Tulos Q1/2013 +27,02%
30.3.2013 | Kohti taloudellista riippumattomuutta
(Sijoitussalkun TWR tuotto vuoden alusta verrattuna indekseihin)
Sijoitukseni tuottivat viime vuonna yli +47% ja löivät siten yli 99,7% kaikista Morningstarin listaamista n. 10.500 rahastosta. Tuotto kertyi kaiken lisäksi riskikorjattuna selvästi markkinoita paremmin eli se ei ollut korvausta suuremmasta otetusta riskistä vaan päinvastoin.
Niinpä lähdin ottamaan uutta alkanutta vuotta vastaan hieman jännittyneenä. Voisiko näin raju ylituotto jatkua yhä? Nyt ensimmäisen kvartaalin päätyttyä vastaus on mahdollista antaa. Ja se on kyllä. Sijoitukseni tuottivat vuoden ensimmäisen kvartaalin aikana kaikkien kulujen jälkeen huimat +27,02%! Se on järisyttävän hyvin!
Vaikka viime vuonna rökitin yli 99,7% rahastoista niin alkuvuonna pystyin kirittämään suhteellista suoritusta vielä lisää. Alkuvuoden tuloksella salkkuni sijoittuisi 11. sijalle Morningstarin rahastolistalla. Taakse jää 10.437 rahastoa. Kaiken kaikkiaan pystyin päihittämään alkuvuonna 99,9% kaikista rahastoista. Omaa salkkuani paremmin pärjäsivät lähinnä japanilaisiin small- ja mid-cap osakkeisiin sijoittavat rahastot, joita oli useampia. Small-cap osakkeet ovat tuottaneet Japanissa alkuvuonna erittäin hyvin.
Vertailuindekseinä käyttämäni STOXX Europe 600 Gross Index ja kotimaan OMXH25 indeksi tuottivat keskenään lähes saman verran. STOXX Europe 600 GI:n tuotoksi kertyi +5,83% ja OMXH25:n +5,17%. Ihan kivasti, mutta onhan tuollainen yli kahdenkymmenen prosenttiyksikön tuottoero kerrassaan karmea!
Olen päivä päivältä yhä tyytyväisempi siihen, että en ole indeksisijoittaja vaan kuljen omaa hyvin erilaista polkua moneen muuhun sijoittajaan nähden. Taloudellisen riippumattomuuden tavoitetta ajatellen tällainen kehityspolku nopeuttaa aikataulua suunnattomasti - vaikkakin hallitus pyrkii lyömään kapuloita rattaisiin verotuksen avulla yhä kiihtyvämmällä tahdilla. Olenkin tällä hetkellä ihan mukavasti aikataulua edellä.
Olen päivä päivältä yhä tyytyväisempi siihen, että en ole indeksisijoittaja vaan kuljen omaa hyvin erilaista polkua moneen muuhun sijoittajaan nähden. Taloudellisen riippumattomuuden tavoitetta ajatellen tällainen kehityspolku nopeuttaa aikataulua suunnattomasti - vaikkakin hallitus pyrkii lyömään kapuloita rattaisiin verotuksen avulla yhä kiihtyvämmällä tahdilla. Olenkin tällä hetkellä ihan mukavasti aikataulua edellä.
(Salkun tuotto verrattuna S&P 500 indeksiin (sininen) ja S&P Europe 350 indeksiin (vihreä), lähde: Lynx)
Lynxin tarjoama raportointityökalu laskee salkkuni TWR tuotoksi vielä kivemmat +27,39%. Tämä johtuu irronneista osingoista, jotka eivät ole vielä tipahtaneet tilille. IB:n työkalu (Lynx käyttää IB:tä) laskee nämä tuottoihin mukaan, kun itse sisällytän ne laskuihin vasta silloin kun osingot kilahtavat taskuun.
Yhdysvaltojen S&P 500 indeksi tuotti ensimmäisellä kvartaalilla mukavat +10,03% ja puolestaan Eurooppaa mittaava S&P Europe 350 indeksi vaatimattomat +1,04%.
(Salkun riskimetriikat vs. S&P 500 ja S&P Europe 350, lähde: Lynx)
Ohessa on salkkuni riskimetriikkaa tältä vuodelta. Luvut ovat viime vuoden metriikoihin nähden vahvemmat. Salkun riskikorjattu tuotto on tuntuvasti parempi S&P 500, sekä S&P Europe 350 indekseihin nähden. Sharpen luku on lähes kaksinkertainen verrattuna S&P 500:aan ja mielestäni paremmin soveltuvissa mittareissa Sortino ja Calmar luvuissa on ero sitäkin suurempi. Sortino ja Calmar eroavat Sharpen luvusta siinä, että ne eivät rankaise ylävolatiliteetista vaan ainoastaan alaspäin suuntautuneesta volatiliteetista eli suomeksi sanottuna salkun sulamisesta.
Salkkuni on myös toipunut tiputuksista indeksejä nopeammin ja max drawdown on pienempi. Salkku on myös ollut plussalla useampana päivänä (72,58% ajasta) kuin S&P 500 tai S&P Europe 350 indeksit.
Käyttämäni sijoitusstrategia toimii tällä hetkellä uskomattoman hyvin. Vanha koodareiden käyttämä sanonta kuuluu seuraavasti: "If it works don't fix it." Niinpä aion jatkaa sijoittamista kuten tähänkin asti.
Lopuksi ajattelin huvittaa lukijoita antamalla sijoitusennusteen usean vuoden ajaksi. Korkosijoitukset ovat tuottaneet osakesijoituksia paremmin viimeisen vuosikymmenen ajan. Korkojen laskiessa yhä lähemmäksi nollatasoa on tämä painopiste tuoton suhteen siirtynyt osakkeiden haltuun. Tällainen omaisuuslajien välisen tuottosuhteen muutos on yleensä hyvin pitkäkestoinen - helposti yhden vuosikymmenen. Osakkeet ovat tuottaneet vuoden 2009 pohjilta varsin hyvin nyt noin neljän vuoden ajan. Siten ennustan, että seuraavat osakkeiden kurssihuiput tulemme näkemään noin kuuden vuoden kuluttua eli meillä olisi nousukautta vielä edessä hyvänlaisesti aina vuoteen 2019 asti. Kriisejä ja kurssiheiluntaa lukeutuu tähän väliin luonnollisesti lukuisia. Uskon suuren kuvan olevan kuitenkin tämä.
Koska kurssikehityksen ennustaminen on täysin mahdotonta on tällä ennustuksella tietysti lähinnä viihdearvoa.
Hyvää pääsiäistä ja tuottoisaa vuoden jatkoa!
Yhteenveto (tuotot indeksoituna)
Kvartaalin tuotto: +27,02%
Tuotto vuoden alusta: +27,02%