviin kursseihin voi olla hyvä, jos vatsasi kestää mahdollisen pitkänkin odottelut kunnes kurssi korjaantuu (jos korjaantuu, siitähän ei mitään takeita ole).
30.10.2012 klo 16.13.00
Jätä kommentti