Ja kirjan nimi on...

11.12.2013 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


Tulevan kirjamme lopullinen nimi ja kansi

Siinä se nyt on! Tulevan kirjamme lopullinen nimi ja kansi. Projektin aikana sekä nimi, että kansi ovat eläneet useaan otteeseen. Neljä vuotta sitten, kun aloitimme kirjoitusurakkaa toimi alustavana nimenä Rakenna rikkaus! Tie velkaloukusta vaurauteen. Viimeisen vuoden aikana otimme kirjan sisältöön kasvavassa määrin käsittelyyn onnen ja rahan psykologista ja filosofista puolta, jonka seurauksena muutimme nimeksi Onni alennuksessa - Erilainen opas omaan talouteen.

Syksyllä kirjoittaminen oli edennyt niin pitkälle, että pääsimme viimein esittelemään kustantajalle kirjan tekstiä. Olen kuullut kauhutarinoita siitä kuinka vaikeaa kustannussopimuksen saaminen on. Meidän tapauksessa kaikki meni kuitenkin kivutta. Saimme projektiin mukaan juuri sen kustantajan, jonka halusimmekin. Ensimmäisestä tapaamisesta kustannussopimukseen meni vain muutama viikko. Allekirjoitimme kustannussopimuksen Talentumin kanssa syyskuussa.

Samassa yhteydessä julkistimme Saiturin kanssa tulevalle kirjalle nimikilpailun. Saimme runsaasti nimiehdotuksia. Niistä lämmin kiitos kaikille! Kasasimme kaikki ehdotukset yhteen, joista teimme oman sisäisen karsinnan. Jäljelle jääneiden pohjalta aloitimme keskustelut kustantajan kanssa lopullisesta nimestä. Nimeä, kuten myös kantta pallottelimme edes takaisin useaan eri otteeseen. Nyt molemmat on lyöty lukkoon ja kirjan lopullinen nimi, sekä kansi selvillä. Tulevan kirjamme nimi on Erilainen ote omaan talouteen - Vapaus, onni ja hyvä elämä.

Nimikilpailuun osallistuneiden kesken lupasimme arpoa yhden kappaleen tulevaa kirjaamme (palkinnon arvo 45€). Tällä kertaa arpaonni suosi TryCatch nimimerkkiä. Mikäli tunnistat itsesi tämän nimimerkin omistajaksi lähetä osoitteesi joko minulle tai Saiturille sähköpostilla, niin postitamme kirjamme sinulle heti sen ilmestyttyä.

Kirjan käsikirjoituksen suhteen oli deadline viime viikonloppuna. Otimme hurjan loppukirin, jonka seurauksena saimme lähetettyä käsikirjoituksen kustantajalle maanantain aamuyön puolella. Käsikirjoitukselle tuli pituutta yhteensä 269 sivua pelkkänä tekstinä (kuvat eri liitteinä). Neljä vuotta kestänyt urakka on nyt saavuttanut yhden tärkeimmistä välitavoitteistaan. Näin pitkän taivalluksen jälkeen tuntuu uskomattoman hyvältä, että kirja on viimein valmistumassa. Aikaa ja "tupakkaa" on palanut huomattavasti enemmän kuin aluksi ajattelimme. Nopeasti tehden tulos harvemmin on mairitteleva. Toivommekin että kaikki se aika, jota olemme panostaneet tähän teokseen välittyy myös lukijoille.

Nyt käsikirjoituksen luovutuksen jälkeen projekti siirtyy kustannustoimitusvaiheeseen. Kustannustoimittaja käy tekstin läpi ja yhteistyössä hänen kanssaan käsikirjoitusta muokataan yhä niin, että siitä välittyy paras mahdollinen lukukokemus. Toisin sanoen kustannustoimittaja oikoo kaikki huomaamansa pilkku- ja kielioppivirheet, ehdottaa muutoksia kirjan rakenteeseen, kieliasuun ja niin edelleen. Käsikirjoitus tulee kustannustoimitusvaiheessa käytyä vielä läpi useaan eri otteeseen alusta loppuun saakka. Kun lopulta molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä siirtyy kirja seuraavaksi taittoon, taiton tarkistuksiin, painoon ja lopulta ilmestyy huhtikuussa. Kustannustoimitusvaihe ottaa aikaa muutamia kuukausia. Viimeiset vaiheet ovat suhteellisen nopeita aiempiin nähden.

Kirja ilmestyy siis ensi huhtikuussa, mutta on jo nyt ennakkotilattavissa Talentumin verkkokaupasta. Kirjan suositushinta on 45 euroa. Neuvottelimme Talentumin kanssa blogiemme lukijoille alennuksen kaikille ennakkotilaajille. Käyttämällä kampanjatunnusta BKT1340A saat tilattua kirjan 38 euron hintaan (yli 15 % alennus)! Kampanjatunnus on voimassa 30.4.2014 asti. Tässä suora linkki, jonka kautta voit tilata Erilainen ote omaan talouteen - Vapaus, onni ja hyvä elämä kirjan ennakkoon 38 euron hintaan.

Neljän vuoden uurastus on viimein saamassa valon. Toivotan jo tässä vaiheessa antoisaa lukuelämystä kaikille kirjan tuleville lukijoille! Olemme tehneet parhaamme kirjan eteen. Uskomme kirjan muuttavan monen lukijan elämän.

Erilainen ote omaan talouteen - Vapaus, onni ja hyvä elämä:
Tuoko raha onnea? Paljonko rahaa on riittävästi? Tarkoittaako säästäminen aina niukkuutta?

Onnellisen elämän tavoittelu saa meidät helposti taloudelliseen umpikujaan. Onni on kuitenkin jotain ihan muuta kuin urheiluauto tai huvila meren rannalla. Tässä kirjassa raha laitetaan sen oikealle paikalle ja valjastetaan toimimaan elämänlaadun edistäjänä.

Kirja antaa ohjeet oman taloudenpidon eri osa-alueille ja syyt, miksi näitä ohjeita kannattaa noudattaa. Taloudellinen vapaus tuo onnea ja rohkeutta tehdä uusia valintoja.

Taloudellinen riippumattomuus revised

15.11.2013 | Kohti taloudellista riippumattomuutta



Olen kirjoittanut blogiin vuosien aikana useaan eri kertaan taloudellisesta riippumattomuudesta ja siihen liittyvistä käsitteistä. Suurimmasta osasta kirjoituksia on aikaa vierähtänyt jo useampi vuosi. Onkin tarpeen ottaa pieni revanssi asian suhteen ja katsoa miten mielipiteeni ovat ajan saatossa muuttuneet. Vai ovatko lainkaan?

Omassa elämässä on ainakin tapahtunut näiden kirjoitusten jälkeen suuria muutoksia. Olen saanut lapsen, ollut mukana useassa eri start-up yhtiössä käynnistämässä niiden liiketoimintaa, muuttanut paikkakunnan sisällä toiseen taloon, ollut työttömänä eri mittaisia ajanjaksoja ja muutoinkin koko tulotasoni on vaihdellut huomattavasti blogin alkuaikojen jälkeen.

Kolme ja puoli vuotta sitten puntaroin sitä millainen euromääräinen summa itselleni riittäisi taloudellisesti riippumattomaan elämään kirjoituksessa Taloudellinen riippumattomuus - paljonko tarvitaan? Tuolloin katsoin, että minulla riittää normaaliin elämään tuhannen euron nettotulot kuukaudessa. Nyt vuosia kirjoituksen jälkeen voin todeta, että tämä lähtökohta pätee yhä. Olen saanut pidettyä vuosien aikana kulutustasoni matalana. Minulla kuluu kuukausittain rahaa hieman yli tuhat euroa. Tämä summa pitää sisällään niin asuntolainan, sähkön, veden, vakuutukset, kiinteistöveron, lapsen päivähoitomaksut, ruoan, juomat, harrastukset ja niin edelleen. Kun aikanaan asuntolainan maksaminen loppuu voin todeta, että tuhat euroa nykyarvossa pitäisi riittää oikein hyvin myös tulevaisuudessa.

