|
Sijoitusstrategiani tuotto verrattuna STOXX Europe 600 Gross Indeksiin ja OMXH25-indeksiin |
Uuden vuoden ilotulitteet on paukuteltu, tinoista katsottu alkavan vuoden kurssiraketit ja muutoinkin sijoittajien katseet ovat siirtyneet jo vuoden 2014 puolelle. Sitä ennen on kuitenkin syytä ottaa vielä lyhyt revanssi menneestä vuodesta.
Vuodesta muodostui kokonaisuutena loppujen lopuksi erinomainen. Salkkuni toteutunut tuotto asettui kulujen jälkeen (mm. kaupankäyntikulut, leimaverot, välittäjän maksulliset palvelut jne. vähennettynä) lukemaan +38,49%! Tähän voi olla oikein tyytyväinen. Edellisen vuoden +47%:n tuotolla päihitin 99,7% kaikista Morningstarin listaamista rahastoista. Päättyneen vuoden tuotoilla sijoitukseni laski aavistuksen ja taakse jäi tällä kertaa "vain" 98,5% rahastoista. Luulisi tässä olevan silti tehokkaiden markkinoiden uskontokuntaan kuuluville vaikea pala nieltäväksi. Vuosittainen usean keskihajonnan poikkeama muiden suorituksesta kun pitäisi olla äärimmäisen harvinaista.
Edelliseen vuoteen verrattuna salkun kehitystä leimasi suhteellisen korkea volatiliteetti. Yksi syy tähän oli muutamat poiminnat, jotka tein Hong Kongin pörssistä. Näille lapuille oli tyypillistä liikkua voimakkaasti. Välillä sain katsella -15% ja +15% muutoksia päivässä ilman yhtiöitä koskevaa uutisointia. Olen useasti toitottanut monien muiden arvosijoittajien tapaan etten pidä volatiliteettia riskin mittarina. Osakkeiden heilunta tarjoaa enemmänkin otollisia tilanteita hankkia sijoituksia alennuksesta tai irtaantua tavanomaista korkeammalla arvostustasolla. Tästä huolimatta riskikorjattu tuotto oli Euroopan markkinoita parempi (mm. S&P Europe 350). Yhdysvalloissa mennyt vuosi oli harvinaisen hyvä ja siellä jäin aavistuksen markkinoiden riskikorjatusta tuotosta (mm. S&P 500-indeksin
Sortino luku 3,23 vs. sijoitusteni 2,97 - vertailun vuoksi S&P Europe 350:n
Sortino 1,64) vaikka kokonaistuotto muodostuikin paremmaksi (S&P 500-indeksi tuotti 31,8%).
Kun salkun tuotto on lähes neljäkymmentä prosenttia voisi helposti kuvitella sijoitusvuotena kaiken menneen putkeen. Totuus on kuitenkin kaikkea muuta. Vuoden aikana salkun sisällä tuli otettua useaan otteeseen "turpaan" reilulla kädellä. Kuten yläosassa olevasta kuvaajasta näkee käynnistyi vuosi erinomaisesti. Tein ensimmäisen kvartaalin aikana todella rajusti ylituottoa. Toinen ja kolmas kvartaali menivätkin sitten täysin penkin alle ja lyhyen aikaa pärjäsin jopa vertailuindeksejä heikommin (hui!). Näiden kvartaalien aikana tein tuntuvia tappioita. Vuoden viimeisellä kvartaalilla tuotto lopulta oikeni. Kvartaaleittain tarkasteltuna Q2 ja Q3 menivät siis penkin alle. Q1 ja Q4 olivat puolestaan vahvoja.
Käyttämäni sijoitusstrategia ei toimi 100% ajasta. Hyviin tuloksiin riittää, että strategia toimii suurimman osan ajasta. Nyt alituoton jakso oli puolen vuoden mittainen, mutta ei ole mitenkään harvinaista että tällä strategialla alituoton jakso voi olla jopa kaksi tai kolme vuotta. Alituoton ajanjaksot ovat yksi toimivan sijoitusstrategian tunnusmerkeistä. Jos jokin toimisi takuuvarmasti aina pakkautuisivat sijoittajat siihen sankoin joukoin. Sen seurauksena se lakkaisi toimimasta. Siksi pitkällä aikavälillä elinkelpoiseen strategiaan kuuluu aina myös heikon tuoton kausia. Strategian tuottaessa huonosti sitä karsastetaan ja sijoittajilla on taipumusta hakeutua muihin lyhyellä aikavälillä hyvin tuottaneisiin menetelmiin. Tämän vuoksi yksi tärkeimmistä menestyvän sijoittajan luonteenpiirteistä onkin systemaattisuus. Juuri näiden syiden vuoksi esimerkiksi arvosijoittaminen, small-cap yhtiöt ja jopa momentum sijoittaminen ovat toimineet vuosikymmenien ajan. Ei sen vuoksi etteivätkö kyseiset anomaliat olisi hyvin tiedossa, vaan juuri siksi etteivät ne toimi aina.
