Tulos Q1/2013 +27,02%
30.3.2013 | Kohti taloudellista riippumattomuutta
(Sijoitussalkun TWR tuotto vuoden alusta verrattuna indekseihin)
Sijoitukseni tuottivat viime vuonna yli +47% ja löivät siten yli 99,7% kaikista Morningstarin listaamista n. 10.500 rahastosta. Tuotto kertyi kaiken lisäksi riskikorjattuna selvästi markkinoita paremmin eli se ei ollut korvausta suuremmasta otetusta riskistä vaan päinvastoin.
Niinpä lähdin ottamaan uutta alkanutta vuotta vastaan hieman jännittyneenä. Voisiko näin raju ylituotto jatkua yhä? Nyt ensimmäisen kvartaalin päätyttyä vastaus on mahdollista antaa. Ja se on kyllä. Sijoitukseni tuottivat vuoden ensimmäisen kvartaalin aikana kaikkien kulujen jälkeen huimat +27,02%! Se on järisyttävän hyvin!
Vaikka viime vuonna rökitin yli 99,7% rahastoista niin alkuvuonna pystyin kirittämään suhteellista suoritusta vielä lisää. Alkuvuoden tuloksella salkkuni sijoittuisi 11. sijalle Morningstarin rahastolistalla. Taakse jää 10.437 rahastoa. Kaiken kaikkiaan pystyin päihittämään alkuvuonna 99,9% kaikista rahastoista. Omaa salkkuani paremmin pärjäsivät lähinnä japanilaisiin small- ja mid-cap osakkeisiin sijoittavat rahastot, joita oli useampia. Small-cap osakkeet ovat tuottaneet Japanissa alkuvuonna erittäin hyvin.
Vertailuindekseinä käyttämäni STOXX Europe 600 Gross Index ja kotimaan OMXH25 indeksi tuottivat keskenään lähes saman verran. STOXX Europe 600 GI:n tuotoksi kertyi +5,83% ja OMXH25:n +5,17%. Ihan kivasti, mutta onhan tuollainen yli kahdenkymmenen prosenttiyksikön tuottoero kerrassaan karmea!
Olen päivä päivältä yhä tyytyväisempi siihen, että en ole indeksisijoittaja vaan kuljen omaa hyvin erilaista polkua moneen muuhun sijoittajaan nähden. Taloudellisen riippumattomuuden tavoitetta ajatellen tällainen kehityspolku nopeuttaa aikataulua suunnattomasti - vaikkakin hallitus pyrkii lyömään kapuloita rattaisiin verotuksen avulla yhä kiihtyvämmällä tahdilla. Olenkin tällä hetkellä ihan mukavasti aikataulua edellä.
Olen päivä päivältä yhä tyytyväisempi siihen, että en ole indeksisijoittaja vaan kuljen omaa hyvin erilaista polkua moneen muuhun sijoittajaan nähden. Taloudellisen riippumattomuuden tavoitetta ajatellen tällainen kehityspolku nopeuttaa aikataulua suunnattomasti - vaikkakin hallitus pyrkii lyömään kapuloita rattaisiin verotuksen avulla yhä kiihtyvämmällä tahdilla. Olenkin tällä hetkellä ihan mukavasti aikataulua edellä.
(Salkun tuotto verrattuna S&P 500 indeksiin (sininen) ja S&P Europe 350 indeksiin (vihreä), lähde: Lynx)
Lynxin tarjoama raportointityökalu laskee salkkuni TWR tuotoksi vielä kivemmat +27,39%. Tämä johtuu irronneista osingoista, jotka eivät ole vielä tipahtaneet tilille. IB:n työkalu (Lynx käyttää IB:tä) laskee nämä tuottoihin mukaan, kun itse sisällytän ne laskuihin vasta silloin kun osingot kilahtavat taskuun.
Yhdysvaltojen S&P 500 indeksi tuotti ensimmäisellä kvartaalilla mukavat +10,03% ja puolestaan Eurooppaa mittaava S&P Europe 350 indeksi vaatimattomat +1,04%.