Samassa kirjoituksessa päädyn tulokseen, jossa katson 200.000 euron sijoitusomaisuuden olevan riittävä alaraja tavoitteelle. 9 % tuotto-odotuksella 200.000 euroa tuottaa 18.000 euroa vuodessa bruttona ja siitä jää 30 % pääomaveron jälkeen nettona käteen 12.600 euroa eli 1.050 euroa kuukaudessa. Pitkällä aikavälillä yhdeksän prosentin tuotto-odotus on haasteellinen, muttei toki mahdoton. Lisäksi tässä laskelmassa ei pääoma pienene laisinkaan, mutta toisaalta laskussa ei ole huomioitu inflaatiota. Näiden vuoksi olin asettanut oman tavoitteen 500.000 euroon, jolloin voisin elää halutessani vielä nykyistä leveämmin.

Taloudellisesti riippumaton 5,5 vuodessa? kirjoituksessa haarukoin sitä kuinka pitkään 200.000 euron alarajan ja 500.000 euron tavoiteltavan tason saavuttamisessa vielä menee erilaisilla tuotto-odotuksilla ja säästösummilla. Viime vuosina aikaan saamani sijoitustuotot ovat olleet niin kovia (viime vuonna 47 % ja tänä vuonna noin 30 % tähän mennessä), että laskelmat ovat osoittautuneet tässä vaiheessa aliarvioiduiksi. Toisin sanoen koska tuotot ovat olleet selvästi korkeammat näyttää tavoitteet tulevan saavutetuksi paljon nopeammin. Nykyiset sijoitustuotot riittävät vallan mainiosti taloudellisesti riippumattomaan elämään jo nyt, mutta on selvää etten voi laskea loppuelämää näin kovien tuottojen varaan. Siksi vaikka käytännössä olen ollut taloudellisesti riippumaton sijoitustuottojen ansiosta jo muutaman vuoden, en uskalla väittää itseäni vielä taloudellisesti riippumattomaksi koko loppuelämän ajaksi.

Taloudellisen riippumattomuuden henkistä puolta käsittelin otsikolla Mitä on taloudellinen riippumattomuus? Toin kirjoituksessa ilmi etten pidä taloudellista riippumattomuutta jouten olona. Kyse on kasvamisesta ihmisenä. Sellaisten asioiden tekemisestä joilla on itselle merkitystä. Itsensä kehittämistä ja ajan antamista läheisille ihmisille. Taloudellinen riippumattomuus tarkoittaa jokaiselle meistä eri asioita. Jollekin se on luksushuviloita ja matkoja maailman ympäri. Toiselle vetäytymistä omavaraistalouteen maaseudulle. Samoista syistä johtuen se millainen pääoma on riittävä taloudellisesti riippumattomaan elämään vaihtelee niin rajusti. Materialistinen elämäntapa vaatii suuremman pääoman kuin vähällä toimeentuleva taloudellisesti riippumattomaan elämään. Taloudellisesti riippumattomalla on täysi vapaus valita mitä tekee. Siinä missä joku käy töissä rahan vuoksi voi taloudellisesti riippumaton tehdä täysin samaa, mutta siksi että saa siitä sisältöä elämään. Sillä on iso ero käykö töissä sen vuoksi että on pakko vai siksi että valitsee tehdä niin. Kumman työntekijän sinä valitsisit? Kumman luulet olevan motivoituneempi?

Meillä kaikilla on vain rajattu määrä aikaa käytettävissä tällä pallolla. Siinä missä tavallinen tallaaja käyttää varansa erilaisiin kulutustuotteisiin, ostaa taloudellista riippumattomuutta tavoitteleva aikaa. Aikaa opiskella. Aikaa olla lasten kanssa. Aikaa lukea kirjoja. Aikaa ajatella. Aikaa kehittyä. Aikaa olla parempi ihminen. Aikaa on vain rajatusti, joten käytä sitä harkiten.

Kaikkien näiden kolmen kirjoitusten ajatukset pätevät yhä. Se mistä olen eri mieltä kuin aiemmin on kirjoitukseni Taloudellisesti riippumattoman myyntistrategia, jossa pohdin millä tavalla tavoitteen saavutettua pääomaa tulisi purkaa. Tämä johtuu muuttuneesta sijoitustavasta. Tuolloin sijoitukseni pohjautuivat täysin passiivisiin indeksisijoituksiin. Sittemmin olen siirtynyt kokonaan pois indeksisijoituksista. Käyttämäni strategia sai syntymänsä passiivisen salkun satelliittiportfoliona ja vuosi sen jälkeen siirsin koko sijoitusomaisuuteni tähän strategiaan. Vuosien varrella se on saanut osakseen pieniä hienosäätöjä, mutta kaiken kaikkiaan olen erittäin tyytyväinen tekemääni muutokseen. Strategia on tuottanut tähän päivään mennessä huomattavasti paremmin kuin passiiviset sijoitukset. Juuri strategiamuutosta on kiittäminen siitä, että kaikkien työttömyysjaksojen ja muuttuneiden ansiotasojen johdosta lopullinen maali häämöttää jo horisontissa!

Vaikka elämä on heittänyt vuosien varrella omia kapuloita rattaiden väliin parhaimpansa mukaan ja matka on siten ollut pomppuisampi kuin kenties aluksi arvelin, pitävät vanhat laskelmat ja ajatukset silti erittäin hyvin paikkansa. 200.000 euroa on mielestäni yhä ehdoton alaraja taloudellista riippumattomuutta tavoittelevalle henkilölle. Puolella miljoonalla eurolla tulee toimeen jo erittäin hyvin. Lisäksi nämä laskelmat eivät ota huomioon sitä, että pääomaa voi myös käyttää eikä elää pelkillä osingoilla ja arvonnousuilla. Erittäin suuri merkitys sillä millainen pääoma elämiseen riittää riippuu myös siitä missä asumme. Suomessa pääomien verotus on erittäin ankaraa, sekä asuminen ja eläminen kallista. Monessa aurinkoisemmassa maassa tulee toimeen huomattavasti pienemmillä pääomilla ja lisäksi verotuskin on kevyempää. Tällöin taloudellisesti riippumattomaan elämään riittää näitäkin alemmat summat.

Monet pitävät taloudellisen riippumattomuuden tavoittelua haihatteluna ja unelmana, jota ei voi saavuttaa. Totuus on, että taloudellinen riippumattomuus on yllättävän helppo saavuttaa. Pelkällä unelmoinnilla se ei tosin onnistu. Tulee tietää mitä tavoitteen saavuttaminen vaatii ja millä työkaluilla se on mahdollista. Sen jälkeen on vain käärittävä hihat ja ryhdyttävä töihin!

Niin toisten mahdottomana pitämästä unelmasta tulee totta.

Unelma todeksi: oma rahasto

23.10.2013 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


Ilotulitusta! Kuva: Rémi. P. / flickr
Tiedätkö sen tunteen, kun olet tehnyt jonkin asian eteen töitä roppakaupalla ja viimein saat aikaiseksi läpimurron? Sitten tiedät miltä minusta tuntuu!

Olen jo pitkään tutkinut eri vaihtoehtoja ja tapoja miten voisin tarjota käyttämäni sijoitusstrategian myös muille. Tie ei totisesti ole ollut helppo. Matkan aikana on tullut käännettyä monta eri kiveä. Olen miettinyt muun muassa voisiko sijoitusyhtiö olla yksi ratkaisumalli. Keskustelin asiasta muutama vuosi sitten yhden sijoitusyhtiön kanssa. He tarjosivat mahdollisuutta rakentaa strategiasta tuote sijoitusyhtiöön. Pohdittuani asiaa kieltäydyin tarjouksesta.

Ajan myötä yksi tavoite strategian toteutuksen suhteen kohosi itselleni aina vain selvemmäksi. Mielestäni ainut järkevä tapa toteuttaa strategia on tehdä siitä rahasto. Syy tähän on selvä. Strategiassa on osakekierto varsin korkea, minkä vuoksi yksityissijoittajalle kertyy vuosittain veroja maksettavaksi. Nykyisen pääomaveroasteen ollessa 30/32% ja osinkoveronkin kohtuu korkea, leikkaa tämä ikävästi sitä summaa, mikä sijoittajalle jää kasvamaan korkoa korolle vuosien aikana. Nykyisessä poliittisessa tilanteessa näyttää lisäksi siltä, ettei sijoittajan veroaste ole ainakaan lähivuosina kevenemässä. Koska rahaston ei tarvitse maksaa veroa jää tällaisessa strategiassa rahastomuotoisena enemmän rahaa kasvamaan korkoa korolle. Tämä siitä huolimatta, että rahastosta on luonnollisesti omat kulunsa sijoittajalle. Rahastomuotoisena strategia johtaa win-win tilanteeseen molemmille osapuolille. Sijoittaja hyötyy rahaston verotehokkuudesta ja rahastoyhtiö puolestaan voi tarjota rahastoa hyvällä omallatunnolla sen ollessa silti järkevää liiketoimintaa. Molemmat hyötyvät.