Käyttämistäni vertailuindekseistä kotimaan OMX Helsinki 25 tuotti vuoden aikana myös mehevästi: +28,29% (ennen osinkoja). STOXX Europe 600 Gross Index (sisältää osingot bruttomääräisesti) tuotti puolestaan +21,50% mikä on myös hyvin. Molemmissa on kyllä varsin karmea ero omaan +38,49%:n tuottoon. Vuoden lopussa salkku oli hajautettuna 21 eri yhtiön osakkeeseen.
Vuodesta 2014 tulee minulle henkilökohtaisesti kasvun vuosi. Kaksi itselleni hyvin tärkeää projektia, joita molempia olen työstänyt useita vuosia saa päivänvalon. Neljä vuotta työstämämme
Erilainen ote omaan talouteen - Vapaus, onni ja hyvä elämä kirja julkaistaan huhtikuussa. Palautimme kirjan käsikirjoituksen kustantajalle joulukuussa ja olemme nyt kustannustoimitusvaiheessa. Kirja on jo ennakkotilattavissa Talentumin verkkokaupasta ja tunnuksella
BKT1340A sen voi hankkia alennettuun 38 euron hintaan 30.4. asti.
Toinen on käyttämäni sijoitusstrategian saattaminen rahastomuotoiseksi, kuten
aiemmin kerroin. Tulevan rahaston ristiäiset on pidetty ja rahastoni nimeksi tulee
HCP Quant.
Helsinki Capital Partnersin sivuilta löytyy nyt ensimmäisiä tietoja tästä tulevasta rahastosta. HCP Quant rahasto aloittaa toiminnan 30.6. ja rahasto avautuu sijoituksille kesäkuun ensimmäinen päivä.
HCP Quantin sivuilta löytyy käyttämäni strategian tuottohistoria, kuukausituotot, allokaatio ja niin edelleen. Ernst & Young on myös verifioinut nämä tuotot eikä ole löytänyt niistä huomautettavaa. E&Y:n lausunto on myös ladattavissa samoilta sivuilta.
Kirjoitin myös laskurin rahaston verotehokkuuden arviointia varten. Verolaskurin avulla on mahdollista haarukoida sijoitusstrategiani tuottoa nettomääräisesti rahastomuotoisena siihen, että sijoittaja pystyisi itse toteuttamaan samaa strategiaa (mutta maksamaan tuotosta verot vuosittain). Laskuri ottaa huomioon maksettavat palkkiot.
Lisää nimesi ja sähköpostiosoitteesi
HCP Quantin sivulla olevaan lomakkeeseen, jos olet kiinnostunut tulevasta rahastostani, niin lähetämme sinulle rahastoon liittyvät materiaalit niiden valmistuttua. Kuten aiemmin kerroin tulen siirtämään oman sijoitusomaisuuteni HCP Quant rahastoon. Mielestäni salkunhoitajan tulee istua samassa veneessä muiden sijoittajien kanssa.
Itse asiassa HCP Quant rahaston "sisäänajo" alkaa jo nyt vuoden ensimmäisellä kvartaalilla.
HCP Black rahasto tulee sijoittamaan varoistaan noin kymmenen prosenttia Quant rahastoon. Ensimmäisen kvartaalin aikana tulen ostamaan Quant rahaston strategian mukaisia osakkeita jo Black rahastoon. Vastapainona tälle Blackiin tullaan hankkimaan lisää luonnonmullistusvakuutusta. Black rahaston ideologia on aito aktiivinen hajauttaminen mikä tarkoittaa sellaisista sijoituksista koostuvaa portfoliota, jotka korreloivat keskenään mahdollisimman vähän. Taloussuhdanteet tunnetusti heiluttavat osakemarkkinoita. Se miten maailmalla tapahtuu esimerkiksi tsunameja, kuivuutta ja tornadoja ei ole tekemistä taloussuhdanteiden kanssa. "Sisäänajolla" varmistamme, että tehdyt järjestelyt mm. välittäjän ja säilytysyhteisön kanssa toimivat kuten pitääkin.
Kirjan julkaisu ja rahaston lanseeraaminen pitävät minut ainakin vuoden alkupuoliskon positiivisessa mielessä kiireisenä. Molemmat ovat sellaisia asioita joiden eteen olen nähnyt paljon vaivaa, joten on äärimmäisen mielenkiintoista nähdä mitä kaikkea vuosi 2014 tuo tullessaan.
Tuottoisaa ja parempaa vuotta 2014!
Yhteenveto (tuotot indeksoituna)
Kvartaalin tuotto: +17.16 %
Tuotto vuoden alusta: +38.49 %