(Salkun riskimetriikat vs. S&P 500 ja S&P Europe 350, lähde: Lynx)
Ohessa on salkkuni riskimetriikkaa tältä vuodelta. Luvut ovat viime vuoden metriikoihin nähden vahvemmat. Salkun riskikorjattu tuotto on tuntuvasti parempi S&P 500, sekä S&P Europe 350 indekseihin nähden. Sharpen luku on lähes kaksinkertainen verrattuna S&P 500:aan ja mielestäni paremmin soveltuvissa mittareissa Sortino ja Calmar luvuissa on ero sitäkin suurempi. Sortino ja Calmar eroavat Sharpen luvusta siinä, että ne eivät rankaise ylävolatiliteetista vaan ainoastaan alaspäin suuntautuneesta volatiliteetista eli suomeksi sanottuna salkun sulamisesta.
Salkkuni on myös toipunut tiputuksista indeksejä nopeammin ja max drawdown on pienempi. Salkku on myös ollut plussalla useampana päivänä (72,58% ajasta) kuin S&P 500 tai S&P Europe 350 indeksit.
Käyttämäni sijoitusstrategia toimii tällä hetkellä uskomattoman hyvin. Vanha koodareiden käyttämä sanonta kuuluu seuraavasti: "If it works don't fix it." Niinpä aion jatkaa sijoittamista kuten tähänkin asti.
Lopuksi ajattelin huvittaa lukijoita antamalla sijoitusennusteen usean vuoden ajaksi. Korkosijoitukset ovat tuottaneet osakesijoituksia paremmin viimeisen vuosikymmenen ajan. Korkojen laskiessa yhä lähemmäksi nollatasoa on tämä painopiste tuoton suhteen siirtynyt osakkeiden haltuun. Tällainen omaisuuslajien välisen tuottosuhteen muutos on yleensä hyvin pitkäkestoinen - helposti yhden vuosikymmenen. Osakkeet ovat tuottaneet vuoden 2009 pohjilta varsin hyvin nyt noin neljän vuoden ajan. Siten ennustan, että seuraavat osakkeiden kurssihuiput tulemme näkemään noin kuuden vuoden kuluttua eli meillä olisi nousukautta vielä edessä hyvänlaisesti aina vuoteen 2019 asti. Kriisejä ja kurssiheiluntaa lukeutuu tähän väliin luonnollisesti lukuisia. Uskon suuren kuvan olevan kuitenkin tämä.
Koska kurssikehityksen ennustaminen on täysin mahdotonta on tällä ennustuksella tietysti lähinnä viihdearvoa.
Hyvää pääsiäistä ja tuottoisaa vuoden jatkoa!
Yhteenveto (tuotot indeksoituna)
Kvartaalin tuotto: +27,02%
Tuotto vuoden alusta: +27,02%
22 vastausta artikkeliin "Tulos Q1/2013 +27,02%"
... kirjoittaa:
Hienosti on mennyt, onnea! Toivottavasti jatkuu samaan malliin.
Olisi oikeasti mielenkiintoista päästä kurkistamaan salkkuusi. Monille sijoittajillehan tuo olisi rahanarvoista tietoa. Voi olla, että aika voisi nyt olla otollisempi? Muistan kyllä sen palautemyrskyn joka tuli edellisellä kerralla. Voisit ainakin harkita asiaa?
Tokihan jokainen silti on vastuussa omista sijoituspäätöksistään, mutta tuo olisi kuitenkin yksi työkalu muiden joukossa, samaan tapaan kuin Value Invevestingin Piotroski -ym. Screenerit.
30.3.2013 klo 18.27.00
Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:
Kiitos! Toivon tosiaan samaa, että meno jatkuu entiseen malliin. En tosin hämmästyisi yhtään jos seuraavaksi tulisi alituottoa sillä ronskia ylituottoa on nyt tullut jo varsin pitkään. Nähtäväksi jää. Aion jatkaa kuiten entiseen tapaan hyväksi todetulla strategialla.
Salkun tarkempaa sisältöä en ikävä kyllä aio julkaista jatkossakaan. Ainakaan näillä näkymin.
30.3.2013 klo 20.10.00
... kirjoittaa:
Tarkoitinkin, että jakaisit salkkusi sisältöä maksua vastaan (jos ei edellisestä viestistä käynyt ilmi).