Sijoittaja maksaa verot vasta nostaessaan varoja rahastosta pois. Se mikä veroaste tulevaisuudessa sitten on, on tietysti epävarmaa. Lisäksi jokainen voi vaikuttaa siihen millaista pääomaveroa nostoajankohtana maksaa valitsemalla asuinpaikkansa. Suomeen verovelvollisen verotaakka on erilainen kuin monen ulkomailla asuvan. Muutamien tekemieni Excel-harjoitusten myötä näyttää Suomeen verovelvollisen osalta strategia tulevan rahastoituna pitkällä aikavälillä kulujenkin jälkeen edullisemmaksi, kuin jos sijoittaja kykenisi toteuttamaan samaa strategiaa itse.

Oikean rahastoyhteistyökumppanin löytäminen onkin sitten oma tarinansa. Aloitin Helsinki Capital Partnersin toimitusjohtajan Tommi Kemppaisen kanssa asiasta ensimmäisen kerran keskustelut tammikuussa 2012. Tätä on seurannut lukuinen määrä sähköpostikirjeenvaihtoa, puheluita ja tapaamisia niin Helsingin, kuin Oulun päässä. Nyt lähes kaksi vuotta myöhemmin yhteistyö on johtanut siihen pisteeseen, että siirryn ensi kuun alussa Helsinki Capital Partnersin palvelukseen. Käyttämästäni sijoitusstrategiasta tehdään HCP:lle Suomeen uusi osakerahasto, jonka toiminnasta vastaan. Tällä hetkellä rahaston arvioitu käynnistyminen on ensi kesän tienoilla. Muun muassa Finanssivalvonnan kanssa asiat ottavat oman aikansa, eikä niitä voi kiirehtiä. Strategiaani on käyty HCP:n toimesta läpi hyvin tarkasti. Muun muassa track recordini on varmistettu ja sen tulee vielä erikseen tarkastamaan erikseen nimetty ulkopuolinen taho. Samoin on varmistettu, että strategia on skaalattavissa ylöspäin suurempiin pääomiin, sekä tutkittu sen riskiominaisuudet.

Tulen luonnollisesti siirtämään nykyisen sijoitusomaisuuteni hoitamaani rahastoon. Koen, että ainut oikea tapa toimia on se, että salkunhoitaja istuu samassa veneessä muiden rahastoon sijoittaneiden kanssa. Se myös takaa sen, että intressiristiriitoja ei pääse syntymään. Rahaston menestys koskettaa minua yhtä lailla kuin muita rahaston omistajia. Toki myös kärsin samassa suhteessa silloin, kun strategia ei toimi. Jos minä en salkunhoitajana luota hoitamaani rahastoon, niin miksi kenenkään muun tulisi luottaa? Uskon strategiaani ja toimin sen mukaisesti.



Helsinki Capital Partners on pieni toimija. Henkilöstöä sillä on tällä hetkellä kahdeksan ja toimistot Helsingissä, sekä Jyväskylässä. Koen tämän hyvänä asiana. Tulevan rahastoni kannalta ainut oikea paikka sille on pieni toimija. Käyttämäni strategia eroaa niin tuntuvasti muusta Suomessa markkinoilla olevasta tarjonnasta, että ainut oikea koti sille on yhtiö, jolla on rohkeutta toimia erilaisesti. Myös HCP:n nykyiset kaksi rahastoa (Black ja Focus) eroavat selvästi muista. Koska kyseessä on aktiivisesti hoidetut rahastot ainut oikea tapa on myös erota selvästi indeksisijoittamisesta. Sama on myös oman strategiani kohdalla. Indeksistä poikkeavia tuottoja voi saada vain eroamalla indeksistä reilulla kädellä. Muussa tapauksessa kannattaa sijoittaa suoraan indeksiin.

Koen HCP:n arvomaailman ja toimintatavan tervehdyttävän erilaisiksi. HCP:n lupaus ja toiminnan tarkoitus on olla varainhoitoyhtiö, josta uskallat olla ylpeä. Lupausta se lunastaa arvoilla avoimuus, kumppanuus ja tehokkuus, jotka vaikuttavat jokaiseen yhtiössä tehtyyn päätökseen. Avoimuutta asiakkaiden suuntaan on mm. se, että HCP ensimmäisenä varainhoitoyhtiönä Suomessa palauttaa asiakkailleen takaisin kaikki palkkionpalautukset (ns. kick-backit). Nämähän tyypillisesti ohjaavat alalla sitä mitä asiakkaalle tarjotaan. HCP:n ydinajatuksena on nostaa asiakkaan etu tärkeimmäksi ratkaisuja haettaessa. Ylipäätään jokaisella HCP:n työntekijällä tuntuu olevan ilahduttavan rehellinen ja aito suhtautuminen alaan. Asioita ei piilotella, niistä puhutaan suoraan, rehellisesti ja salailematta. Teen mielelläni työtä sellaisten ihmisten kanssa, joilla on sama arvomaailma.

Tulevan rahaston salkunhoitamisen lisäksi vastuulleni tulee yksityisasiakkaiden partneriryhmä. Voit siis olla minuun tulevaisuudessa myös yhteydessä, kun haet itsellesi esimerkiksi parhaiten sopivaa sijoitustapaa tai strategiaa. Lisäksi tulen myös vastaamaan erilaisista konseptoinneista, joiden avulla voisimme palvella yksityisasiakkaita paremmin.

Tässä yhteydessä on hyvä tehdä yksi asia selväksi. Tämä blogi ei ole katoamassa mihinkään. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kirjoitan tätä yksityishenkilönä. Jatkossa tosin tulen tekemään kirjoituksia myös HCP:n omaan blogiin.

Pidä kiinni unelmistasi! Ne voivat kantaa yllättävänkin pitkälle! Toivon, että tulen näkemään myös teistä mahdollisimman monet uuden rahastoni kumppaneina.

Tulos Q3/2013 +3,71%

1.10.2013 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


Salkun tuotto vuoden alusta
Salkun TWR tuotto (sininen väri) vuoden alusta verrattuna indekseihin. Klikkaa suuremmaksi.
Mitä pidemmälle on vuosi edennyt, sitä niukemmaksi on noudattamani sijoitusstrategian ylituotto vertailuindekseihin kaventunut. Vuoden ensimmäisen kvartaalin 27 prosentin tuotto on tässä vaiheessa enää haalea muisto. Viimeisen puolen vuoden aikana salkkuni on tuottanut markkinoita heikommin. Alkuvuoden huikea ylituotto on toistaiseksi suojannut salkun kokonaistilannetta markkinoihin nähden. Tiukaksi menee. Vuoden viimeinen kvartaali ratkaisee koko vuoden kohtalon. Onko lopputuloksena kulujen jälkeen jälleen yksi markkinoita paremmin tuottanut vuosi vai ei? Viime vuonna tuottoa tuli yli 47 prosenttia, joten vaikka tästä tulee varmasti sitä heikompi olen yhä tyytyväinen tulokseen.

Kolmannen kvartaalin aikana oma salkkuni tuotti kaikki kulut vähennettynä +3,71%. Varsinaisena vertailuindeksinä pitämäni STOXX Europe 600 Gross Index (sisältää osingot bruttomääräisenä) puolestaan +9,44%. Kaikkein muhkeimman yllätyksen tarjoili kotimaan OMXH25 -indeksi, joka Microsoftin Nokiasta tekemän ostotarjouksen seurauksena tarjoili indeksin antaman vuoden kokonaistuoton vain muutaman kaupankäyntipäivän aikana. OMXH25 -indeksi tuotti kvartaalin aikana huimat +18,46% ja sen tuotto vuoden alusta on nyt +19,03%. STOXX Europe 600 GI on puolestaan tuottanut vuoden alusta +14,48% ja oma salkkuni +18,21%. Tähän mennessä pörssivuosi on tuottojen osalta markkinoilla ollut varsin hyvä.

Viime vuoden ja ensimmäisen kvartaalin aikana saamani riskikorjattu tuotto oli huomattavasti markkinoita parempi. Onkin mielenkiintoista katsoa miten edellinen puoli vuotta on vaikuttanut näihin lukuihin.

IB:n laskemaa riskimetriikkaa salkusta. IEV = iShares S&P 350 Europe, SPY = S&P 500. Klikkaa suuremmaksi.
Mennyt puoli vuotta on totisesti rumentanut salkun toteutunutta riskikorjattua tuottoa. Muutos ei kuitenkaan ole niin suuri kuin ensiajattelemalta luulin. Salkun riskikorjattu tuotto on yhä Euroopan markkinoita parempi. IShares S&P 350 Europe -indeksiin verrattuna salkkuni Sharpe ja Sortino luvut ovat paremmat. Keskihajonnatkin ovat varsin lähellä indeksiä. Tuottoni on silti yli viisi prosenttiyksikköä parempi.

Yhdysvaltojen S&P 500 -indeksi on käytännössä tuottanut saman kuin oma salkkuni. S&P 500:n alkuvuoden tuotto on dollareissa +17,91%. Euro on tosin vahvistunut hieman dollariin nähden, joten valuuttakurssimuunnettu tuotto on hieman alhaisempi. IB:n laskema TWR tuotto salkulleni on +17,88%. Pieni ero IB:n ja itse laskemani tuoton välillä johtunee eroista kellonajoista, joilla laskennat on tehty. Välissä tapahtuneet valuuttakurssien muutokset vaikuttavat hieman tuloksiin.

S&P 500 -indeksiin verrattuna salkun toteutunut riskikorjattu tuotto on huonompi. Tällä ajanjaksolla passiivinen sijoitusstrategia S&P 500 -indeksiin olisi ollut sijoittajalle parempi vaihtoehto riskin kannalta. Tuoton osalta lopputulos on kuitenkin ollut sama.


Jälkikasvu nauttii liukumäestä Kyproksella.
Tein kvartaalin aikana muutaman ulkomaille kohdistuneen lomamatkan. Ensimmäinen näistä tapahtui koko perheen voimin Kyprokselle. Jostain kumman syystä olen viime vuosina ottanut tavaksi kiertää paikan päällä pahiten Eurokriisistä kärsineissä maissa: Kreikka, Espanja, Italia, Kypros.

Päälimmäisenä Kyprokselta jäi mieleen tunne siitä kuinka erilainen kriisi siellä on. Kyproksen kohdalla kyseessä on puhdas pankkikriisi, kun verrattuna Kreikkaan kriisin juuret ovat kansakunnan toimintatavoissa asti. Hyvänä esimerkkinä tästä on se, että Kyproksella tuli joka paikassa kuitti pyytämättä, kun Kreikassa monesti myynti tapahtui häpeilemättä kassakoneen ohi. Olen selvästi luottavaisempi Kyproksen selviämisestä kriisistä voittajana Kreikkaan verrattuna.


Allekirjoittanut Monte Carlon kadulla punaisen Fiat-konsernin kulkuvälineen vieressä.
Toisen matkan tein kahdestaan vaimon kanssa ja jätimme jälkikasvun isovanhempien huostaan. Tukikohtaa pidimme Ranskan Rivieralla, Nizzassa. Nizzan lisäksi kävimme Ranskan puolella Antibesissa, Monacossa Monte Carlossa ja Italiassa Ventimigliassa, sekä San Remossa.

Kaakao Jean Luc Pelé suklaapuodissa Antibesissa.
Jean Luc Pelé:n suklaaluomuksia.
Antibesista mieleen jäivät Jean Luc Pelén suklaapuoti, jossa on sisällä juoksevasta suklaasta tehty "vesiputous", sekä luola, joka on vuorattu seiniä ja kattoa myöten suklaalla. Antibesin kahvilakulttuuri kukoistaa ja sen vanha kaupunki on kaunis. Vierailimme myös Picasso museossa. Picasso loi ison osan töistään asuessaan Antibesissa.  Pidimme Antibesista kovasti.

Parhaimmat jäätelöt löytyivät Italiasta. Pidimme Ventimigliasta San Remoa enemmän. San Remo oli jotenkin meidän makuumme turhan meluisa ja täyteen ängetty kaupunki. Ventimigliassa viehätti paikan autenttisuus ja rauha. Nizza oli myös paikkana oikein mukava runsaan ravintola ja kulttuuritarjonnan ansiosta. Testasimme myös legendaarisen Negresco hotellissa olevan kahden Michelin tähden Le Chantecler ravintolan (Nizzasta ei löydy kolmen Michelin tähden ravintolaa). Hotelli ja sen ravintola ovat pelkästään sisustuksensa ansiosta käymisen arvoisia. Väittäisin silti, että käyntihetkellä Tripadvisorissa Nizzan ravintoloiden ykkössijaa pitäneen Le Séjour Cafén ruoka oli maittavampaa.

Mitä olisi käynti Nizzassa ilman piipahdusta kapitalistien taivaassa Monacossa. Monaco oli kaikkea sitä mitä etukäteen voisi ajatellakin. Kalliita ja hienoja autoja, laivoja, kauppoja ja asuntoja, sekä alhaista verotusta.

Näihin tunnelmiin tällä kertaa, tuottoisaa loppuvuotta!

Yhteenveto (tuotot indeksoituna)
Kvartaalin tuotto: +3,71%
Tuotto vuoden alusta: +18,21%

Kirjaprojekti etenee: kustannussopimus allekirjoitettu

10.9.2013 | Kohti taloudellista riippumattomuutta



Välillä hiljaiseloa elänyt kirjaprojektimme etenee nyt mukavasti. Tänään tuli saavutettua jälleen yksi etappi kun saimme allekirjoitettua kustannussopimuksen. Kirjamme tulee kustantamaan laadukkaista talouskirjoista tunnettu Talentum. Olemme tyytyväisiä, että saimme hankkeeseen mukaan juuri sen kustantajan minkä katsoimme olevan meille paras. Tavoittelemme laajaa lukijakuntaa ja siksi jätimme omakustannevaihtoehdon pois jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Meille on tärkeää, että kirjan sanoma tavoittaa mahdollisimman monet.

Samalla myös aluksi kaavailemamme julkaisuaikataulu muuttuu. Kustannustoimitus, taitto, paino ja markkinointi ottavat kaikki aikaa. Laadukkaan lopputuloksen aikaansaamiseksi tämä tarkoittaa sitä, että kirja tulee löytymään kauppojen hyllyiltä ensi keväänä. Myös teoksen nimi elää vielä. Kaiken kaikkiaan meillä on nyt kasassa jo yli 200 sivua mukaansa tempaavaa tekstiä ja lisää syntyy koko ajan. Uskon, että tästä tulee vielä kova juttu!

Mikä sinusta olisi hyvä nimi kirjallemme? Arvomme yhden kappaleen kirjaamme nimeä ehdottaneiden kesken! Jätä ehdotuksesi alle kommentteihin tai Saiturin blogiin.

Päivitys 20.9.2013: Nimikilpailu on päättynyt. Ehdotuksia tuli paljon molemmille sivustoille ja kustantajan kanssa on keskustelua käyty. Osallistujien kesken tapahtuvasta kirja-arvonnasta laitamme erikseen ilmoituksen.

Dream International Limited

12.8.2013 | Kohti taloudellista riippumattomuutta



Kuten minua twitterissä seuraavat tietävät on salkkuni uusin ostos Hong Kongin pörssissä listattu Dream International Limited (HKG:1126) niminen yhtiö. Dream International täyttää monet niistä tiukoista ehdoista joita asetan ostokohteilleni. Tässä tapauksessa rima ylittyy vieläpä oikein reilusti. Ohessa analyysiä yhtiöstä.

Yhtiön valmistama kolmipyörä
Näin arvosijoittajan silmin Dream International toimii sopivan epäseksikkäällä alalla. Sen ydinbisnes on nimittäin täytettyjen pehmolelujen suunnittelu, valmistus ja myynti. Yhtiöllä on myös kaksi muuta segmenttiä, jotka ovat "ajettavat lelut" (ride-on toys), sekä muovifiguurit. Viime vuonna pehmolelujen osuus yhtiön myynnistä oli 94,5%, joten muut segmentit eivät näyttele vielä kovinkaan suurta roolia tuloksen suhteen.