Tai yksi idea voisi myös olla, että esittelet/nostat esiin joka katsauksessa yhden salkussasi olevan osakkeen per katsaus, joka voisi olla esim. yksi viimeisimmistä hankinnoistasi, kuten olet joskus tehnytkin.
30.3.2013 klo 21.00.00
Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:
Näin ymmärsin. Tuossa on oma hommansa rämpätä ylös järjestelmät, hallinnoida sitä, pitää huolta käyttäjistä jne. En usko että maksaa vaivansa.
Olen syönyt sen verran monta suklaamunaa, että laitettakoon pienen sokerihumalan piikkiin seuraavat paljastukset. Viimeisimmät ostokseni ovat ROC Oil Australiasta ja Gray Television USA:sta.
30.3.2013 klo 21.06.00
Anonyymi kirjoittaa:
Itse en oikein ymmärrä näitä uteluita salkkusi sisällöstä, ja sitä kautta päätymistä onneen oikotien kautta. Kaikki riippuu niin paljon strategiasta, panoksista, osto ajoituksesta yms.
Oli miten oli, sen sijaan yleisemmän tason kysymys sekä blogin kirjoittajalle että lukijoille: viitaten hallituksen veropolittiikkaan, oletteko miettineet osakeyhtiön perustamista?
Itse en aio strategiaani muuttaa millään tavoin osinkoveropäätöksen vuoksi, tosin en ole ollutkaan varsinainen "osinkosijoittaja". Kuitenkin osakeyhtiön perustaminen on entistä todennäköisempää, mutta opiskeltavaa sen suhteen riittää vielä jonkin verran.
Olen erityisesti miettinyt OY:n perustamista suoraan ulkomaille, esim. Britanniaan tai Sveitsiin. Mutta nuissakin riittää opiskelemista mm. verotuksen, yhtiömuodon, tarvitaanko kirjanpitoa, tarviiko osoitteen ko. maassa, jne... Onko kukaan tutkinut eri valtioiden hyviä ja huonoja puolia OY:n suhteen?
31.3.2013 klo 8.11.00
Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:
Olet aivan oikeassa! Pelkkä osakepickki ei paljoa lämmitä jos se ei osu omaan sijoitusstrategiaan tai salkun kokonaisuuteen. Ja osto on vain yksi puoli yhtälöstä, myös myynti tulisi tehdä strategian mukaisesti.
Olen miettinyt sijoitustoiminnan yhtiöittämistä ja myös muita vaihtoehtoja. Onneksi tässä on vielä aikaa sulatella asiaa ennen vuoden vaihdetta. Salkun koon puolesta yhtiöittämisessä olisi jo järkeä. Varsinkin kun verokohtelu näyttää nyt vinksahtavan selvästi yhtiömuotoista sijoitustoimintaa suosivaksi.
31.3.2013 klo 11.31.00
laakari kirjoittaa:
Hienoa jälkeä! Jonkin oivallus tässä taustalla näyttää jauhavia edelleen ylituottoa :)
Arvelen, että olet ollut erityisen tyytyväinen
-indeksoinnin purkuun (myös piiloindeksimäisestä salkusta)
-kvanttimallin käyttöön osakevalinnassa
-Lynxin eli paljon Nordnetia kattavamman välittäjän käyttämiseen
-arvosijoittajamaisen, indeksiä matalariskisemmän ylituottoa tuovan anomalian hyödyntämisestä :)
31.3.2013 klo 18.28.00
Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:
Kiitos! Kyllä noihin kaikkiin mainitsemiisi asioihin voi olla tyytyväinen :)
31.3.2013 klo 20.16.00
Anonyymi kirjoittaa:
Odotan että jonain päivänä pystyt perustamaan oman rahaston johon voisin sijoittaa. Uskon että silloin varat ovat asianmukaisesti hoidetut.
P.S. Melkein taloudellinen riippumattomuus saavutettu
1.4.2013 klo 18.23.00
Anonyymi kirjoittaa:
Onneksi olkoon todella hienosta tuloksesta! Itselleni jopa indeksin voittaminen on osoittautunut tänä vuonna haasteelliseksi.