Kyseessä on small-cap yhtiö. Dream Internationalin markkina-arvo on 108 miljoonan euron luokkaa ja keskimääräinen päivävaihto 118.000 euroa. Se on sopivan pieni lentääkseen ns. "below the radar", joka on tarpeen jotta riittävä aliarvostus voi ylipäätään syntyä.

Dream Internationalin pehmoleluja
Omistus on tiukasti yhtiön toimitusjohtajan Kyoo Yoon Choi:n käsissä. 63 vuotias Kyoo omistaa Dream Internationalin osakekannasta kokonaiset 67,69%. Kyoo toimii myös yhtiön hallituksen puheenjohtajana. Muut sisäpiiriläiset omistavat vain murusia - prosentin kymmenysosia.

Kyoon suuren omistuksen vuoksi Dream Internationalin free float on 32%:n luokkaa osakekannasta. Pienen markkina-arvon lisäksi alhainen float on myös yksi syy siihen miksei yhtiö voi koskaan päästä suurten sijoittajien suosioon.

Tehtaita yhtiöllä on kaikkiaan yhdeksän kappaletta. Näistä neljä on Kiinassa ja viisi Vietnamissa. Tehtaiden keskimääräinen käyttöaste on 78%. Viime vuoden lopussa työntekijöitä oli yhteensä 8578.

Dream Internationalin markkina-alueet
Japani on Dream Internationalin ylivoimaisesti tärkein markkina-alue. Se muodostaa lähes puolet liikevaihdosta. Toinen tärkeä on Pohjois-Amerikka. Kasvun kehitystä ajatellen tulevaisuudessa kehittyvät markkinat nousevat suureen rooliin. Kehittyvien markkinoiden kasvava keskiluokka käyttää leluihin rahaa yhä enemmän. Dream Internationalilla on jo toimintaa Kiinassa ja Brasiliassa. Viime vuoden aikana yhtiö solmi yhteistyösopimuksen Venäjälle ja se aikookin hyödyntää Kiinasta saatuja oppeja laajentaakseen toimintaa muualle kehittyville markkinoille. Erityisesti Venäjä on uuden sopimuksen myötä tulevaisuudessa tärkeässä roolissa vaikka tällä hetkellä sen merkitys on vielä pieni.

Kehittyvien markkinoiden lisäksi kasvustrategiaan kuuluvat suositut japanilaiset ja korealaiset sarjakuvahahmot, joiden pohjalta yhtiö valmistaa uusia tuotteita. Dream International lanseeraa uusia tuotteita tämän vuoden jälkimmäisellä puoliskolla ja ajaa samaan aikaan viime vuonna rakentamansa uuden Vietnamin tehtaansa täyteen toimintaan.

Puhtaasti numeroiden valossa Dream International Limited on erittäin mielenkiintoinen:
Dream Internationalin liikevaihdon kehitys (HK$)
Dream Internationalin EPS kehitys (HK$)

Alhaisen arvostuksen vuoksi yhtiön voisi kuvitella toimivan laskevan auringon alalla. Liikevaihto ja tuloksentekokyky kertovat kuitenkin kaikkea muuta. Japanin suuri merkitys kostautui ikävästi vuonna 2011 Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden myötä. Luonnonkatastrofi vaikutti yhtiön asiakkaisiin ja liikevaihto pieneni edellisestä vuodesta selvästi. Viimeisimmän vuosikertomuksen mukaan tilanne on nyt normalisoitunut onnettomuutta edeltäneelle tasolle. Liikevaihto kasvoi 25% edellisestä vuodesta ja nettotuotto 73%. Yhtiön arvostus ei huomioi nykyistä kasvustrategiaa millään tavalla.

Looking ahead, the Group will continue to emphasise profitability and efficiency as its prime objectives. With the continuous success achieved through the expansion of its product lines and product mix, the Group is confident that it can continue to thrive by achieving sustainable growth and maximising returns for its shareholders
[Annual Report 2012] 

Dream International on lähes velaton. Sillä on 2,2 miljoonan euron edestä pankkilainaa. Kassassa on käteistä noin 27 miljoonan euron edestä, joten se voi halutessaan maksaa lainan pois milloin vain. Velkaantumisaste (gearing) on laskenut 2,7%:iin edellisen vuoden 3,2%:sta. Lyhytaikaisia saatavia yhtiöllä on noin 58,4 miljoonan euron edestä. Ei hassumpia lukuja kun muistaa, että markkinat arvottavat yhtiön tällä hetkellä vain reilun sadan miljoonan euron arvoiseksi.

Summa summarum. Dream International Limited on pienikokoinen Hong Kongissa listattu yhtiö, joka valmistaa pehmoleluja. Se on arvostustasoltaan alhainen, mutta tuloksentekokyky on korkea. Markkinat eivät anna yhtiön kasvusuunnitelmille mitään arvoa. Pitkällä aikavälillä onnistunut laajentuminen kehittyville markkinoille toimii hinnan moninkertaistavana katalyyttinä. Nykyinen tuloksentekokyky puolestaan takaa sen, että vaikka kasvu jäisi toteutumatta on yhtiö siitä huolimatta huokea (margin of safety). Otin position.

Vastuuvapauslauseke: Omistan Dream International Limited (HKG:1126) osakkeita. Tämä kirjoitus ei ole ostosuositus.

Teaser

24.7.2013 | Kohti taloudellista riippumattomuutta



"Nakuti, nakuti, nak, nak." Pysykää taajuudella!

Tulos Q2/2013 -10,27%

1.7.2013 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


(Salkun TWR tuotto (sininen väri) vuoden alusta verrattuna indekseihin)

Crash! Boom! Bang! Näin voisi hyvin kuvata sijoitusteni kehitystä toisella kvartaalilla. Jos ensimmäinen kvartaali meni enemmän kuin putkeen 27%:n tuotolla, niin toisesta kvartaalista tuli sen peilikuva. Salkkuni otti kulujen jälkeen nimittäin turpaan -10,27%, jonka seurauksena TWR tuotto vuoden alusta painui +13,98%:iin kulut huomioituna.

En ole tähän tulokseen missään nimessä tyytyväinen. Kaikkea muuta! Heikkoon tuottoon löytyy yksi selitys yli muiden vaikka muitakin toki on. Astuin ensimmäistä kertaa sijoitusurallani Japanin markkinoille. Kaksi viikkoa positioiden ottamisen jälkeen rouva Watanabe (Japanissa perinteisesti naiset hoitavat perheen raha-asiat ja naiset ovatkin yliedustettuina moniin muihin pörsseihin nähden - näitä markkinoilla toimivia henkilöitä nimitetään rouva Watanabeiksi) kyni minut totaalisesti. Moni Japanin sijoitukseni lensi salkusta ulos -20%:n stop-lossin myötä vain muutama viikko niiden ostosta.

Surkeasta kvartaalista huolimatta olen yhä käyttämiäni vertailuindeksejä edellä. STOXX Europe 600 Gross Index heikkeni Q2 aikana -1,16% ja on tuottanut nyt vuoden alusta +4,6%. Kotimaan OMXH25 indeksi (ilman osinkoja) puolestaan kvartaalilla -4,46% ja vuoden alusta naurettavat +0,48% eli käytännössä ei mitään. Eroa on siis yhä reilun laisesti: STOXX Europe 600 GI:n 9,38 ja OMXH25:een 13,50 prosenttiyksikköä.

(Salkun riskimetriikkaa. IEV = S&P Europe 350, SPY = S&P 500. IB:n laskema TWR tuotto salkulleni on +14,02%)

Huonon kvartaalin myötä myös riskikorjatut tuottolukemat ovat painuneet reilusti alaspäin. Riskikorjattu tuotto on laskenut samalle tasolle S&P 500:n kanssa ja jopa sen alle. S&P Europe 350:n sijoitukseni yhä lyövät mennen tullen, mutta on oltava rehellinen. Tämä ei yksinkertaisesti ollut minun eikä käyttämäni strategian kvartaali.

Mutta tällaista sijoittaminen on. Käyttämäni strategia toimii markkinoita paremmin pitkällä aikavälillä. Väliin voi sattua lyhyempiä ja pidempiä aikajaksoja jolloin markkina suosii jotakin toista sijoitustapaa. Itse asiassa viimeiset viisi vuotta on ollut arvosijoittajalle varsin tuskainen. Tobias Carlile tutki blogissaan miten alhaisen P/B luvun ja EBIT/EV luvun osakkeet ovat pärjänneet viime vuosina.

(Juokseva viiden vuoden tuotto arvo-osakkeet vs. kasvuosakkeet (glamour) P/B luvulla mitattuna. Lähde: greenbackd.com)

(Arvo-osakkeet vs. kasvuosakkeet (glamour) tuotto EBIT/EV luvulla verrattuna eri vuosina, lähde: greenbackd.com)

Kuten ylläolevista graafeista on nähtävissä ovat viime vuodet olleet glamour osakkeiden ilotulitusta. On hyvin poikkeuksellista, että arvo-osakkeet pärjäävät kasvuosakkeita heikommin näin pitkään. Siksi onkin hyvin todennäköistä, että perinteiset arvo-osakkeet ottavat tulevina vuosina niskalenkin vastustajasta ja tilanne normalisoituu.

Pienen itseruoskinnan jälkeen on todettava, että noin 14%:n tuotto on kaikesta huolimatta ihan hyvä. Moni sijoittaja olisi hyvin tyytyväinen vuosituottona samaan lukemaan. Morningstarin listaamista 13160 rahastosta sijoittuisin alkuvuoden tuotolla 1177. sijalle. Taakse on jäänyt yli 91% kaikista rahastoista. Viime vuonna taakse jäi kokonaisuutena 99,7%, joten suunta on yhä oikea.

Aurinkoista heinäkuuta ja tuottoisampaa loppuvuotta!

Yhteenveto (tuotot indeksoituna)
Kvartaalin tuotto: -10,27%
Tuotto vuoden alusta: +13,98%

Suomalaisten osakerahastojen tuotot

17.6.2013 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


PYN Rahastoyhtiö julkaisi tänään teettämänsä mielenkiintoisen tutkimuksen Suomeen rekisteröidyistä osakerahastoista. Tutkimuksen teki Jere Hirvinen ja se käsitti 269 Suomeen rekisteröityä osakerahastoa. Tutkimus kattaa näiden osakerahastojen tuotot aina vuodesta 1987 - jolloin ensimmäinen osakerahasto aloitti toimintansa - maaliskuun 2013 loppuun. Osakerahastojen määrä on lisääntynyt huomattavasti vuosituhannen vaihteen jälkeen. Esimerkiksi vuonna 1995 osakerahastoja oli vasta 15, mutta vuonna 2003 jo 176 kappaletta.

Yli viisi vuotta toimineista rahastoista vain hyvin harva on päässyt yli 10% vuosittaiseen tuottoon. Huomattavin asia listasta mielestäni on se, että se koostuu enimmäkseen pienten rahastoyhtiöiden rahastoista. Tämä olisi tavallisen rahastosäästäjän hyvä tiedostaa. Isojen pankkien massiivisten rahastojen on lähes mahdotonta päästä hyviin tuottoihin, sillä koostaan johtuen niiden on vaikea erottautua indekseistä. Mikäli rahastosäästäjä haluaa saada hyvää tuottoa rahoilleen on hänen parempi etsiä sopiva rahasto pienten toimijoiden tarjonnasta.

(Yli viisi vuotta toimineet parhaiten tuottaneen osakerahastot, lähde: PYN)


Pyysin PYN:ltä tutkimuksen raakadatan, josta selvisi myös rahastojen tuotot lyhyemmältä ajalta. Ohessa on lista kaikista näistä osakerahastoista, jotka ovat tuottaneet yli 12% p.a. aloituksestaan lähtien. Huomionarvoista on, että lista koostuu lähin yksinomaan hyvin tuoreista rahastoista, joille ei ole ehtinyt kertyä track recordia kovinkaan pitkään.

(Yli 12% p.a. tuottaneet suomalaiset osakerahastot niiden aloituksesta, lähde: PYN)

Tämä lista vilisee selvästi enemmän perinteisiä isoja toimijoita. Tyypillistä alallehan on polkaista pystyyn erilaisia rahastoja vähän väliä ja jättää niistä henkiin vain sellaiset joille syntyy ajan mittaan hyvä track record. Huonosti menestyneet rahastot joko lakkautetaan tai sulautetaan muihin rahastoihin vähin äänin. Tästä myös syntyy eloonjäämisharha niminen anomalia, joka saa monen toimijan tarjonnan näyttämään paremmalta kuin todellisuus on.

Huonoiten tuottaneiden osakerahastojen lista vilisee muihin sulautettuja rahastoja. Silmiinpistävää minusta tässä listassa on se, että puolet rahastoista on Evlin. Evli Emerging Technologies rahasto onnistui tuhoamaan yli 93%:ia sijoittajien varoista alle kolmessa vuodessa. Aikamoinen saavutus!

(Huonoimmat osakerahastot tuoton mukaan, lähde: PYN)


Yli viisi vuotta toimineiden huonoiten tuottaneiden osakerahastojen listalta erottuu puolestaan Danske, jonka kolme rahastoa sijoittuu kymmenen kehnoimman joukkoon. Kaiken kaikkiaan Danskella on tutkimuksen mukaan 15 osakerahastoa, jotka on miinuksella (sisältää myös sulautetut ja lakkautetut rahastot). Se on suurin määrä koko tutkimuksen otoksesta.

(Yli viisi vuotta toimineet yhä hengissä olevat huonoimmat osakerahastot, lähde: PYN)


Itselläni on nyt kertynyt track recordia viiden vuoden ja yhden kvartaalin verran. Olkoonkin, että nykyisen sijoitusurani ensimmäiset vuodet menin passiivisilla indeksituotteilla. Tuon viiden vuoden ja kvartaalin aikana kumulatiivista tuottoa on kertynyt +68,45% eli vuosituottona +10,44% verran. PYN:n koostamalla yli viiden vuoden historian omaavien osakerahastojen listalla olisin tällä tuotolla asettunut sijalle 21. Siinä on jäänyt suurin osa alan "ammattilaisista" taakse.

Näemmä sitä sokea apinakin osaa heittää tikkaa - kaikesta huolimatta!

Automate Your Investment Life

13.6.2013 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


My friend Tim du Toit just released a new eBook Automate Your Investment Life. I've been exchanging ideas with Tim for a several years now and I still keep learning from him. Tim is pure value investor and publishes a monthly EuroshareLab newsletter. He is ex-banker and located in Hamburg, Germany.

In this interview Tim tells us more about his new eBook and what's been happening since I first introduced him to my blog readers.


I first introduced you to my blog readers in November 2011. You had left your banking career and went working full time for your investing newsletter. The investors that decided to grab the offer - how have they done? 

I mean how have your newsletter recommendations, that you also invest your own money into, done since then?

In 2012 the portfolio returned 12.7% and 7.2% in 2013 (up to 12 June 2013). 

That compares quite nicely to the 14% in 2012 and 4.3% increase of the European STOXX 600 index over the same period.

To make sure that you compare apples with apples the portfolio returns do not include dividends (the European STOXX 600 index also doesn’t) which over both years amounted to an average of about 3,2% per year.

So overall as you can see the returns have been highly satisfactory, outperforming the index.


Now you have written a 53 page eBook called Automate Your Investment Life. Can you tell us what lead you to write this book?

Inherently I am a very lazy person; I hate wasting time doing things that can be done more efficiently through proper planning or building a reliable system. That is what the book is all about, tools I have come up with that will enable you to build a system to make your investment life as easy as possible. 

(As a side note there is a very good book on how to do this Work the System).

The idea of putting all the tools together in the book came a lot later. 

It started out with a view e-mails I sent to friends and other investors of the tools I discovered to make managing my investments easier.

Over time it dawned on me that a lot more people may be interested in on using these tools to make their lives easier as well.

As with a lot of things, the book took a lot longer to finish than what I thought. Especially the layout (because there are so many screenshots) took a long time because I didn't want the pages to look too busy.

I think your readers will agree that in the end the person that did the layout of the book did a really outstanding job of making it easy to read as well as follow the detailed instructions.


The book isn't actually for investment newbies. What kind of investors will benefit most from reading the book?

You're right it's not for somebody that just starting to invest but even if you only have a few investments I'm sure you'll find the book really helpful.

It will help you to set up systems to manage your investments in the most effective way. 

The tools will make sure you have all the information you need to make decisions through an automated process. For example by having up-to-date company information sent to you so that you do not have to look for it.