Sivusit omassa kommentissasi mielenkiintoista aihetta: myymistä. Olisi mukavaa jos joskus kirjottaisit myös siitä milloin osakkeita kannattaa myydä. Omasta mielestäni tämä on jopa ostamista vaikeampaa!
Yt.
A
2.4.2013 klo 13.00.00
Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:
Niin myynti kuin myös osto riippuvat käytetystä strategiasta. Ne ovat sitä kautta kiinni toisissaan. Siksi yleisellä tasolla myynnistä ei voi kirjoittaa huomioimatta strategiaa.
2.4.2013 klo 13.06.00
Anonyymi kirjoittaa:
Saas nähdä kuinka kauan tätä voitto kulkua jatkuu.
Jos onnistut lyömään indeksit väh. 10v peräkkäin voin vain onnitella, että strategiasi toimii.
Mielen kiinnolla jään seuraamaan blogia. (Vaikka jokainen on oman tiensä kulkija.)
Jos kaikki sijoittaisi esim. kuten sinä ei kukaan voisi voittaa koska silloin markkinat olisivat ns. tehokkaat, joskaan lähes aina näin ei olekkaan.(Tehokkaat markkinat syntyvät jos kaikki tieto on saatavilla ja kaikki tekevät samoin.)
2.4.2013 klo 21.23.00
Anonyymi kirjoittaa:
Onnittelut salkun mukavasta kasvusta... :-) verottaja kiittää... :-(
4.4.2013 klo 10.10.00
Anonyymi kirjoittaa:
Jos tuo strategia toimii yhtä hyvin 10 vuotta, silloinhan se on melkeinpä kirja kirjoitettava. Luulisi että menisi kaupaksi hyvin. ;)
5.4.2013 klo 2.58.00
Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:
Tällaisia tuottoja kuin nyt tuli ei kannata odottaa kokoajan. Myös alituoton jaksoja tulee, jotka voivat kestää jopa vuoden tai pari.
5.4.2013 klo 9.09.00
Anonyymi kirjoittaa:
Jos raportoisit salkkusi ostoista ja myynneistä, se parantaisi (marginaalisesti) saamiasi tuottoja, kun moni lukija ostaisi ja myisi sinun jälkeesi. Jos taas julkistaisit kehittämäsi strategian kokonaisuudessaan, se voisi laskea saamiasi tuottoja, jos siitä tulisi suosittu.
7.4.2013 klo 23.30.00
Anonyymi kirjoittaa:
Oletko seurannut Bitcoinin hintakehitystä ja mitä mieltä olet siitä?
8.4.2013 klo 16.56.00
Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:
Oletko seurannut Bitcoinin hintakehitystä ja mitä mieltä olet siitä?
Kupla.
8.4.2013 klo 17.05.00
Anonyymi kirjoittaa:
Menetelmällisesti kiinnostaisi pari kysymystä:
-Kuinka paljon käytät poiminnassa teknistä skriinausta ja kuinka paljon mistään kaavasta johtamatonta valintaa?
Esim. Jos löydät skriinaamalla 10 kiinnostavaa yhtiötä, ja kaikki tunnusluvut yhtiöstä näyttävät hyviltä, hankitko kaikkia, vai vaikuttavatko vielä jotkin tekijät, ja kuinka paljon?
t. uudehko seuraaja
14.4.2013 klo 13.26.00
Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:
Hajautan niin ajallisesti kuin myös toimialoittain ja maittain.
14.4.2013 klo 16.37.00
Anonyymi kirjoittaa:
Oletko käyttänyt jotakin matemaattista analyysiä valitessasi maita joihin sijoitat? Jos sijoitusstrategiasi antaa kaksi lähes identtistä vaihtoehtoa seuraavaksi ostokseksi, joiden ainoa ero on että osake A on listattu pörssiin X ja osake B on listattu pörssiin Y, miten vertailla näitä kahta pörssiä.
14.4.2013 klo 18.13.00
Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:
Tuollaisessa tilanteessa hajautus ratkaisee. Eli riippuu siitä millainen salkun maa- ja toimialahajautus sillä hetkellä on. Lyhyesti sanottuna riskienhallinta ratkaisee.
14.4.2013 klo 20.01.00
Jätä kommentti