So even if you only have a few investments you will most definitely find the book helpful.


I love that all the tools you promote in your book are free. My favourite one is the Excel add-in that enables you to import 5 years of fundamental data from Reuters right into a spread sheet! How did you come up with all these tools?

In my previous position I had access to a Bloomberg which I couldn’t afford (about 1500€ per month) when I went on my own. After spending a lot of time on Internet searching for solutions I eventually stumbled onto the Excel add-in.

It took a long time to get everything to work as I describe in the book. Now because it works really well (and fast) it is the first things I do to see if a company is worth researching. 

As you have seen the tool allows you to import five years of data (income statement, balance sheet and cash flow statement) so you can quickly see (through all the valuation ratios it calculates) if the company is worth researching further.

Just as a note to your readers the Excel add-in only works on a Microsoft Windows based computer.

The other tools were developed through a process of evolution as I became frustrated with what I have been using or if takes up too much of my time.

As you know technology develops all the time, always making new tools available that work a lot better than the ones you have been using. I read a lot which leads me to stumble onto really useful tools all the time.


Can you tell us more what's included in the book?

My main aim with the book is to save you time so in the book you will find detailed instructions on how you can with the least effort:
  • Find investment ideas
  • Analyse them (Microsoft Windows computers only)
  • Sort and organise your research so you can easily and quickly find everything
  • Get email updates on all the companies you choose to follow
  • Automate the updating of your portfolio (Microsoft Windows computers only)
Here is the index of the book (click to enlarge screenshots):


Besides the book what else have kept you busy since our last interview?

The newsletter keeps me quite busy but last year a friend and I finished quite an ambitious project. 

We wanted to find the investment strategy that would have given you the best returns over the past 12 years in the European markets, from June 1999 to June 2011.

As you know 2000 to 2012 was probably the most difficult time for any investor not just in Europe as this period included both the bursting of the Internet bubble the financial crisis (2007 and 2009) as well as the European sovereign debt crisis (2010 and continuing).




It can be found by either clicking on the image or the name of the study (subscribers to my newsletters receive the study for free).

I'm sure what we found will astound you as much as it did us. 

The best performing strategy returned 1100% over the 12 year period. 

In fact the top 10 strategies we tested all returned more than 730% (average 881%), a return I'm sure you will also be proud of even if you subtract dealing costs and capital gains taxes which are not included in the above numbers.

The results of the study has obviously found its way back to how I select all the companies I recommend in my newsletter.


In my opinion the euro crises have started to eased up. How you see current market environment? Where you now find the most undervalued stocks?

I am very positive about Europe and think that economic growth will return to Europe a lot faster than everyone thinks. A lot still has to be done but the crisis has led to a lot changes to rules and regulations that have been in place for far too long. With this out of the way it will be a lot easier for the struggling countries to start growing again. 

As with most value investment ideas you have to look where other investors are not. In Europe this means the countries hardest hit by the sovereign debt crisis, Spain, Portugal and Italy for example. 

What I have been doing is finding companies that are undervalued because they are located and listed in struggling countries but do not do a lot of business there. I have now widened my search to look for companies that will profit substantially once these countries recover.

For example in March this year I recommended a smallish German company that unfortunately, after being extremely successful in Germany, expanded to Spain, Portugal and Italy. As you can imagine sales collapsed and with it the company’s profits.

But as the company’s business is not threatened by online retailers as soon as these countries recover the company’s profits will explode. And while you wait for this to happen, because the business in Germany is doing very well, you get paid a nice dividend of over 5%

So as you can see there are still a lot of really interesting investment opportunities available if you are willing to do a bit of work.


Last time you had a nice discount for my readers that subscribed your newsletter. Would you be able to provide a special price for your Finnish readers that are interested of the book?

Of course Pasi, below is a 25% off offer for your readers.

As it is only for your readers I will only make the link available on my website for 7 days, as I don’t want anyone else to use it.



Any final words?

Your readers don’t know me so I want to their purchase to be as risk free as possible. 

So if at any time (no time limit) anyone is unhappy with their purchase they can simply send me an email and I will give them their full purchase price back.

No questions asked (they don’t even have to give me a reason). 

The only thing I do ask is that they can receive the money through a PayPal.


Thanks for the interview Tim!

My pleasure, as always Pasi.

Here is the link to buy the book at 25% off again: Special 25% off offer

Kotitoimisto

10.5.2013 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


(Allekirjoittaneen työpöytä)

Miltä näyttää sijoittajan kotitoimisto? Muista en tiedä, mutta omani näyttää nykyisin tältä. Perheemme työhuoneen täyttää kaksi samanlaista työpöytää (vain omani kuvissa), pari mappikaappia, lipastoa ja piano.

Työkoneena luotan iMac:iin, joka on hiljainen ja luotettava. Näyttöjä on toistaiseksi riittänyt kaksi kappaletta ja Applen Time Capsule huolehtii automaattisesta varmuuskopioinnista.


(Osakesijoittajan arkea) 

Toisella näytöistä pidän koko ajan auki TWS kaupankäyntiohjelmaa. Macin oman näytön kansoittavat muut sijoittamiseen käyttämäni työkalut, kuten Reutersin reaaliaikainen uutissyöte TWS:stä, Google Spreadsheet, eri ohjelmointiympäristöt, datalähteet, IRC, Skype, sekä luonnollisesti web selain.

Sijoituspäivä alkaa yleensä jo ennen sängystä nousua jolloin tarkastan yön aikana tapahtuneet liikkeet Aasiassa ja Australiassa mobileTWS:llä. Ennen aamupalaa vilkaisen vielä päivän uutisotsikot koneelta. Sen jälkeen käytän aikaani sijoitusstrategiaan. Täyttävätkö kaikki salkussa olevat yhtiöt yhä käyttämäni kriteriat? Mitä uusia potentiaalisia ostokohteita on muuttuneen markkinaympäristön johdosta noussut esiin? Millaisista yhtiöistä on kyse? Mitä ne tekevät ja miltä niiden fundamentit näyttävät?

Lisäksi luen tutkimuksia ja mietin miten ne vaikuttavat valitsemaani strategiaan. Onko tullut strategiaa tukevaa uutta tietoa tai sen taustalla olevia tekijöitä kritisoivia löydöksiä? Samoin minua kiinnostaa kaikki sellainen tutkimustieto, joka voi auttaa käyttämäni strategian kehittämisessä. Strategian "edge" on ollut huomattava, mutta niin ei välttämättä ole tästä ikuisuuteen. Mikäli löytyy strategian perustuksia horjuttavaa tietoa - kuten tietyn kriterian ennustevoiman todennäköinen heikkeneminen - on asia laitettava merkille. Jokin toinen tutkimus voi puolestaan antaa hyviä ideoita konsistentimpaan tuloksentekoon. Nämä ovat vasta siemeniä asioiden jatkotutkimukselle. Kevein perustein toimivaan strategiaan ei kannata kajota.


(Kotitoimistoni, jossa käyn kauppaa ja tutkin markkinoita)

Hektisemmän markkinan seurannan aika koittaa yleensä vasta New Yorkin auettua kello 16:30. USA on talouden veturi ja se mitä siellä tapahtuu vaikuttaa enemmän muualle kuin toisin päin. Sijoituspäivä päättyy yleensä New Yorkin sulkeuduttua eli ilta yhdentoista jälkeen. Ennen nukkumaan menoa syötän vielä mahdollisesti toimeksiannon Japanin, Singaporen tai Australian pörsseihin.

Viikonlopun aikana onkin sitten hyvää aikaa lukea sijoituskirjallisuutta, sekä ladata akkuja perheen kanssa seuraavan viikon koitoksia varten.

Nautinnollista perjantaita ja hyvää viikonloppua kanssasieluille!

Sijoitusvakuutus verosuunnittelun työkaluna

24.4.2013 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


(Kuva: Tax Credits / Flickr)

Sijoittajaan kohdistuva verotus on viime vuosina kiristynyt harmittavalla tahdilla. Viimeisimmät muutokset ovat pääomaveron korotus 30%:iin ja 32%:iin 50.000 euron ylittävältä osalta, sekä osinkoveron nosto ensi vuoden alusta alkaen. Yhtiöveron lasku ei tässä yhteydessä lämmitä yhtään, sillä en omista ainuttakaan Suomessa listattua yhtiötä.

Sijoitustoiminnan suhteen suuntaus on huono - verotus tuntuu nousevan vuosi vuodelta. Sijoittajan veroaste on Suomessa jo nyt kansainvälisesti katsottuna yksi maailman korkeimmista. Suoraan sanottuna minulla on tullut mitta täyteen tätä himoverotusta ja salkun arvon noustessa olen yhä aktiivisemmin ryhtynyt selvittämään erilaisia laillisen verosuunnittelun vaihtoehtoja oman sijoitustoiminnan veroasteen laskemiseksi. Täysin laillisia tapoja vaikuttaa omien sijoitustuottojen verotukseen on useita. Sijoitusyhtiö, sijoitusvakuutus, kapitalisaatiosopimus ja niin edelleen.

Kävin tällä viikolla juttelemassa Jukka Karvosenoja:n kanssa Suomen Pankkiiriliikkeen Oulun toimipisteessä siitä millaisia mahdollisuuksia minulla olisi hyödyntää sijoitusvakuutusta omassa sijoitustoiminnassani.

Erilaisten ratkaisujen osalta vaadin, että sen tulisi täyttää seuraavat ehdot:
  • Mahdollista tehdä suoria osakesijoituksia globaalisti (USA, Eurooppa, Aasia jne. Ei rahastoja.)
  • Sijoituspäätökset pystyttävä tekemään itse (ei salkunhoitajaa)
  • Verotehokas
  • Kustannustehokas
Ennen kuin jatkan tästä pidemmälle on hyvä huomauttaa siitä, että erilaiset ratkaisut soveltuvat erilaisiin tarpeisiin. Esimerkiksi sijoitussalkun koko, kiertonopeus ja omaisuuslajit vaikuttavat itse kullekin parhaiten soveltuvaan ratkaisuun. Oman mausteensa soppaan laittaa vielä se, jos samassa yhteydessä haluaa ottaa huomioon esimerkiksi perintöverosuunnittelun. Jokaisen kannattaa käydä asiat läpi omista lähtökohdista.

Sijoitusvakuutuksen verotehokkuus perustuu siihen, että varoja verotetaan vasta niitä ulos nostettaessa. Silloinkin varoja verotetaan vain silloin, kun ulos nostettu summa ylittää sijoitusvakuutukseen sisään laitetun määrän. Jos esimerkiksi sijoitusvakuutukseen on alkupääomana siirretty 100 rahaa ja se on noussut 120 rahaan voi vakuutuksesta nostaa ulos 100 rahaa verovapaasti. Vasta kun loput 20 rahaa otetaan ulos realisoituu luovutusvoittoa. Sijoitusvakuutuksen etu on siis siinä, että veronmaksu lykkääntyy tulevaisuuteen ja kuoren sisällä voi sijoitustoimintaa pyörittää verovapaasti, jolloin korkoa korolle tekijä antaa sijoituksille paremman tuoton. Myös osinkojen verotus on sijoitusvakuutuksen sisällä lievempää.

Minun salkkuni koko ja ehdot huomioiden ehdotettu ratkaisu oli SEB:n sijoitusvakuutus (klikkaa Finland -> Products -> Asset Management Bond), jonka sisälle otettaisiin omaisuudenhoito United Bankersilta. Käytännössä kaikki toimeksiantoni toteuttaisi UB:n meklari annettuani aina ilmoituksen. UB:n kulut olisivat arviolta 0,5%:n luokkaa.

Millaisia kuluja sijoitusvakuutuksesta tulee? SEB:n listahinnat kuluista löytyvät heidän tuote-esitteestä. Esitteestä löytyvät myös muut ehdot koskien mm. varojen nostoja kesken kaiken. SEB:llä on tarjota 5 ja 8 vuoden vaihtoehdot. 5 vuoden vaihtoehdossa vuotuinen hoitopalkkio on 1,75%, joka laskee 0,5%:iin 5 vuoden jälkeen. 8 vuoden vaihtoehdossa 1,25%, jonka jälkeen myös se laskee 0,5%:iin. Nämä ovat tosiaan listahintoja ja riippuen mm. jokaisen omasta salkun koosta voi hinnoista neuvotella erikseen. Vuotuisen hallinnointipalkkion lisäksi SEB perii neljännesvuosittaisen hallinnointipalkkion riippuen kuoren sisällä pidetyistä varallisuuseristä. Omassa tapauksessa varallisuuserien määrä olisi yksi (UB), jonka sisällä varsinaiset sijoitukset olisivat. Tämän kustannus on 26,75€ per kvartaali. Ja kuten jo mainittu olisi UB:n osuus n. 0,5% toimeksiannoista.

Näiden tietojen valossa onkin sitten mahdollista pyörittää erilaisilla arvoilla skenarioita siitä miten sijoitusvakuutus asemoituu suoraan osakesijoittamiseen verot huomioiden. Olen käyttänyt laskelmissa mainittuja listahintoja. Löydät linkin tekemääni Excel taulukkoon artikkelin lopusta, jonka avulla voit arvioida ratkaisujen tehokkuutta omilla arvoillasi. Sijoitusaikana olen laskuissa käyttänyt kymmentä vuotta.

(Salkku 100ke, tuotto 10% p.a., 80 kauppaa per vuosi, keskikoko 5ke. Klikkaa suuremmaksi.)

(Salkku 100ke, tuotto 15% p.a., 80 kauppaa per vuosi, keskikoko 5ke. Klikkaa suuremmaksi.)

(Salkku 200ke, tuotto 10% p.a., 80 kauppaa per vuosi, keskikoko 10ke. Klikkaa suuremmaksi.)

(Salkku 200ke, tuotto 15% p.a., 80 kauppaa per vuosi, keskikoko 10ke. Klikkaa suuremmaksi.)

(Salkku 300ke, tuotto 10% p.a., 80 kauppaa per vuosi, keskikoko 15ke. Klikkaa suuremmaksi.)

(Salkku 300ke, tuotto 15% p.a.,80 kauppaa per vuosi, keskikoko 15ke. Klikkaa suuremmaksi.)

(Salkku 400ke, tuotto 10% p.a., 80 kauppaa per vuosi, keskikoko 20ke. Klikkaa suuremmaksi.)

(Salkku 400ke, tuotto 15% p.a., 80 kauppaa per vuosi, keskikoko 20ke. Klikkaa suuremmaksi.)

Laskelmista huomaa, että sijoitusvakuutus tulee suoraa osakesijoittamista edullisemmaksi SEB:n listakustannuksilla vasta vajaan 14% p.a. tuoton tietämillä. Kustannuksia pienentämällä myös tuottoraja alenee. Johtopäätös on kaikesta huolimatta selvä. Sijoitusvakuutusmuotoinen vaihtoehto tulee edullisemmaksi vain mikäli sijoitustoiminnalla kykenee saamaan korkeita tuottoja. Mitä korkeammaksi tuotto nousee sitä enemmän vaaka kallistuu sijoitusvakuutuksen puolelle suoran osakesijoittamisen sijaan. Matalariskisen sijoitustoiminnan siirtämisestä vakuutuskuoren sisälle ei tämän laskuharjoituksen perusteella voi pitää järkevänä.

On kuitenkin yksi vaihtoehto millä sijoitusvakuutus tulee suoraa osakesijoittamista edullisemmaksi jo paljon pienemmillä tuotoilla. Mikäli sijoittaja muuttaa ulkomaille ja hakee rajoitetusti verovelvollisen aseman Suomeen on mahdollista ottaa varat ulos jopa nollaverotuksella. Silloin sijoitusvakuutus tulee edullisemmaksi jo alle kuuden prosentin vuosituotolla.

Oman sijoitusstrategiani tuotto-odotus on sitä luokkaa, että verotuksellisesti sijoitusvakuutusmuotoinen ratkaisu tulisi edullisemmaksi. Strategian toteuttaminen olisi kuitenkin kankeampaa ja vakuutuksen muut ehdot huomioiden katson paremmaksi pitää sijoitustoiminnan kaikesta huolimatta yhä omissa käsissäni.

Lataa Excel taulukko tästä ja katso miltä laskut näyttäisivät omilla luvuillasi.

Millaisia kokemuksia sinulla on sijoitusvakuutuksista verosuunnittelun työkaluna? Entä eri toimijoista? Mihin asioihin olet itse kiinnittänyt huomiota sijoitusvakuutuksissa?

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails